Noi constrangeri pentru cetatenii Uniunii Europene si cei ai Regatului Unit dupa Brexit. Ce se schimba

Marti, 08 Decembrie 2020, ora 10:31
4401 citiri
Noi constrangeri pentru cetatenii Uniunii Europene si cei ai Regatului Unit dupa Brexit. Ce se schimba
Protest pentru a opri Brexit-ul in Marea Britanie, 2019 FOTO Unsplash

Turism, calatorii de afaceri, studii superioare - cetatenii obisnuiti sa circule fara obstacole de peste 45 de ani intre Regatul Unit si Uniunea Europeana vor trebui sa se adapteze de la 1 ianuarie 2021 la realitatea Brexitului, noteaza marti AFP.

Incepand cu prima zi a anului viitor, britanicii vor fi considerati in Uniunea Europeana drept cetateni ai unei tari terte si, in consecinta, nu vor mai beneficia de libertatea de circulatie pentru a lucra, a studia sau a se retrage la pensie pe teritoriul Uniunii Europene si al statelor asociate (Norvegia, Islanda, Elvetia).

La randul sau, Regatul Unit va trata Uniunea Europeana ca pe majoritatea 'non-britanicilor', cu diferenta ca cei care justifica un statut de rezident in aceasta tara inainte de sfarsitul anului 2020 isi vor pastra drepturile, in conformitate cu Acordul de retragere incheiat la finalul lui 2019. Este valabila si reciproca pentru cetatenii britanici domiciliati in UE.

Turisti

Turistii britanici vor trebui sa se doteze cu multa rabdare pentru demersurile de intrare pe teritoriul UE, chiar daca cele doua parti s-au inteles in principiu asupra unei exceptari reciproce a obligativitatii vizelor. Ei ar putea sa fie obligati sa arate ca dispun de o asigurare, de resurse suficiente sau de un bilet de intoarcere in Regatul Unit.

Sejurul lor in UE va fi limitat la cel mult 90 de zile intr-o perioada de 180 de zile.

In ceea ce-i priveste pe europeni, acestia vor putea intra pe teritoriul britanic doar pe baza cartii de identitate pana in octombrie 2021, data de la care va fi necesar un pasaport, pentru sejururi de cel mult sase luni. Vor exista insa si exceptii. Anumite categorii de insotitori ai unui cetatean al UE vor avea nevoie de viza.

Cetatenii irlandezi si cei britanici vor continua sa beneficieze de libertatea totala de circulatie in virtutea unui acord bilateral.

Calatorii de afaceri

Chestiunea controalelor la frontiera in cazul calatoriilor de afaceri se afla printre subiectele inca nerezolvate intre europeni si britanici.

Pentru o misiune sau un serviciu remunerat, ar putea fi necesare o viza sau un permis de munca, in functie de legislatia in vigoare in tara membra a UE vizata.

De partea britanica, europenii ar putea fi tratati ca toti cetatenii tarilor asa-numite favorizate, adica sa aiba nevoie de un permis pentru a lucra, dar nu si pentru a asista la o reuniune.

In acelasi spirit, cetatenii UE care vor beneficia de o oferta de munca in Regatul Unit vor trebui sa demonstreze cunoasterea limbii engleze, cu un nivel al salariului fixat prin lege.

Studenti

Incepand din ianuarie, studentii europeni vor avea nevoie de o viza pentru orice sejur universitar mai mare de 180 de zile in Regatul Unit. De asemenea, ei vor trebui sa plateasca taxe de scolarizare mai ridicate - de pana la patru ori mai mari la medicina sau pentru anumite diplome universitare prestigioase.

Potrivit unui studiu al parlamentului britanic, in anul universitar 2018-2019 in Regatul Unit invatau 143.000 de studenti din Uniunea Europeana.

In 2015, studentii straini au injectat 25,8 miliarde lire sterline (29 miliarde euro) in economia Regatului Unit, considerat a doua destinatie universitara preferata din lume, dupa SUA.

Ca urmare a Brexitului, studentii britanici nu vor mai avea dreptul la Erasmus, program care a permis milioanelor de tineri din Regatul Unit sa treaca frontierele pentru a studia intr-o alta tara europeana.

Imigratie

In prezent, aproximativ 1,3 milioane de britanici locuiesc in Uniunea Europeana. In Regatul Unit, peste 4,2 milioane de cetateni europeni au depus pana la finalul lunii octombrie cereri pentru statutul de rezident. Drepturile lor sunt protejate daca ei sunt stabiliti inainte de 31 decembrie 2020.

Situatia va fi total diferita pentru cei care doresc sa emigreze dupa 1 ianuarie. De exemplu, britanicii care vor dori sa se stabileasca in Franta, Spania sau Germania (destinatiile lor favorite pentru a lucra sau a se retrage la pensie) vor trebui sa faca fata acelorasi constrangeri ca si ceilalti cetateni ai tarilor terte, fie ca este vorba despre asigurare medicala, conditii de venit sau cerinte lingvistice.

De partea sa, Regatul Unit va instaura un sistem pe puncte incepand din 2021 care va face mai dificila stabilirea cetatenilor europeni in aceasta tara; vor fi luate in calcul varsta, cunoasterea limbii engleze si situatia resurselor financiare.

UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
Primul vaccin personalizat pentru cancer de piele, testat pe pacienți britanici
Primul vaccin personalizat pentru cancer de piele, testat pe pacienți britanici
Primul vaccin pe bază de ARNm personalizat din lume pentru melanom este testat pe pacienți britanici în ceea ce a fost salutat un potențial „moment de cotitură” pentru tratamentul...
#brexit, #Marea Britanie, #Uniunea Europeana , #stiri Brexit