Fenta lui Boris Johnson: Demisionează din fruntea Partidului Conservator, dar rămâne premier

Joi, 07 Iulie 2022, ora 11:34
6092 citiri
Fenta lui Boris Johnson: Demisionează din fruntea Partidului Conservator, dar rămâne premier
Boris Johnson FOTO Hepta

Premierul britanic Boris Johnson va demisiona joi, 7 iulie, din funcția de lider al Partidului Conservator, dar va continua ca prim-ministru până în toamnă, informează BBC.

O cursă pentru alegerea conducerii Partidului Conservator va avea loc în această vară și un nou prim-ministru va fi numit la timp pentru conferința partidului conservator din octombrie.

Premierul britanic Boris Johnson, confruntat cu o „revoltă" în cadrul guvernului său și al Partidului Conservator, se agață de putere joi, după o avalanșă de plecări din cabinetul său și cereri tot mai numeroase de demisie ce au început marți seară, transmite AFP.

Valul de demisii a continuat joi dimineață, cu ministrul pentru securitate Damian Hinds, ministrul pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, ministrul educației, Michelle Donelan și secretarii de stat pentru cultură, Chris Philp, pentru pensii, Guy Opperman și trezorerie, Helen Whately. În plus, noul ministru de finanțe, Nadhim Zahawi i-a spus lui Johnson să demisioneze, la mai puțin de 48 de ore după ce premierul l-a promovat, afirmând că criza în care se află guvernul nu va face decât să se agraveze.

„Johnson se luptă pentru supraviețuire", a titrat joi dimineață The Times, rezumând sentimentul presei britanice după ceea ce The Daily Telegraph a descris drept o „revoltă" în cadrul guvernului, care a dus la plecarea a câteva zeci de miniștri și consilieri în două zile.

Demisiile au început marți seară, când, fără avertisment, ministrul Sănătății, Sajid Javid, și ministrul Finanțelor, Rishi Sunak, au plecat, urmați de alți membri de rang inferior ai guvernului.

Până joi dimineață, numărul plecărilor ajunsese la aproximativ 50. Boris Johnson, măcinat de scandaluri și acuzat în mod repetat de minciuni, a respins toată ziua de miercuri cererile de a demisiona, inclusiv din partea fidelilor săi, demitându-l seara pe ministrul său pentru reechilibrare teritorială, Michael Gove, care de asemenea îi ceruse să plece.

Potrivit presei britanice, mai mulți miniștri de rang înalt i-au cerut să demisioneze, deoarece situația a devenit nesustenabilă. Printre numele invocate se numără ministrul de interne Priti Patel și Nadhim Zahawi, la mai puțin de 24 de ore de la numirea acestuia în funcția de ministru de finanțe.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#Boris Johnson, #demisie Boris Johnson, #Partid Conservator, #premier Marea Britanie , #stiri Boris Johnson