Marea Britanie iese din UE: Cum a reactionat scena politica din Romania - de la Basescu la Iohannis

Vineri, 24 Iunie 2016, ora 15:03
22869 citiri
Marea Britanie iese din UE: Cum a reactionat scena politica din Romania - de la Basescu la Iohannis
Foto: Arhiva Ziare.com

Marea Britanie a votat, joi, iesirea din UE, intr-un referendum istoric, dupa 43 de ani petrecuti in blocul comunitar.

Rezultatele oficiale au aratat ca pentru Brexit au votat 51,9% dintre britanici, iar pentru ramanerea in UE s-au exprimat 48,1% dintre cei veniti la urne.

Ce se intampla dupa BREXIT? URMARESTE LIVE evolutiile internationale dupa decizia britanicilor

Factorii de decizie din Romania au reactionat rapid dupa anuntul rezultatelor referendumului, ideea de baza transmisa (inclusiv de presedintele Klaus Iohannis) fiind aceea de "calm". "Nu este cazul sa ne ingrijoram peste masura", a declarat Iohannis.

Si mesajul premierului Dacian Ciolos a fost in aceeasi nota, acesta spunand ca "nu exista un impact semnificativ asupra economiei Romaniei".

Un mesaj linistitor a venit si din partea BNR, prin purtatorul de cuvant Dan Suciu: "nu suntem in prima linie a acestui razboi". El a aratat ca Romania va fi mai putin afectata de Brexit decat alte tari din UE, cel putin din perspectiva comertului.

Referindu-se la rezultatele referendumului, co-presedintele PNL Alina Gorghiu a declarat ca tocmai am asistat la un exemplu de "cat de nociv pot fi nationalismul si populismul prost intelese". Aceasta a transmis si un mesaj clasei politice din Romania: "E vital ca noi, oamenii politici si liderii politici, sa intelegem ca drumul contestarilor cu orice pret nu e unul corect".

Ziare.com a prezentat in format LIVE TEXT principalele declaratii si decizii de la Bucuresti:

14:32 - Iesirea Marii Britanii din UE este mai mult decat o crima, e o greseala, spune scriitorul Mircea Cartarescu, dupa referendumul din Regatul Unit. Acesta crede ca "viitorul Europei din aceasta clipa devine sumbru".

Mircea Cartarescu a vorbit despre o catastrofa: "Sentimentul meu este ca e o catastrofa atat pentru Marea Britanie, cat si pentru Europa", a spus Cartarescu la RFI Romania.

In opinia sa, "s-au deschis multe sticle de sampanie in noaptea asta undeva catre Rasaritul nostru, spre Rasarit".

14:25 - Vasile Blaga a declarat, vineri, intr-o conferinta la sediul PNL, ca formatiunea pe care o conduce acorda sprijinul total "proiectului european al Romaniei" si "proiectului euroatlantic al Romaniei".

Referindu-se la rezultatul referendumului din Marea Britanie, co-presedintele PNL a exprimat pozitia partidului: "Respectam decizia britanicilor, ne pare rau ca au luat-o".

In ceea ce priveste posibilitatea ca si in alte tari sa aiba loc referendumuri prin care se se ceara iesirea din UE, Blaga a comentat: "Astfel de lucruri nu trebuie sa se rostogoleasca si eu sunt convins ca nu se vor rostogoli".

Nu in ultimul rand, Blaga a incheiat intr-o nota optimista referindu-se la romanii care traiesc in regat: "I-am cerut premierului si m-a asigurat ca Romania va fi interesata profund de soarta cetatenilor romani din Marea Britanie".

Foto: Digi 24 TV

14:15 - Alina Gorghiu a declarat, vineri, ca, in ciuda rezultatului referendumului din UK, "suntem foarte increzatori in forta proiectului european", mentionand ca "exista in continuare sustinere pentru acesta".

"Vom sustine toate demersurile pentru ca Romania sa fie parte a procesului de consolidare a UE", a mai spus Gorghiu. "Le transmitem romanilor ca nu au motive de panica sau de ingrijorare", a mai afirmat co-presedintele PNL, punctand insa ca tocmai am asistat la un exemplu de "cat de nociv pot fi nationalismul si populismul prost intelese".

