Boris Johnson are ''mari sperante'' de a ajunge la un acord post-Brexit cu UE

Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 21:25
4814 citiri
Boris Johnson are ''mari sperante'' de a ajunge la un acord post-Brexit cu UE
Sursa: HeptaPhoto

Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri ca are "mari sperante" sa ajunga la un acord post-Brexit cu Uniunea Europeana, in pofida negocierilor in impas si a tensiunilor create de un proiect de lege britanic care revine asupra angajamentelor luate, relateaza AFP.

"Nu este ceea ce vrea aceasta tara", a declarat liderul conservator in privinta unui eventual "no deal" devastator pentru economie. "Si nu este ceea ce prietenii si partenerii din UE vor de la noi. De aceea am mari sperante ca nu acesta va fi rezultatul" negocierilor, a adaugat el, in cadrul unei intalniri cu comitetul de legatura, in care sunt reuniti presedintii diferitelor comisii parlamentare.

Boris Johnson a refuzat totusi sa cedeze teren asupra proiectului de lege care revine partial asupra angajamentelor luate in cadrul acordului care reglementeaza iesirea Regatului Unit din UE la sfarsitul lui ianuarie.

Acest text, care conform guvernului sau incalca dreptul international, a depasit luni un prim obstacol in Parlamentul britanic in pofida frondei unei parti a taberei conservatoare, fiind aprobat cu 340 de voturi pentru si 263 impotriva. Continuarea parcursului parlamentar al acestui proiect de lege privind piata interna se anunta totusi mai nesigura, comenteaza AFP.

Amenintand cu o actiune in justitie, europenii au dat termen Londrei pana la sfarsitul lunii pentru a-si retrage dispozitiile controversate, care repun in discutie regulile vamale pentru Irlanda de Nord menite in special sa evite restabilirea unei frontiere fizice in Republica Irlanda, membra a UE, si provincia britanica.

"Prefer sa avem protectii care garanteaza integritatea acestei tari si protejeaza impotriva unei potentiale rupturi a Regatului Unit", a insistat el. Johnson a estimat ca europenii au "esuat in mod clar" in garantarea absentei unei "blocade" in schimburile intre Irlanda de Nord si Marea Britanie in cazul unui "no deal" la finalul perioadei de tranzitie care se incheie la sfarsitul lui 2020.

In acest context, europenii si britanicii incearca in continuare sa negocieze un acord privind viitoarea lor relatie comerciala. Insa ultimele discutii nu au dus la progrese majore.

Cele doua parti au afirmat ca un acord ar trebui sa fie incheiat in octombrie pentru a evita un "no deal", care s-ar traduce de la 1 ianuarie prin taxe vamale intre Regatul Unit si blocul european si ar risca sa agraveze criza provocata de coronavirus.

Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
O femeie din Marea Britanie s-a dus la un spital pentru animale sălbatice, susținând că a găsit un arici pe marginea unui drum și l-a luat acasă, unde s-a ocupat de îngrijirea lui peste...
Povestea primei agenții de presă românești. Se împlinesc 135 de ani de la înființare
Povestea primei agenții de presă românești. Se împlinesc 135 de ani de la înființare
La 27 martie 2024 se împlinesc 135 de ani de la înfiinţarea primei agenţii de presă "românească, naţională şi autonomă", având titulatura de Agenţia Telegrafică a României sau...
#brexit, #Boris Johnson, #UE, #Marea Britanie, #stiri, #international , #Brexit
Comentarii