Cine sunt bolnavii dependenți de echipamente medicale ce pot beneficia de plafonarea prețului la curentul electric. O nouă confuzie generată de lege

Marti, 20 Decembrie 2022, ora 18:03
3815 citiri
Cine sunt bolnavii dependenți de echipamente medicale ce pot beneficia de plafonarea prețului la curentul electric. O nouă confuzie generată de lege
Echipament medical FOTO: Pixabay.com

Toți bolnavii care utilizează dispozitive medicale necesare tratamentelor ar trebui să beneficieze de un preț plafonat al energiei electrice. Însă legea intrată recent în vigoare creează confuzie și în ceea ce privește categoriile care intră în schema de ajutor a guvernului.

Actul normativ care prevede plafonarea prețurilor la energia electrică stabilește că ”doar clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere vor beneficia de preț plafonat”, a sesizat expertul în energie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă.

Astfel, a subliniat acesta, ”conform prevederilor legii plafonării prețului la energie, intrată săptămâna trecută în vigoare, nu toți bolnavii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, vor beneficia de preț plafonat la energie electrică”.

Potrivit specialistului, situația bolnavilor care au nevoie de aparatură conectată la curentul electric pentru a se puta trata stă în felul următor:

”Legea prevede ca doar în situația în care bolnavul care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor este și client – respectiv este titularul contractului de furnizare energie electrică, doar în acel caz va beneficia de un preț plafonat la energie electrică la un nivel de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus.

În situația în care contractul de furnizare energie electrică este pe numele unui alt membru din familie – soț, soție, copii, părinți etc., atunci nu va beneficia de acest preț”, a subliniat Dumitru Chisăliță.

Acesta a arătat că noua lege a plafonării ar trebui modificată cu reformularea articolului 1, alin 1, lit a) punctul II astfel: ”clienţii casnici care utilizează sau care găzduiesc persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor” sau ”consumatorii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor”.

”În lipsa unei modificări a legii, rezolvarea problemei se poate face doar prin încheierea unui nou contract de furnizare energie electrică pe numele persoanei bolnave care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor. Această soluție însă, restrânge dreptul unei persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, să beneficieze de preț plafonat începând cu data de 1 ianuarie 2023.

Este momentul să spunem stop aberațiilor, amăgiriilor, bătăii de joc la adresa românilor și solicităm reprezentanțiilor statului să intervină și să rezolve criza creată de Legea 357/2022 (Legea plafonării prețului la energie), dezvoltată de Guvern, aprobată de Parlament și promulgată de Președinte, care în mod laș au înpins în față ANRE (care nu au fost parte la apariția acestei legi) pentru a încasa toate loviturile, dar care legal nu poate să facă mai nimic”, a mai transmis Dumitru Chisăliță.

Președintele AEI a mai semnalat și zilele trecute câteva confuzii create de legea plafonării energiei electrice.

Luni, 19 decembrie, expertul atrăgea atenția asupra unei situații creeate de plafonarea prețurilor la energie conform căreia, unii români ar trebui să plătească retroactiv pentru anul 2022 o sumă cu până la 563% mai mare.

La fel, aceeași lege a plafonării, îi face pe românii care au mai multe case să plătească preț mai mic doar pentru locuința pe care o au trecută drept adresă în buletin. În cazul în care o altă locuință este închiriată, chiriașul își poate face singur contract cu furnizorul de energie electrică.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#bolnavi dependenti aparate, #legea plafonarii energie electrica, #confuzie lege, #pret plafonat energie , #factura energie
Comentarii
Poza gheorghero
gheorghero
rank 5
Trebuie Contract de inchiriere ca sa schimbi titularul la curent el