"E vital ca noi, oamenii politici si liderii politici, sa intelegem ca drumul contestarilor cu orice pret nu e unul corect", a mai atras atentia Gorghiu.

14:02 - Si in Romania un partid cere organizarea unui referendum. E vorba despre Forta Nationala.

"Brexitul este reactia fireasca a natiunii suverane in fata pretentiei comisarilor UE de a-i dicta intregii Europe. Suprematia Bruxelles-ului a luat sfarsit, iar pentru Romania e momentul sa isi afirme interesele si suveranitatea si sa puna piciorul in prag: nu mai acceptam sa fim tara de mana a doua in UE! Forta Nationala cere de aceea referendum si in Romania prin care sa ne afirmam dorinta imperativa de a avea drepturi egale in UE. Bruxelles-ul nu va mai putea refuza vointa poporului roman de a fi tratat cu respect in interiorul Uniunii", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Poporul roman trebuie sa ceara acum de la clasa politica sa nu mai faca sluj la Bruxelles, ci sa aiba curajul sa obtina drepturile acestei natiuni: suveranitate, economie proprie si interese strategice", se mai arata in comunicat.

"Este timpul ca Romania sa isi recapete dreptul de a exista, locul pe care trebuie sa il ocupe in Europa si sa isi ia destinul in propriile maini", este mesajul Fortei Nationale.

13:52 - Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri, legat de iesirea Marii Britanii din UE, ca "Romania trebuie sa fie o voce puternica si un participant activ la procesul de modernizare a UE".

"Am cerut azi premierului ca interesele cetatenilor romani din Marea Britanie sa fie protejate", a mai spus Dragnea intr-o conferinta de presa incheiata in urma cu putin timp. "Apelul meu este la calm si responsabilitate pentru toata lumea", a incheiat presedintele PSD.

Foto: Digi 24 TV

13:36 - Sedinta de la Palatul Victoria s-a terminat. Premierul Dacian Ciolos a declarat ca rezultatele referendumului din Marea Britanie nu au un "impact imediat" asupra romanilor din regat. In plus, "nu exista un impact semnificativ asupra economiei Romaniei".

"Vom continua sa urmarim evolutia, vor continua si analizele, impactul va exista, dar mesajul principal e ca, din punct de vedere economic, gratie gradului de integrare a politicii comerciale si investitiilor, nu ne asteptam la un impact semnificativ", a spus premierul.

Reactia lui Ciolos la Brexit: Nu va exista un impact imediat asupra romanilor din UK

13:08 - Valeriu Zgonea scrie pe Facebook despre viitorul Romaniei, in contextul votului de joi, din Marea Britanie. "Votul de neincredere dat de cetatenii britanici nu trebuie sa modifice in vreun fel parcursul Romaniei in marea familie europeana. Bucurestiul are datoria de a ramane pe acelasi pozitii in relatia cu ambele cancelarii: Bruxelles si Londra.

Trebuie sa continuam toate proiectele comune si sa pastram aceeasi relatie de prietenie, corecta si pragmatica", afirma el.

13:01 - Europarlamentarul Daniel Buda considera ca, in ciuda rezultatului referendumului, nu ar trebui sa dramatizam: "Nu este cea mai fericita zi pentru UE dar nici nu cred ca trebuie sa dramatizam in acelasi timp. Cu siguranta insa vor exista consecinte negative pe termen scurt, dar UE are instrumente si parghii care sa ii permita sa treaca peste acest moment (...) ".

Buda considera ca perdantii acestui scrutin sunt cetatenii britanici, care "in scurt timp nu vor mai beneficia de o serie de drepturi care le erau conferite de apartenenta la UE". "Cu siguranta nu se vor putea bucura de acel statut pe care il are Norvegia sau Elvetia", scrie Daniel Buda pe Facebook.

"Chiar daca nu este cea mai fericita zi pentru Europa si intreaga lume, azi se deschide poate oportunitatea de a se discuta despre Statele Unite ale Europei. O constructie care cu siguranta va fi de natura sa rezolve multe probleme, incepand de la cele economice, la cele militare", e de parere europarlamentarul.

