Jair Bolsonaro a distrus palatul prezidențial al Braziliei, potrivit unui reportaj TV VIDEO

Sambata, 07 Ianuarie 2023, ora 23:31
7116 citiri
Jair Bolsonaro a distrus palatul prezidențial al Braziliei, potrivit unui reportaj TV VIDEO
Palácio da Alvorada (Palatul Zorilor), reședința președinților Braziliei/ FOTO: df.gov.br

Un tur al reședinței făcut de jurnaliști cu noua primă doamnă a Braziliei arătată canapele rupte, geamuri sparte și o operă de artă deteriorată de soare.

Distrugerea Amazonului de către Jair Bolsonaro l-a făcut un paria global – dar actele sale de profanare nu s-au limitat la pădurea tropicală, scrie The Guardian.

Un reportaj al radiodifuziunii braziliene GloboNews sugerează că și reședința oficială prezidențială – o capodopera din anii 1950 a arhitectului Oscar Niemeyer – a fost pângărită de politicianul de extremă dreapta în timpul celor patru ani de putere.

Unul dintre principalii corespondenți politici ai rețelei, Natuza Nery, a făcut joi un tur al Palácio da Alvorada (Palatul Zorilor) împreună cu noua primă doamnă a Braziliei, Rosângela Lula da Silva, și a fost șocat de ceea ce a văzut.

„Starea generală a clădirii, care este cea mai emblematică din Brazilia… nu este bună… și va necesita multe reparații”, susține Nery, căruia i s-au arătat covoare și canapele rupte, tavane deteriorate, ferestre sparte, podea din jacaranda și opere de artă deteriorate de soare.

Fotografiile palatului ruinat semănau mai mult cu imaginile locuințelor studenților dărăpănate decât cu o clădire protejată, proiectată de unul dintre cei mai celebri arhitecți moderniști din lume.

O tapiserie de Emiliano Di Cavalcanti, unul dintre cei mai celebri artiști din secolul al XX-lea din Brazilia, a fost deteriorată după ce a fost mutată din bibliotecă și agățată la soare. „Din păcate, va trebui restaurat”, a spus prima doamnă.

Nery a spus că mai multe opere de artă au dispărut cu totul din palat, care a fost finalizat în 1958, cu doi ani înainte ca capitala construită special a Braziliei să fie inaugurată de către președintele de atunci, Juscelino Kubitschek.

Prima doamnă, care este cunoscută sub numele de Janja, a spus că s-a simțit „destul de dezamăgită” și „zguduită” de starea de degradare a noii ei case. Un cactus brazilian plantat de soțul ei, Luiz Inácio Lula da Silva, în timpul președinției sale din 2003-2010, ar fi fost îndepărtat. Bolsonaro a lăsat un pix de unică folosință – unul dintre simbolurile administrației sale populiste – pe unul dintre birourile palatului.

Bolsonaro, care a părăsit Brazilia în ajunul depunerii jurământului de către Lula da Silva, duminica trecută, pare puțin probabil să se întoarcă în curând. El se află în Florida și se teme că va fi urmărit penal pentru presupuse infracțiuni, inclusiv răspunsul său antiștiințific la pandemia de Covid, care a ucis aproape 700.000 de oameni în țara sa.

Revista braziliană Istoé a susținut săptămâna aceasta că fostul președinte făcea presiune pe guvernul italian pentru a-i acorda cetățenia familiei sale, care este de origine italiană, și spera să se mute acolo după o perioadă în SUA pentru a evita închisoarea. Bolsonaro crede că autoritățile braziliene nu vor putea să-l extrădeze din țara europeană, de unde străbunicul său Vittorio Bolzonaro a emigrat la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
#Brazilia, #palatul prezidential, #distrugeri, #Jair Bolsonaro , #Brazilia