Atmosferă incendiară în parlamentul britanic, în urma acuzațiilor ce i se aduc premierului Boris Johnson. ”În numele lui Dumnezeu, pleacă”

Vineri, 21 Ianuarie 2022, ora 07:44
3368 citiri
Atmosferă incendiară în parlamentul britanic, în urma acuzațiilor ce i se aduc premierului Boris Johnson. ”În numele lui Dumnezeu, pleacă”
Johnson se confruntă cu apeluri tot mai numeroase de a demisiona FOTO Facebook / Boris Johnson

Guvernul britanic este acuzat că i-a intimidat şi a încercat să-i ”şantajeze” pe mai mulți opozanți parlamentari ai premierului Boris Johnson.

Johnson se confruntă cu apeluri tot mai numeroase de a demisiona din cauza unei serii de scandaluri, inclusiv recunoaşterea că a participat la o petrecere la biroul său din Downing Street într-un moment în care Marea Britanie se afla sub restricţii stricte din cauza Covid-19.

Unii parlamentari conservatori mai tineri au condus încercările de a-şi detrona liderul, iar liderii opoziţiei i-au cerut demisia.

Atmosfera s-a încins miercuri în Parlament, când unul dintre cei mai vechi reprezentanţi ai partidului i-a spus premierului ”În numele lui Dumnezeu, pleacă”.

Johnson, care a obţinut o mare majoritate în 2019, a promis că va continua, spunând că va conduce Partidul Conservator la următoarele alegeri. Dar, într-o altă lovitură adusă poziţiei sale, William Wragg, preşedintele Comisiei pentru Administraţie Publică şi Afaceri Constituţionale, a acuzat guvernul de şantaj.

”În ultimele zile, un număr de membri ai Parlamentului s-au confruntat cu presiuni şi intimidări din partea membrilor guvernului din cauza dorinţei lor declarate sau asumate de a avea un vot de încredere în conducerea partidului primului ministru”, a spus Wragg înainteaa unei şedinţe a comisiei.

”Mai mult, rapoartele despre care am cunoştinţă ar putea părea să constituie şantaj”, a mai spus acesta.

Colegii ar trebui să raporteze astfel de cazuri preşedintelui Camerei Comunelor şi poliţiei, a spus el.

Ca răspuns, Johnson a declarat presei că ”nu a văzut nicio dovadă, nu a auzit nicio dovadă care să susţină niciuna dintre aceste acuzaţii”, reluând o declaraţie anterioară a biroului său, care spunea că dacă există dovezi, acuzaţiile vor fi analizate.

Christian Wakeford, un deputat care a dezertat de la conservatori la laburişti săptămâna aceasta, a declarat că guvernul a ameninţat că va retrage finanţarea pentru o nouă şcoală într-o parte a circumscripţiei sale dacă refuză să voteze cu guvernul.

”Am fost ameninţat că nu voi primi şcoala pentru Radcliffe dacă nu voi vota într-un fel anume”, a declarat Wakeford pentru BBC. Acest lucru l-a făcut să se întrebe dacă face parte din partidul potrivit, a spus el.

”Acesta este un oraş care nu a avut un liceu în cea mai mare parte a 10 ani şi cum vă simţiţi când opriţi regenerarea unui oraş pentru un vot.”

Parlamentarii opoziţiei au spus că este o dovadă suplimentară că Johnson ar trebui să renunţe.

”Decăderea morală din inima guvernului lui Johnson poate fi chiar mai gravă decât am crezut”, a spus primul ministru scoţian Nicola Sturgeon, în timp ce liderul adjunct al Partidului Laburist al principalului opoziţie, Angela Rayner, a calificat acuzaţiile drept ”dezgustătoare”.

Furia este ridicată, dar până acum pragul pentru un vot de încredere referitor la Johnson nu a fost încă depăşit, mai mulţi parlamentari conservatori spunând că vor aştepta până când o anchetă asupra partidelor va fi finalizată.

Ancheta este condusă de Sue Gray, un funcţionar public.

Editorul politic pentru ITV a spus pe Twitter că Gray a găsit un e-mail de la un înalt oficial în care îl avertizează pe secretarul privat principal al lui Johnson că o petrecere de pe 20 mai 2020 nu ar trebui să aibă loc.

Johnson a spus că a participat la ceea ce credea că este un eveniment de lucru în acea zi, la care personalului i s-a spus ”să-şi aducă propria băutură”.

Johnson a spus marţi că nimeni nu i-a spus că adunarea nu respectă regulile pentru Covid-19.

Marea Britanie acuză China de atacuri cibernetice prin care hackerii ar fi accesat datele a milioane de alegători
Marea Britanie acuză China de atacuri cibernetice prin care hackerii ar fi accesat datele a milioane de alegători
Guvernul Regatului Unit a asociat luni un atac cibernetic prin care hackerii au accesat datele a milioane de alegători britanici şi ale parlamentarilor cu statul chinez, relatează CNBC....
Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
O femeie din Marea Britanie s-a dus la un spital pentru animale sălbatice, susținând că a găsit un arici pe marginea unui drum și l-a luat acasă, unde s-a ocupat de îngrijirea lui peste...
#Boris Johnson, #acuzatii, #Parlament, #Marea Britanie, #demisie , #stiri Boris Johnson