12:45 - Iohannis ne cere sa ne pastram calmul: "nu este cazul sa ne ingrijoram peste masura".

"Iesirea Marii Britanii din UE nu se va produce de azi pe maine. Specialistii evalueaza undeva la doi ani, timp in care se va negocia si pot sa va asigur de pe acum ca Romania este parte din aceasta negociere si Romania va negocia in asa fel incat interesul Romaniei sa fie protejat si in asa fel incat sa avem grija de romanii nostri care traiesc si lucreaza in Marea Britanie", asigura Iohannis.

12:39 - Presedintele Klaus Iohannis sustine o conferinta de presa. "Uniunea Europeana este un proiect foarte valoros. Romania a fost de la bun inceput o tara care a dorit sa fie membra in Uniunea Europeana, o tara care a sustinut puternic ideea europeana si, in acest context, vreau sa spun foarte clar: Romania ramane atasata proiectului european", a declarat Iohannis.

12:30 - S-a terminat sedinta de la Cotroceni.

11:40 - Europarlamentarul Daciana Sarbu afirma ca rezultatul referendumului este unul "nedorit" pentru Romania, din doua motive: Uniunea Europeana devine mai slaba si viitorul proiectului european este pus sub semnul intrebarii.

Totusi, tine sa puncteze, conform News.ro, ca "E important de spus ca romanii ar fi avut de pierdut o serie de drepturi si in cazul in care referendumul ar fi avut rezultatul opus, din cauza acordului incheiat de guvernul britanic cu Consiliul UE".

11:33 - Remus Cernea nu vede prea bine viitorul UE: "Multi au inceput sa uite lectiile istoriei. Divizarea continentului ne face pe toti mai slabi, nu mai puternici. Calea catre un viitor mai bun depinde de intarirea cooperarii, nu de slabirea sau ruperea acesteia".

"Incertitudinea, neincrederea, populismul si nationalismul vor fi alimentate pe continentul nostru dupa acest referendum", scrie pe Facebook Remus Cernea.

"Cei care au initiat acest referendum s-au jucat cu focul istoriei, iar consecintele nefaste de ordin economic si democratic vor fi resimtite in intreaga lume civilizata", preconizeaza el.

11:23 - Mircea Geoana e de parere ca viitorul romanilor din regat este in acest moment unul "cel putin incert", el afirmand ca iesirea din UE a Marii Britanii "ar putea costa Romania zeci de milioane de euro in urmatorii ani". "Strict pentru tara noastra, iesirea Marii Britanii din UE este o lovitura pe care o primim in plin", a scris pe Facebook Mircea Geoana.

"Urmeaza multi ani de incertitudine inainte (...). UE incepe de astazi un profund proces de schimbare si riscul contagiunii dorintei impulsive de a parasi constructia europeana este urias. Franta sau Olanda, prin Le Pen si Wilders, nu au intarziat sa ceara un referendum similar. Aliantii NATO sunt la fel de ingrijorati dupa rezultatele referendumului. Vin zile grele si imprevizibile in care, in mod ciudat, in acest moment de divort trebuie sa fim mai uniti ca niciodata", a mai afirmat Geoana.

11:17 - Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, in debutul consultarilor cu premierul Dacian Ciolos, cu guvernatorul BNR si cu liderii partidelor, ca nu nu exista probleme de ingrijorare pentru economia romaneasca si pentru finantele romanesti.

11:12 - Vicepremierul Vasile Dancu a declarat pentru News.ro ca, in opinia sa, politicienii britanici inca negociaza cu UE un statut special, el spunand ca, in acest moment, pericolul cel mai mare este disolutia UE. In privinta efectelor asupra Romaniei, Dancu a spus ca nu exista un risc mare din punct de vedere economic.

"Tot acest Brexit a fost mai degraba o metoda de negociere cu UE. A fost o alta metoda de a negocia noi privilegii pe care Marea Britanie oricum le are in acest moment, avand un statut special in UE, cred ca a fost organizat in acest sens.

