Bombele nucleare ale lumii. Una dintre ele poate spulbera totul pe o rază de 100 de kilometri

Duminica, 20 Martie 2022, ora 23:54
17083 citiri
Bombele nucleare ale lumii. Una dintre ele poate spulbera totul pe o rază de 100 de kilometri
Bombă nucleară FOTO: britannica.com

De când Rusia a invadat pentru prima dată Ucraina în urmă cu trei săptămâni, amenințarea cu utilizarea armelor nucleare a crescut.

Acest lucru a devenit clar pe 27 februarie, când președintele rus Vladimir Putin a anunțat că forțele nucleare ale țării sale au fost plasate în „alerta maximă”.

În acel moment, un „scenariu de coșmar” a fost adus la viață. O serie de întrebări au început să apară: Când Putin a spus că armele nucleare ale țării sale sunt în alertă maximă, ce a vrut să spună? De asemenea, câte arme nucleare există, cine le deține și cât de puternice sunt?

Analiștii de arme nucleare estimează că cele nouă state nucleare ale lumii - China, Franța, India, Israel, Coreea de Nord, Pakistan, Rusia, Regatul Unit și Statele Unite - au în total aproximativ 13.000 de focoase nucleare, potrivit Asociației pentru Controlul Armelor . Cu toate acestea, această estimare se bazează numai pe informații disponibile publicului; ar putea fi multe altele pe care statele nu le-au dezvăluit, scrie Live Science.

„Știm care țări au arme nucleare, dar nu știm neapărat câte arme nucleare au; Israelul, de exemplu, nu își recunoaște în mod public programul”, a declarat Anne Harrington, lector superior în relații internaționale la Universitatea Cardiff, Marea Britanie, pentru Live Science. „Numărul de arme nucleare pe care le are China este, de asemenea, un subiect major de dezbatere”.

Cât de puternice sunt armele nucleare din acest moment

Armele nucleare variază în ceea ce privește puterea lor distructivă. În actualul arsenal nuclear al Statelor Unite, cea mai puternică bombă este B83, care are un randament maxim de 1,2 megatone, ceea ce o face de 60 de ori mai puternică decât bomba aruncată pe Nagasaki, Japonia, în 1945. Potrivit Arhivei de arme nucleare, 650 de B83 sunt în „serviciu activ”.

Cu toate acestea, capacitatea distructivă a lui B83 pălește în comparație cu cea mai puternică bombă realizată vreodată: „Tsar Bomba” a Uniunii Sovietice, care a avut un randament de 50 de megatone – de aproximativ 2.500 de ori mai puternică decât arma care a distrus Nagasaki. Bomba țarului a fost un exemplar unic conceput pentru a prezenta puterea militară a Uniunii Sovietice și, până în prezent, nu s-au făcut alte iterații ale armei.

Bombele cu hidrogen, cum ar fi B83 sau Tsar Bomba, utilizează fuziunea nucleară, în timp ce bombele atomice se bazează pe fisiune. În ceea ce privește capacitatea distructivă, nu există nicio comparație: bombele cu hidrogen au „potențialul de a fi de 1.000 de ori mai puternice decât o bombă atomică”, potrivit unui articol din revista Time retipărit de Biblioteca și Muzeul Harry S. Truman.

O altă distincție cheie este dacă o armă nucleară este clasificată drept „strategică” sau „nestrategică”, a spus cercetătorul Matt Korda pentru Live Science.

Armele strategice pot „ajunge de la Moscova la Washington, DC, în timp ce armele nucleare nestrategice, tactice, au o rază de acțiune mai scurtă”, a declarat Samuel Hickey, analist de cercetare la Centrul nonprofit pentru Controlul și Neproliferarea Armelor.

„La suprafață, pare logic să presupunem că armele „nestrategice” au randamente mai mici și că armele „strategice” au randamente mai mari”, a mai arătat Korda. Acesta este de obicei, dar nu întotdeauna, cazul.

