Britanicii care au votat pentru Brexit incep sa inteleaga consecintele si vor sa fenteze UE (Video)

Joi, 07 Martie 2019, ora 09:22
42592 citiri
Britanicii care au votat pentru Brexit incep sa inteleaga consecintele si vor sa fenteze UE (Video)
Foto: captura video Youtube

Brexit-ul bate la usa. In trei saptamani este data oficiala la care Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana. Un acord nu este inca agreat, britanicii fortand la limita adoptarea. Daca va fi sau nu o strategie politica de succes vom vedea, insa cetatenii, mai ales cei care au votat pentru Brexit, incep sa inteleaga cu adevarat ce au facut.

Realitatea iesirii din Uniunea Europeana devine pentru ei tot mai clara si dureroasa. Au inceput sa-si faca provizii, de la mancare si medicamente, la detergenti si hartie igienica. Au inteles ca regulile jocului se vor schimba, ca preturile pentru multe produse vor creste, ca afacerile le vor fi afectate pana la riscul falimentului, in functie de domeniile de activitate.

Odata ce controalele vor fi reinstaurate la granite, totul va deveni mai complicat. Si oamenii abia acum incep sa realizeze asta, la peste 2 ani dupa ce au votat leave la controversatul referendum.

Iata ce spune un britanic care are o afacere cu import de flori: "Cea mai mare problema va fi birocratia. Daca transportul e intarziat, florile mor. Avem nevoie de libera circulatie. Imi va fi afectata toata viata, totul: casa, familia, afacerea pe care o am de 33 de ani, angajatii".

Declaratia sa apare in documentarul Sky News "Regatul Divizat", iar britanicul, pe numele sau Paul Smith, este intrebat cum a votat la referendum.

"Am votat sa iesim din UE", recunoaste el.

Intrebat daca regreta asta acum, el spune ca s-ar gandi mai bine inainte sa voteze la fel: "Nu am vazut lucrurile asa atunci, nu m-am gandit la ce va insemna pentru afacere".

O alta constientizare pe care o au tardiv britanicii este legata de vacantele lor. Subiectul a fost "tratat" chiar si in emisiunea "Insula Iubirii", in vara anului trecut. In clipul de mai jos puteti vedea cum concurentele primesc socate vestea ca va fi mai complicat sa plece in vacante in tarile membre UE.

Asa ca au inceput sa caute solutii. Inspirati de campaniile celor din tabara "stay", care, mai in gluma, mai in serios, publicau anunturi de cereri in casatorie pentru a obtine un pasaport european, zeci de mii de britanici au luat cu asalt Irlanda.

Ambasada Irlandei la Londra a anuntat ca doar in ultimele 2 luni ale anului trecut a primit nu mai putin de 55.000 de cereri pentru emiterea de pasapoarte, personalul devenind insuficient pentru a procesa acest volum. 200.000 de cereri pe parcursul intregului 2018. Iar numarul creste constant, avand in vedere ca, potrivit datelor statistice, unul din 6 britanici are dreptul sa ceara cetatenie irlandeza.

Pana acum, 20% dintre cei care au acest drept si l-au exercitat, scriu cei de la Irish Times. Si printre acestia sunt si cei care au votat ca Marea Britanie sa iasa din UE.

"Copiii mei imi spun ca sunt un ipocrit. Dar cred ca e perfect normal sa profiti de un sistem, daca poti sa o faci"

Intr-un alt material, tot cei de la Irish Times prezinta cazul lui Tony Flemming, nascut, crescut in Manchester, dar a carui mama provine din Athlone. A votat pentru Brexit, iar anul trecut a facut cerere pentru cetatenie irlandeza.

"Vreau sa merg in vacante in Europa si imi va fi mai usor cu un pasaport irlandez. Si pe langa asta, am facut-o ca sa vad daca mi-l dau. Imi voi folosi pasaportul irlandez in calatorii si cand ma intorc il prezint pe cel britanic, sa trec mai repede de filtrele de securitate.

Vreau sa merg in Gibraltar, asa ca pasaportul meu britanic va fi suficient pana trec in Spania, apoi il folosesc pe cel irlandez", spune britanicul in varsta de 73 de ani, care n-a mai vizitat Irlanda din 1966.

In ciuda faptului ca a trebuit sa faca toate acestea ca sa detina un document european, barbatul nu are niciun regret ca a votat pentru Brexit. Argumentul sau? "Nu am vrut niciodata sa fiu parte a 'Imperiului German'".

"Am sperat de multa vreme ca Brexit-ul se va produce. Sa iesim mai repede si ne descurcam apoi", mai spune Flemming.

Copiii sai au votat ca Marea Britanie sa ramana in UE.

"Imi spun ca sunt un ipocrit. Dar cred ca e perfect normal sa profiti de un sistem, daca poti sa o faci", isi rezuma britanicul filosofia de viata.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#britanici pasaport irlandez Brexit, #britanici pregatiri Brexit , #Marea Britanie
Comentarii
Poza profesoru
profesoru
rank 3
Ce propagandă penibilă! Așa scria presa și după alegerea lui
Poza Camelian_Propinatiu_scriitor
Camelian_Propinatiu_scriitor
rank 5