Cum se pregateste Uniunea Europeana pentru un Brexit fara acord

Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 21:42
4882 citiri
Cum se pregateste Uniunea Europeana pentru un Brexit fara acord
Foto: Arhiva Pixabay

Respingerea de catre Parlamentul britanic a acordului de retragere din Uniunea Europeana, care a sporit temerile privind un Brexit dezordonat, a determinat mai multe state membre ale Uniunii Europene sa-si accelereze pregatirile pentru schimbarile cauzate de retragerea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din blocul comunitar la 29 martie, conform calendarului prevazut.

Comisia Europeana, care printre altele preseaza statele membre sa adopte propriile masuri la nivel national, a publicat 88 de note sectoriale in vederea pregatirii UE pentru un scenariu de Brexit fara acord, comenteaza joi AFP.

Executivul comunitar a prezentat la 19 decembrie aceste masuri care vizeaza evitarea haosului pe 29 martie 2019 daca pana atunci nu este finalizat niciun acord privind o retragere ordonata a Regatului Unit din UE.

Masurile respective se refera la drepturile cetatenilor, cu o abordare "generoasa" cu conditia reciprocitatii, si la sectoarele cele mai expuse: pietele financiare, traficul aerian, vamile si piata emisiilor de CO2.

Executivul UE a anuntat dupa votul de marti seara din Parlamentul britanic ca va trimite o echipa in capitalele 'Celor 27' pentru a-si coordona activitatea cu cele ale statelor membre.

"Nimic nu este lasat la voia intamplarii", a dat asigurari un purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Cea mai expusa este Republica Irlanda, ce are o frontiera terestra comuna cu Regatul Unit. Dublinul a anuntat suplimentarea personalului vamal si sanitar cu 1.000 de angajati, masura considerata necesara in cazul retragerii Regatului Unit din UE, cu sau fara un acord.

In bugetul sau pentru 2019, Irlanda a alocat 1,5 miliarde euro pentru amortizarea oricarei 'unde de soc' legate de divortul dintre britanici si UE. In plus, in luna martie ar urma sa fie adoptata de Parlamentul irlandez o lege pentru a contracara consecintele unui Brexit fara acord.

Aeroporturile si porturile sunt vizate de masuri speciale. Portul din Dublin a fost dotat cu locuri speciale pentru inspectii si au fost suplimentate parcarile pentru camioane, iar personalul administrativ a fost suplimentat cu 144 de angajati.

Franta a declansat joi planul sau referitor la un Brexit fara acord, plan pregatit din aprilie 2018, care include un set de masuri legislative si juridice. Este vorba in special de reglementarea statutului celor aproximativ 200.000 de britanici care traiesc in Franta, care vor avea la dispozitie 12 luni pentru a-si clarifica situatia, "cu conditia reciprocitatii" din partea Regatului Unit.

O alta masura se refera la realizarea "de urgenta" a infrastructurilor necesare pentru a asigura controalele la frontiere incepand cu 29 martie.

Foarte expusa in cazul unui Brexit fara acord este si Olanda, mai ales ca urmare a legaturilor comerciale prin intermediul celui mai mare port din Europa, Rotterdam. Haga a alocat deja o rezerva financiara de 100 de milioane de euro si are in vedere recrutarea a 900 de noi angajati vamali.

Saptamana trecuta guvernul olandez a anuntat ca cei aproximativ 45.000 de cetateni britanici si familiile lor care traiesc in Olanda isi vor pastra dreptul de a trai si a munci inclusiv in cazul unui Brexit fara acord, beneficiind de o perioada de 15 luni pentru a solicita un permis de sedere.

Guvernul de la Madrid a lansat un site (http://www.lamoncloa.gob.es/brexit/Paginas/index.aspx) in vederea informarii agentilor economici, dar si a cetatenilor britanici stabiliti in Spania si a cetatenilor spanioli care traiesc pe teritoriul britanic.

Suedia isi continua pregatirile pentru securizarea statutului celor 20.000-30.000 de britanici care traiesc in tara nordica si pentru a sprijini companiile. Autoritatile suedeze au identificat patru sectoare sensibile - aprovizionarea cu medicamente, serviciile vamale, finante-banci si chestiuni sanitare si fitosanitare.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Brexit Uniunea Europeana , #Marea Britanie