Și chiar și armele „cu randament redus” au capacitatea de a fi incredibil de distructive. Noul focos de submarin W76-2 „cu randament redus” al Statelor Unite, propus și dezvoltat sub administrația Trump, are un randament de aproximativ 5 kilotone. În comparație, bomba „Fat Man” pe care SUA a aruncat-o asupra Nagasaki a avut un randament de explozie de 21 de kilotone și se estimează că a ucis instantaneu aproximativ 40.000 de oameni. Alte mii de oameni au murit ca urmare a efectelor pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi leucemia, atribuită direct bombei.

Cât de periculoasă este ”Bomba țarului”

Bombele termonucleare, mai bine cunoscute sub numele de bombe cu hidrogen, sunt singura armă cea mai distructivă creată vreodată de rasa umană. Alimentate de o combinație de fisiune nucleară și fuziune nucleară - același proces pe care îl folosește soarele pentru a genera energie - aceste bombe au capacitatea de a dezlănțui cantități incredibile de distrugere.

Bomba țarului, cea mai mare bombă testată vreodată, a fost o bombă cu hidrogen care a provocat distrugeri severe pe o rază de aproximativ 60 de mile (100 km). În comparație, bomba nucleară care a căzut pe Nagasaki, Japonia, a provocat distrugerea pe o rază de aproximativ 5 km (8 km). Doar cinci țări au fost confirmate că au construit bombe cu hidrogen: Statele Unite, Rusia, Franța, China și Regatul Unit, dar afirmațiile recente ale Coreei de Nord sugerează că o șasea țară poate fi pe listă.

Bombele cu hidrogen funcționează ca bombele nucleare, precum cele aruncate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, doar pe o scară mult mai mare. Puține bombe cu hidrogen au fost testate, iar efectele pe termen lung sunt încă în curs de investigare - dar dovezi găsite pe site-urile de testare cu bombe cu hidrogen de la Atollul Bikini și Novaya Zemlya sugerează că efectele de mediu pot dura câteva decenii.

Cine are arme nucleare

De la sfârșitul Războiului Rece, atât SUA, cât și Rusia și-au redus arsenalele nucleare respective, iar stocurile lor nucleare sunt mult mai mici decât erau la apogeul lor. În 1967, Statele Unite aveau 31.225 de arme nucleare, a raportat Homeland Security Newswire. La momentul prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991, în jur de „35.000 de arme nucleare au rămas în mii de locuri pe o vastă masă de uscat eurasiatică care se întindea pe unsprezece fusuri orare”, conform unui raport al Școlii Harvard Kennedy scris de Graham Allison, un analist de securitate națională.

Astăzi, Rusia spune că are 6.257 de focoase nucleare, în timp ce Statele Unite recunosc că au 5.550, conform unei fișe informative publicate în ianuarie de Asociația pentru Controlul Armelor . Cu toate acestea, această reducere drastică se datorează „în principal faptului că au demontat focoasele pensionate”, a declarat Sara Medi Jones, un militant la Campania pentru Dezarmare Nucleară (CND), pentru Live Science.

De fapt, „a existat o creștere a focoaselor desfășurate anul trecut [2021] și toate cele nouă state cu arme nucleare fie își modernizează, fie își măresc arsenalele”, a spus Jones.

„Deși este dificil să știm cu exactitate cum se schimbă arsenalele nucleare, evaluăm că China, India, Coreea de Nord, Pakistan și Regatul Unit, precum și eventual Rusia, toate își măresc numărul de arme nucleare din stocurile lor militare” a spus Matt Korda, asociat senior de cercetare și manager de proiect pentru Proiectul de informații nucleare la Federația Oamenilor de Știință Americani.

Cât de repede pot fi desfășurate armele nucleare

În ceea ce privește cât de repede ar putea fi desfășurată o armă nucleară și câți sunt în „alerta maximă”, există „un pic de spectru”, a spus cercetătorul Matt Korda pentru Live Science. SUA și Rusia mențin o parte din armele lor nucleare în alertă promptă, ceea ce înseamnă că ar putea fi gata de lansare „în mai puțin de 15 minute”, a spus el. O lucrare din 2015 a Uniunii Oamenilor de Știință Preocupați a estimat că SUA și Rusia aveau fiecare în jur de 900 de arme în stare de alertă.