Sigur ca este un risc, a fost o incercare de a reechilibra electoratul, de a readuce electorat de dreapta printr-un mesaj oarecum nationalist, de a reactualiza un anumit electorat sa spunem asa", a declarat el.

El a spus ca "efectele sunt interesante" si ca trebuie vazut daca aceasta decizie populara va deveni si efectiva, pentru ca si in Marea Britanie orice referendum este consultativ.

11:09 - La Guvern a inceput sedinta de urgenta, convocata de Klaus Iohannis. Participa, printre altii, Dacian Ciolos, Liviu Dragnea, Vasile Blaga, Alina Gorghiu si Mugur Isarescu, nu insa si Calin Popescu Tariceanu.

10:57 - Europarlamentarul Norica Nicolai a declarat pentru News.ro ca Tratatul de functionare a UE prevede doi ani de negociere a iesirii unui stat membru din UE, dupa depunerea oficiala a cererii, precizand ca exista insa riscul venirii la putere a unui guvern extremist in Marea Britanie, care sa ia masuri impotriva muncitorilor straini, inclusiv a romanilor.

"In momentul de fata, riscul de contagiune eu il exclud. Sunt, insa, pericole in Olanda, in Suedia, Slovacia si chiar in Franta, unde partide extremiste care si-au facut din contestarea Uniunii Europene principalul proiect politic, pot veni la putere", a spus Norica Nicolai.

Potrivit acesteia, votul din Marea Britanie este "o lectie pentru Uniune si pentru toate statele membre".

10:40 - Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, a transmis ca "nu suntem in prima linie a acestui razboi". El a aratat ca Romania va fi mai putin afectata de Brexit decat alte tari din UE, cel putin din perspectiva comertului. De asemenea, volatilitatea pe curs in cazul leului e la jumatate fata de alte monede din regiune. "In plus, BNR monitorizeaza cu atentie situatia si incearca sa atenueze eventualele socuri. Suntem pregatiti, daca va fi cazul, vom interveni", a spus Dan Suciu, la Digi 24.

10:32 - Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat pentru News.ro ca rezultatul referendumului are la baza "greseala enorma" pe care a facut-o actualul premier David Cameron.

"Britanicii, in momentul in care au dat votul, s-au gandit exclusiv la Marea Britanie si nu s-au gandit un pic mai departe, sa priveasca dincolo de Canalul Manecii.

Pentru mine este un moment istoric si il regret. Regret ca poporul Marii Britani a luat aceasta decizie, dar trebuie sa spunem un lucru, este un proverb: daca semeni vant, culegi furtuna. Este greseala enorma pe care a facut-o actualul premier David Cameron si care a dus la acest rezultat", a afirmat Tariceanu, care il acuza pe Cameron de "ambitie nejustificata".

10:25 - Europarlamentarul Theodor Stolojan s-a declarat dezamagit de votul din Marea Britanie, afirmand pentru News.ro ca regatul are nevoie de muncitorii romani, iar acestia trebuie sa stie ca pe intreaga perioada, pana cand se pune punct procesului de negociere si se semneaza acordul de iesire, intreaga legislatie europeana se aplica in Marea Britanie, aceasta aflandu-se sub jurisdictia Curtii Europene de Justitie.

Europarlamentarul a mai spus ca Marea Britanie are o legislatie favorabila celor cu calificari inalte, cercetatori, dar are nevoie si de forta de munca fara inalta calificare.

Potrivit lui Stolojan, ceea ce se poate intampla si este deja previzibil este o inasprire a conditiilor de acceptare a imigrantilor.

10:20 - Premierul Dacian Ciolos va discuta, in jurul orelor 12:00, cu vicepremierii Vasile Dancu si Costin Borc, dar si cu ministrul de Externe, Lazar Comanescu, pe tema iesirii Marii Britanii din UE.

10:14 - Presedintele Klaus Iohannis a convocat o intalnire de urgenta la Palatul Cotroceni.

"I-am invitat astazi, la Palatul Cotroceni, incepand cu ora 11:00, pe prim-ministrul Dacian Ciolos, pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si pe liderii partidelor politice, pentru consultari pe tema rezultatelor referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii".

