Trump de Brazilia: Bolsonaro a vrut să conteste rezultatul alegerilor prezidențiale, dar a fost părăsit de aliați. Situația rămâne tensionată în țară

Miercuri, 02 Noiembrie 2022, ora 21:38
2889 citiri
Trump de Brazilia: Bolsonaro a vrut să conteste rezultatul alegerilor prezidențiale, dar a fost părăsit de aliați. Situația rămâne tensionată în țară
Jair Bolsonaro, președintele populist al Braziliei/ FOTO: BBC

În prima sa apariție de când a pierdut alegerile de duminică, populistul Jair Bolsonaro a ținut un discurs public, marți seara, extrem de ambiguu, în care, în mai puțin de două minute, el, precum anterior fostul președinte al SUA Dodlad Trump, a evitat să-și recunoască înfrângerea, dar s-a angajat să „respecte Constituția în calitate de președinte” al Braziliei.

Acest „Trump tropical“, cum mai este numit, susține că protestele susținătorilor săi au fost rezultatul „ultrajului și al unui sentiment de nedreptate” asupra procesului de vot. Cu toate acestea, el nu a contestat rezultatele și a acceptat să predea puterea succesorului său, Luis Inacio Lula da Silva, relatează VOA.

Bolsonaro l-a autorizat pe șeful său de cabinet, Ciro Nogueira, să înceapă procesul de tranziție cu reprezentanții noului președinte ales.

Bolsonaro, un naționalist de dreapta, a avut nevoie de mai mult de 44 de ore pentru a comenta rezultatele alegerilor, tăcerea prelungită stârnind temeri că va încerca să pună la îndoială rezultatele.

În mijlocul tăcerii, susținătorii săi au blocat autostrăzi pentru a protesta împotriva înfrângerii sale, unii cerând o lovitură de stat militară pentru a opri revenirea la putere a fostului președinte Lula da Silva.

Blocajele autostrăzilor au perturbat distribuția combustibilului, aprovizionarea cu mărfuri către supermarketuri și fluxul de exporturi de cereale către porturile majore, potrivit grupurilor industriale.

În scurtul său discurs național, Bolsonaro a glumit că jurnaliștilor le va fi dor de el, a mulțumit celor care l-au votat și a spus că va respecta constituția, care cere transferul puterii la 1 ianuarie.

„Actualele mișcări populare sunt rezultatul indignării și al unui sentiment de nedreptate cu privire la modul în care a fost desfășurat procesul electoral”, a spus Bolsonaro.

El a adăugat că protestatarii ar trebui să evite distrugerea proprietății sau „obstrucționarea dreptului de a circula”, dar nu le-a spus să se împrăștie la casele lor.

„Bolsonaro nu a stins acest incendiu. El a vorbit cu susținătorii săi duri fără a-i critica pe demonstranți. Își ține adepții extremiști mobilizați”, a spus analistul Andre Cesar.

Șeful personalului și vicepreședintele lui Bolsonaro, Hamilton Moran, a început să contacteze tabăra lui Lula pentru a discuta despre perioada de tranziție. Alți aliați, inclusiv președintele Camerei inferioare a Congresului, au cerut guvernului lui Bolsonaro să respecte rezultatele alegerilor.

În declarația sa, Curtea Supremă a țării a subliniat că acordul lui Bolsonaro de a preda puterea succesorului său înseamnă că acesta recunoaște rezultatele alegerilor.

Înainte de vot, Bolsonaro a spus în mod repetat că sistemul electoral este deschis fraudelor și a acuzat autoritățile electorale că îl favorizează pe adversarul său de stânga.

Marți, 1 noiembrie, Bolsonaro nu a repetat direct aceste declarații. Însă referirea sa la „nedreptate” în procesul electoral a arătat că a învățat multe din exemplul fostului președinte american Donald Trump, aliatul său ideologic, potrivit analistului politic al Vector Consultancy Leonardo Barreto.

Trump continuă să facă afirmații false că alegerile din SUA din 2020 au fost „furate” prin fraudă pe scară largă și menține un mare nucleu de susținători care cred asta.