Alte țări, inclusiv China, Israel, India și Pakistan, își păstrează armele nucleare în depozit central, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie scoase și „împerecheate cu sistemele lor de livrare în caz de criză”, a spus Korda. Acest lucru ar putea dura zile, sau chiar săptămâni, pentru a le aranja.

Iar altele, cum ar fi Regatul Unit, au arme nucleare „dislocate în orice moment pe submarine cu rachete balistice”, dar acestea sunt ținute în modul dezorientat și ar necesita „ore sau zile pentru a fi aduse în starea de pregătire pentru lansare”, a spus Korda.

Cum sunt depozitate armele nucleare?

Deși fiecare țară are propriul său sistem de stocare specific, instalațiile de depozitare sunt în general rezistente la explozie și sunt adesea îngropate în subteran pentru a „limita daunele unei detonări accidentale și pentru a se proteja de un atac”, a spus Hickey.

În Statele Unite, armele nucleare sunt „ținute sub blocare criptografică cu combinație pentru a preveni utilizarea neautorizată”, a spus Hickey. Teoretic, doar președintele are autoritatea de a acționa folosirea acestora, dar potrivit lui Hickey, „dacă codul criptografic este introdus sau ocolit, armele nucleare ar putea fi armate în câteva minute”. Cu toate acestea, Hickey a confirmat, de asemenea, că aceste arme ar trebui să fie „atașate pe o rachetă sau dislocate pe o aeronavă” pentru a fi lansate.

Având în vedere că lansarea unei arme nucleare, după toate probabilitățile, va fi întâmpinată cu represalii imediate și ar putea duce la un război nuclear global, există vreo șansă ca toate armele nucleare să poată fi dezafectate pentru un bine? Ar putea exista vreodată un viitor fără arme nucleare?

„Nu cred că acest lucru se va întâmpla”, a spus Holger Nehring, profesor de istorie europeană contemporană la Universitatea din Stirling din Scoția. „Armele nucleare sunt în principal o formă de descurajare împotriva atacurilor nucleare, așa că statele nu au niciun interes real să scape de ele. A scăpa complet de armele nucleare ar însemna un nivel foarte ridicat de încredere între toate statele din sistemul internațional, iar asta este puțin probabil să fie atins.”

Andrew Futter, profesor de politică internațională la Universitatea din Leicester din Anglia, a fost de acord. „Probabil că am ajuns la un punct în care sunt puțin probabile reduceri mari suplimentare”, a spus el pentru Live Science.

„Nu există nicio modalitate de a folosi o arma nucleară fără escaladarea unei crize și uciderea civililor”, a spus Hickey pentru Live Science. „Chiar în ianuarie trecut, liderii Chinei, Franței, Rusiei, Regatului Unit și Statelor Unite au afirmat împreună că „un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”, deoarece consecințele unei singure detonări de arme ar fi catastrofal.”

Rusia amenință că atacă Polonia, după ce Varșovia s-a oferit să găzduiască arme nucleare
Rusia amenință că atacă Polonia, după ce Varșovia s-a oferit să găzduiască arme nucleare
Ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, a avertizat joi, 25 aprilie, că facilitățile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate permanent pe teritoriul polonez, vor deveni o țintă...
Rusia s-a opus interzicerii amplasării de arme în spațiu. SUA: Veto-ul Moscovei ridică semne de întrebare
Rusia s-a opus interzicerii amplasării de arme în spațiu. SUA: Veto-ul Moscovei ridică semne de întrebare
Rusia s-a opus miercuri prin veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, redactată de SUA, care cerea ţărilor să prevină o cursă a înarmării în spaţiul cosmic, o mişcare ce...
#bombe nucleare, #arme nucleare, #bombe hidrogen, #arme razboi , #alerta bomba
Comentarii
Poza Ionut175
Ionut175
rank 5
365citiri.ca anu.pretenasi.copilasi.destula incordare.Actiune.Motor
Poza flloriin
flloriin
rank 1
Nu mai înțeleg nimic! Cine a bombardat nuclear 2 orașe?