10:07 - Europarlamentarul Cristian Preda a declarat pentru News.ro ca, avand in vedere rezultatul referendumului din Marea Britanie si dezbaterile din campania pentru acesta, este foarte posibil ca Londra sa aiba o atitudine rezervata fata de muncitorii straini si "sa fie mai bine priviti srilanchezii decat oltenii".

In ceea ce priveste consecintele Brexit pentru Romania, europarlamentarul a spus ca acestea vor fi "destul de neplacute", pentru ca o buna parte din romani isi doresc sa lucreze sau sa traiasca in Marea Britanie. "Aceasta despartire va bloca asemenea aspiratii", a subliniat Preda.

09:59 - Si Costin Borc, viceprim-ministru, ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, scrie pe Facebook despre momentul istoric al iesirii Marii Britanii din UE: "Imi aduc aminte de alegerile din Polonia din 4 iunie 1989, alegeri care au marcat debutul revolutiilor din 1989. Suntem oare in fata unui moment de o importanta similara?

Va sti si va fi in stare clasa politica romaneasca sa se extraga din cursa populismului care va duce inevitabil la sfarsitul idealului european si sa isi asume rolul pe care tara si istoria i-l cere?".

09:56 - Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, vede Brexit ca pe un divort. "Dimineata trista cu Brexitul votat (...) Senzatia copilului pe care parintii tocmai l-au anuntat ca divorteaza", a scris Cristian Ghinea pe Facebook.

09:50 - Fostul candidat PNL la Primaria Capitalei, Catalin Predoiu, considera ca lumea europeana a intrat intr-o spirala incontrolabila si cu evolutii greu de anticipat.

"Brexitul va provoca schimbarea intregii arhitecturi de relatii europene si posibil a statului britanic. Scotia si Irlanda de Nord au votat pentru ramanerea in UE. Sinn Fein cere deja un referendum pentru reunificarea Irlandei, se cere un nou referendum pentru ramanerea Scotiei in Marea Britaniei, Gert Wiilders cere referendum pentru ramanerea Olandei in UE... Lira sterlina s-a prabusit, din evaluarea companiilor britanice cotate la bursa s-au topit deja peste 100 miliarde... La noi euroscepticii si pro-esticii la vedere sau deghizati in nationalisti exulta si vor continua sa scuture puntile de legatura cu vestul...", a scris pe Facebook Catalin Predoiu.

09:43 - Si fostul premier Victor Ponta a scris pe Facebook, dupa numararea voturilor: "Este cel mai greu moment din istoria UE/acum e nevoie mai mult ca oricand de cativa lideri politici puternici si cu viziune care sa repare ce s-a stricat (nu doar prin votul de ieri, ci in multi ani) /ce pacat ca Romania exact acum are la conducere cei mai inepti si incapabili lideri din ultimii 25 de ani!

Sunt convins ca britanicii nu sunt antieuropeni/au votat asa cum voteaza si francezii pentru Marine LePen sau americanii pentru Trump/de fapt impotriva Establishment-ului, a unui Sistem arogant si atotputernic care ii ignora si sfideaza prea des! (...) ".

09:35 - "Ce ai facut, David Cameron?", a scris fostul presedinte Traian Basescu pe Facebook, vineri dimineata, dupa anuntarea rezultatelor oficiale din UK.

"Nu am crezut ca este posibil. Marea Britanie paraseste UE. Jocul politic intern al politicienilor britanici a dus la organizarea unui referendum in care 46 milioane oameni au fost chemati sa dea un vot intr-o chestiune extrem de complicata, pe care foarte putini dintre votantii britanici au inteles-o. Marea majoritate a votat in deplina necunostinta de cauza asupra mecanismelor si consecintelor parasirii UE.

Procesul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana va fi unul dificil, care va dura cel putin doi ani. Oare cat de 'unit' va mai ramane si Regatul Unit? Este momentul solidaritatii depline pentru cei 27 ramasi", a scris fostul sef al statului.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#reactii iesire Marea Britanie UE, #reactii vot referendum Marea Britanie, #Marea Britanie iesit UE, #Anglia Brexit , #Marea Britanie