Beneficiile brânzeturilor: 8 moduri prin care îți susțin sănătatea

Advertorial
Vineri, 24 Iunie 2022, ora 17:57
8749 citiri
Beneficiile brânzeturilor: 8 moduri prin care îți susțin sănătatea
FOTO: pexels.com

Brânza este o parte importantă din gastronomia multor bucătării ale lumii și este nelipsită dintr-o dietă echilibrată. Există peste 2000 de varietăți de brânză, mozzarella fiind cea mai consumată. Desigur, de pe mesele românilor nu lipsesc brânzeturi precum telemea, brânză de burduf sau cașcavalul clasic. Brânzeturile se mănâncă simple sau se folosesc la prepararea multor feluri de mâncare Toate acestea aduc beneficii sănătății noastre. Iată 8 moduri prin care brânza te ajută să ai o dietă echilibrată.

Contribuie la aportul de calciu

Atuul numărul unu al brânzei? Conținutul său ridicat de calciu, important pe tot parcursul vieții și necesar în special pentru creșterea normală și dezvoltarea oaselor la copii. De asemenea, este implicat în buna funcționare a mușchilor, a enzimelor digestive și asigură coagularea sângelui. Cerințele pentru calciu sunt 1000 mg pentru persoanele cu vârsta între 19-23 de ani și 950 mg pentru cei peste 24 de ani.

Majoritatea sunt o sursă de proteine

Acest macronutrient ajută la construirea mușchilor și la menținerea țesutului osos. Proteinele prezente în brânză sunt de bună calitate deoarece conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali pe care organismul nu știe să îi producă. De exemplu, 100 de grame de brânză Camembert are aproximativ 18 grame de proteine. Brânza telemea are 20 de grame de proteine la 100 de grame.

Unele brânzeturi conțin vitamina D

Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul și fosforul și ajută la menținerea funcției musculare normale. Din aprilie până în octombrie, radiațiile UV ne permit să umplem cu această vitamină, dar în lunile de toamnă și iarnă se epuizează: este deci în interesul nostru să includem o porție de brânză în meniurile noastre.

Ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar

Zincul contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar, spune expertul nostru. Pentru a petrece o iarnă în formă, nu ezitați să mâncați în mod regulat telemea sau orice tip de brânză care vă place.

Contribuie la aportul de vitamine din grupa B

Nimic ca o porție de brânză sau telemea plină cu vitamine, în special cele din grupa B. Printre acestea, vitamina B2 care ajută la reducerea oboselii, vitamina B12 care participă la formarea normală a globulelor roșii precum și vitamina B9 esențială pentru creşterea ţesuturilor materne în timpul sarcinii.

Contribuie la aportul de magneziu

Pe lângă calciu și fosfor, brânza conține magneziu care ajută la reducerea oboselii. Conține și potasiu, care asigură buna funcționare a mușchilor și menținerea tensiunii arteriale, dar și fosfor, care contribuie la rezistența dinților. În cele din urmă, o porție de 30 de grame de brânză oferă o medie de 6,93 µg/100 grame de iod, esențial pentru producția normală de hormoni tiroidieni.

Unele brânzeturi conțin puțină sau deloc lactoză

Chiar și atunci când aveți intoleranță la lactoză este posibil să vă răsfățați cu o bucată de brânză sau telemea. În general, cu cât este mai rafinată, cu atât conține mai puțină lactoză pentru că este transformat în acid lactic de către bacteriile prezente. Brânzeturile moi și cele tari nu conțin aproape deloc lactoză. Sensibilitatea la lactoză fiind specifică tuturor, va fi necesar să vă adaptați consumul de brânză la pragul de toleranță.

Consumate rezonabil, fac parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată

Nu este nevoie să te privezi de brânză dacă îți urmărești greutatea: aportul de calorii variază foarte mult de la o brânză la alta, iar unele dintre ele au un aport caloric moderat. Poți găsi multe brânzeturi cu un procent de grăsimi redus.

Este important să alegeți brânzeturi de calitate superioară care nu conțin foarte multă sare. Mâncate în exces, din cauza grăsimilor saturate și a sării, aceste brânzeturi nesănătoase pot duce la complicații precum obezitatea, diabetul de tip 2 și probleme cardiovasculare, precum boli de inimă. Dacă ești una dintre persoanele sensibile la colesterol, consumul de brânză îți poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Grăsimile saturate încetinesc, de asemenea, funcțiile ficatului, crescând astfel toxicitatea în organism. Țesuturile pot ajunge să fie deteriorate, ducând la anumite boli. Consumul excesiv de brânză bogată în grăsimi saturate și sare poate duce la hipertensiune arterială.

Este esențial să selectezi tipul de brânză și telemea pe care îl consumi și să ai o dietă echilibrată formată dintr-o varietate de alimente. Brânza este sănătoasă pentru că este bogată în nutrienți, cum ar fi iod, fosfor și calciu, care este excelent pentru oase și dinți. Exact cum am prezentat și mai sus, oferă o mulțime de beneficii pentru oameni, în special pentru copiii și tinerii în creștere. Bacteriile lactice au și ele un un efect protector și ajută la menținerea unei flore bacteriene echilibrate în stomac. Există studii care chiar susțin faptul că consumul de lactate, într-o dietă echilibrată, ajută la prevenirea mai multor tipuri de cancer. Calciul alimentar poate avea efecte anti-cancerigene, inclusiv împreună cu vitamina D. Calciul ar putea astfel inhiba proliferarea celulelor și a tumorilor in vitro și la animale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#branzeturi, #alimentatie, #beneficii branzeturi , #dieta