Cum le explică premierul britanic funcționarilor publici că vor rămâne fără joburi. Decizia vizează 90.000 de posturi

Marti, 31 Mai 2022, ora 19:55
3918 citiri
Cum le explică premierul britanic funcționarilor publici că vor rămâne fără joburi. Decizia vizează 90.000 de posturi
Premierul britanic a precizat că statul nu va mai avea ”aceeaşi prezenţă colosală” în vieţile oamenilor FOTO Facebook / Boris Johnson

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, le-a transmis un mesaj funcţionarilor publici în care îi anunță că guvernul are nevoie de ”mai puţini” dintre ei și explică decizia privind reducerea posturilor, a relatat marţi, 31 mai, dpa.

În mesaj, premierul îşi cere scuze pentru ”preocupările şi incertitudinea” provocate de planurile sale.

Johnson precizează că numărul funcţionarilor publici a crescut cu 20% din 2016, în ”circumstanţe excepţionale”, dar banii contribuabililor trebuie cheltuiţi ”judicios” şi guvernul său va încerca să scadă costurile, pe fondul inflaţiei ridicate, potrivit acestui mesaj la care agenţia de ştiri britanică PA a avut acces.

”Nu vom mai cere ca statul să aibă aceeaşi prezenţă colosală în vieţile oamenilor. Iar retragerea statului înseamnă că vom avea nevoie de mai puţini funcţionari publici”, a explicat Johnson.

Boris Johnson le-a cerut mai devreme în mai miniştrilor să reducă 90.000 de posturi publice, aproximativ o cincime din total, pentru a reveni la nivelurile din 2016.

”Costul guvernului nu trebuie să fie mai mare decât cel absolut necesar pentru a sluji adecvat populaţia. Iar cum în momentul de faţă numeroase familii şi companii se străduiesc să-şi scadă cheltuielile, pe fondul creşterii inflaţiei pe plan global, este corect să facem acelaşi lucru”, a argumentat el.

Reacțiile critice ale sindicaliștilor

Secretarul general al sindicatului PCS (Public and Commercial Services, principalul sindicat al angajaţilor la stat în Marea Britanie), Mark Serwotka, a criticat faptul că ”premierul le mulţumeşte funcţionarilor publici într-o propoziţie, iar în următoarea le spune că locurile lor de muncă sunt periclitate”. ”Este ruşinos şi îi cerem să demisioneze imediat, pentru binele ţării”, a conchis liderul sindical.

”Funcţionarii publici au muncit din greu în pandemie cu resurse deja subdimensionate, aşa încât tăierea în şi mai mare măsură a posturilor este mai mult decât lipsită de raţiune, va duce la haos. Avem nevoie de mai multe posturi în serviciul public, nu de mai puţine”, a insistat Serwotka.

La rândul său, Mike Clancy, secretarul general al sindicatului Prospect, reunind ingineri şi cercetători, a atenţionat că membrii acestuia ”vor fi foarte mânioşi că premierul pare să le dea cu piciorul, spunându-le că unul din cinci va pleca”. ”În plus, dincolo de teama că-şi vor pierde locul de muncă, funcţionarii se confruntă şi cu criza costului vieţii, pe care premierul nu a făcut decât să o adâncească”, a adăugat Clancy.

Un purtător de cuvânt guvernamental a menţionat că ”a fost corect ca personalul din serviciile publice să fie întărit în perioada Brexitului şi a pandemiei, dar acum trebuie să revenim la nivelurile de personal din 2016 şi li s-a cerut tuturor departamentelor guvernului să prezinte cum se poate realiza acest lucru”.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Boris Johnson premier Marea Britanie, #functionari publici, #reduceri posturi bugetari , #stiri Boris Johnson