250 de cetățeni americani, lăsați pe drumuri de o companie românească de transport. Prejudiciul sare de 700.000 de dolari

Marti, 11 Octombrie 2022, ora 10:50
6059 citiri
250 de cetățeni americani, lăsați pe drumuri de o companie românească de transport. Prejudiciul sare de 700.000 de dolari
Percheziții în Brașov într-un dosar care vizează prejudicierea unei companii americane FOTO arhivă

Polițiștii din Brașov fac percheziții, marți dimineață, într-un caz de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave care au produs un prejudiciu de 775.000 de dolari unei companii americane.

Acțiunea este desfășurată de polițiști de la Secția Regională de Poliţie Trasporturi Braşov, cu sprijinul luptătorilor de la Acțiuni Speciale.

Potrivit unui comunicat remis presei de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, anchetatorii fac percheziții la adresele a patru persoane fizice cu cetăţenie română şi la sediul unei persoane juridice române.

Compania română, vizată acum de anchetă, a promis că face un zbor dus-întors pe ruta New York – Kazahstan, în datele de 15 și 17 august și ar fi trebuit să transporte 250 de pasageri americani. Dar, după ce au încasat banii, inculpații nu au mai prestat serviciul contractat. Păgubită în caz ar fi o companie americană.

„În cauză se efectuează urmărirea penală şi au fost luate măsuri asiguratorii faţă de una dintre persoanele fizice şi faţă de persoana juridică română cercetate pentru infracţiunile de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave (săvârşită împotriva unei companii americane) şi spălarea banilor, respectiv faţă de celelalte 3 persoane fizice cercetate pentru infracţiunea de spălarea banilor”, a informat prim-procurorul Claudiu Sandu, potrivit presei locale.

Cercetările vizează încheierea şi executarea unui ”contract de navlosire, respectiv a soluţionării pe cale amiabilă a litigiului născut din neexecutarea acestui contract încheiat de persoana vătămată (compania americană) cu persoana juridică română, având ca obiect transportul aerian ce trebuia operat de persoana juridică română în datele de 15 şi 17.08.2022, pe ruta JFK (SUA) – ALA (Kazahstan) şi înapoi, a 250 de pasageri. Prejudiciul produs prin înşelăciune este de 775.000 USD”, se arată în comunicatul de presă.

În ceea ce priveşte spălarea banilor, s-a stabilit că în perioada 12.08-23.09.2022 cele patru persoane fizice şi persoana juridică română ”au executat în coautorat operaţiuni financiare cu privire la suma de 774.956 USD (produsul infracţiunii de înşelăciune) în scopul ascunderii originii ilicite a fondurilor. În fapt, ar fi ascuns natura banilor sub forma unor drepturi de utilizare a unei aeronave, prin intermediul unui cont colector deschis la o bancă americană în care au transferat suma de 650.000 USD cu titlu de garanţie şi a unui contract de leasing operaţional încheiat în data de 23.09.2022 cu o companie din Irlanda”, arată sursa citată.

Cei patru suspecţi vor fi duși la sediul parchetului pentru audieri.

Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
O tânără de 24 de ani a fost reţinută, după ce a sustras bani din locuinţa părinţilor şi i-a înlocuit cu bancnote falsificate. Fapta a fost depistată când părinţii au încercat să...
#brasov, #americani, #zbor, #inselaciune, #perchezitii , #perchezitii