„Îl va copia pe Trump în următorii patru ani pentru a-și menține mișcarea conservatoare în viață”, a spus Barreto, prezicând că alegerile din 2026 vor fi o revanșă între Bolsonaro și Partidul Muncitorilor lui Lula.

Victoria lui Lula este o revenire pentru fostul președinte în vârstă de 77 de ani, care a petrecut 19 luni de închisoare sub acuzații de corupție înainte de a fi reabilitat anul trecut.

Lula a promis că va inversa unele dintre politicile lui Bolsonaro, inclusiv măsuri privind armele și protecția laxă pentru pădurea tropicală amazoniană. Asistenții săi au confirmat că va participa luna aceasta la summitul ONU privind clima COP27 din Egipt.

Populistul de dreapta Jair Bolsonaro a primit un sprijin de 49,1% în al doilea tur de scrutin . Potrivit rezultatelor alegerilor, el a pierdut în fața fostului președinte al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, care a primit 50,9 la sută din voturi.

„Bolsonarismul nu pleacă nicăieri“

BBC atrage însă atenția că este puțin probabil ca polarizarea din societatea braziliană să dispară: "Congresul este dominat de parlamentari loiali lui Bolsonaro, iar Lula se va confrunta cu o luptă dificilă pentru a-și aplica politicile. Suporterii lui Bolsonaro au fost încrezători în victorie și acesta este un șoc pentru ei."

Lula "va lua frâiele unei țări afectate de inegalități grave, care încă se luptă să-și revină din pandemia de Covid-19. Aproximativ 9,6 milioane de oameni au căzut sub pragul sărăciei între 2019 și 2021, iar ratele de alfabetizare și de frecventare a școlii au scăzut. El se va confrunta, de asemenea, cu o națiune profund fracturată și cu probleme de mediu urgente, inclusiv cu defrișările vertiginoase din Amazon". "Lula va avea puțină libertate de acțiune în fața unui Congres conservator.

Această situație i-ar putea limita sever spațiul de manevră și ar putea face din acest al treilea mandat o cale presărată cu capcane”.

Guvernul lui Lula da Silva va avea de dus o luptă dificilă: "Cuferele guvernamentale sunt mai goale decât în fostul mandat al lui Lula. Creșterile mari ale salariului minim, la care Lula părea să se angajeze în timpul campaniei, sunt de natură să împingă și mai sus inflația, care prezent este în jur de 7%.

Productivitatea rămâne stagnantă, iar industria – care s-a redus ca pondere în economia globală – este necompetitivă la nivel internațional în multe sectoare.

Dar cea mai mare provocare a lui Lula va fi, probabil, politică.

Poate că Bolsonaro a pierdut președinția, dar mulți dintre aliații săi au câștigat poziții politice puternice în întreaga țară. Cinci dintre foștii miniștri ai lui Bolsonaro au câștigat locuri în Senat.

Trei dintre foștii membri ai cabinetului lui Bolsonaro au câștigat locuri în camera inferioară a Congresului național, unde Partidul Liberal al lui Bolsonaro este și cel mai mare.

În state, candidații de partea lui Bolsonaro au câștigat 11 din 27 de funcții de guvernator, în timp ce candidații aliniați cu Lula au câștigat doar opt.

Mai important, cele mai mari și mai importante trei state din Brazilia – Minas Gerais, Rio de Janeiro și Sao Paulo – vor fi guvernate de guvernatori pro-Bolsonaro din 2023.

„Bolsonaro ar trebui să părăsească președinția – dar bolsonarismul nu pleacă nicăieri", scrie The Conversation.

Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
Aniversare tristă pentru unul dintre veteranii tenisului masculin
Aniversare tristă pentru unul dintre veteranii tenisului masculin
Jucătorul francez de tenis Richard Gasquet (116 ATP) a pierdut joi meciul cu numărul 1.000 al carierei sale, înclinându-se în două seturi, 6-2, 7-5, în faţa italianului Lorenzo Sonego (52...
#Brazilia, #alegeri prezidentiale, #Jair Bolsonaro, #infrangere, #discurs, #tensiuni, #Lula da Silva , #Brazilia