O petitie pentru renuntarea la Brexit a strans peste 4 milioane de semnaturi in doar 3 zile

Sambata, 23 Martie 2019, ora 15:05
6939 citiri
O petitie pentru renuntarea la Brexit a strans peste 4 milioane de semnaturi in doar 3 zile
Foto: Arhiva Pixabay

O petitie prin care se solicita anularea Brexitului a depasit patru milioane de semnaturi in doar trei zile, dupa ce premierul Theresa May a spus publicului "Sunt de partea voastra" in privinta Brexitului si i-a indemnat pe deputati sa sustina acordul pe care ea l-a negociat cu Bruxelles-ul.

Petitia pentru renuntarea la Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona si ramanerea Regatului Unit in UE a strans peste 4.150.000 de semnaturi, cu peste doua milioane de semnaturi in ultimele 24 de ore, potrivit Press Association. Mii de oameni care se opun iesirii din UE vor marsalui sambata in centrul Londrei pentru a cere un nou referendum, in timp ce adancirea crizei legate de Brexit risca sa duca la caderea prim-ministrului Theresa May.

O alta petitie, pro-Brexit, care cere guvernului sa paraseasca UE fara acord, a strans 455.000 de semnaturi.

Petitia care cere anularea Brexitului, initiata in februarie de Margaret Anne Georgiadou, s-a viralizat pe retele si a provocat joi caderi ale serverului ce gazduieste pagina web a parlamentului britanic.

"Guvernul afirma in mod repetat ca plecarea din UE reprezinta 'vointa poporului'. Noi trebuie sa punem capat acestei afirmatii demonstrand forta sprijinului public actual pentru ramanerea in UE", se afirma in textul ce insoteste petitia online. Un al doilea referendum "ar putea sa nu fie organizat niciodata, deci voteaza acum", se mai spune in mesaj.

Potrivit reglementarilor britanice, petitiile semnate online de peste 10.000 de cetateni vor primi un raspuns din partea guvernului, in timp ce cele care depasesc numarul de 100.000 de semnaturi vor fi luate in considerare pentru dezbatere.

Petitia in cauza a depasit deja ambele praguri, iar initiatoarea asteapta atat raspunsul executivului, cat si optiunea de a fi dezbatuta, insa, in orice caz, rezultatul respectivei discutii nu va avea un caracter obligatoriu si nici nu ar include schimbari legislative.

In referendumul din 23 iunie 2016, 17,4 milioane de alegatori, sau 52 la suta, au sprijinit Brexitul, in timp ce 16,1 milioane, sau 48 la suta, au sustinut ramanerea in blocul comunitar. Inca de atunci, adversarii iesirii din UE au explorat modalitati de organizare a unui alt referendum.

Vezi si Toate calculele si scenariile pentru Brexit: Liderii UE au fost fermi - Jocurile s-au terminat, decideti acum!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#petitie Brexit, #petitie ramanere UK UE , #stiri Brexit