Obiceiuri și tradiții la botez

Advertorial
Miercuri, 05 Octombrie 2022, ora 17:01
12647 citiri
Obiceiuri și tradiții la botez
FOTO: belleconcept.ro

Botezul este o tradiție spirituală veche prin care pruncul se curăță de păcatul strămoșesc, prin scufundarea de trei ori în apa sfințită. Prin taina botezului se consideră că pruncul primește o nouă viață spirituală.

În jurul acestui eveniment foarte important în viața părinților, dar și a copilului stau o serie de tradiții și obiceiuri care se respectă în detaliu și în zilele noastre. De la momentul în care trebuie făcut botezul și până la îndatoririle nașilor sau la băița de mir, toate trebuie știute de părinți și nași. Iată care sunt cele mai importante obiceiuri de la botez pe care trebuie să le știi!

Când se poate boteza bebelușul

Multe persoane se întreabă când trebuie botezat bebelușul. Potrivit credinței creștine bebelușii nu trebuie botezați înainte de 40 de zile, dar nici mai târziu de 4 luni. Prin urmare, copilul poate fi botezat oricând, intre 40 de zile și 4 luni.

De asemenea, botezul nu se poate face în orice zi din an. Botezul, ca și nunțile, este interzis în zilele de post și cele de sărbători religioase. De asemenea, mulți preoți consideră că ziua de duminică este ideală pentru botezarea copilului și nu cea de sâmbătă.

Obiceiuri și tradiții în ziua botezului

În ziua botezului trebuie respectate o serie de tradiții pentru bunăstarea pruncului, printre care enumerăm:

Părinții nu trebuie să cumpere sub nicio formă un trusou botez. Acesta este cumpărat întotdeauna de nași.

Tot nașii sunt cei care trebuie să cumpere lumânări botez. Acestea trebuie sa fie festive și decorate cu roz sau alb pentru fetițe și albastru sau alb pentru băieți.

Copilul trebuie să poate haine noi, curate și frumoase, de sărbătoare, pe toată durata zilei. Până la biserică acesta poartă haine normale, cumpărate de părinți, ca apoi să îmbrace un costum botez / rochiță botez cumpărate de nași.

La mâna copilului se leagă o ață roșie care să-l ferească de deochi.

O tradiție mai nouă, dar extrem de populară este aducerea ursitoarelor la botez. Se spune ca cele trei ursitoare (zâne) bune sunt ”Iubirea”, ”Norocul” și ”Înțelepciunea” și feresc copilul de ursitoarea cea rea.

Înainte de botez, în fașa copilului se pune sare, bănuți și o bucată de pâine pentru ca micuțul să aibă noroc.

Imediat după botez, până după băița de mir de a doua zi, nimeni nu trebuie să sărute copilul sau să-l strige pe nume. Abia după băița făcută de nașă copilul poate fi, din nou, strigat pe nume și pupat.

După botez, nașa trebuie să ducă bebelușul acasă și să-l treacă pragul. Îl dă mami în brațe și îi spune ”Mi-ai dat un păgân, ți-am adus un creștin”.

În timpul băiței de mir, în apă trebuie pus un ban de argint și busuioc pentru a-l purifica, dar și un fulg de pasăre (să fie ușor ca fulgul), orez, pentru bogăție, puțin lapte dulce, busuioc de la biserică și apă sfințită.

În timpul băiței de mir trebuie aprinsă lumânarea de la botez, iar la final aceasta se stinge de tavan sau de tocul ușii. După ce lumânarea a fost stinsă se despodobește de elementele decorative și se păstrează într-un loc uscat.

Apa care rămâne în cădiță, după îmbăierea bebelușului, nu trebuie aruncată. Aceasta se toarnă la rădăcina unui copac sau a unor plante. Cei care stau la bloc pot uda florile cu aceasta.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#botez, #obiceiuri botez, #traditii botez, #botez obiceiuri si traditii , #stiri life style