10 obiceiuri surprinzătoare ce cresc riscul bolilor de inimă. Mulți oameni le fac zilnic

Miercuri, 15 Februarie 2023, ora 06:03
9305 citiri
10 obiceiuri surprinzătoare ce cresc riscul bolilor de inimă. Mulți oameni le fac zilnic
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial FOTO Pixabay

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, ucigând aproximativ 18 milioane de oameni în fiecare an.

Factorii de risc comuni sunt cunoscuți: diabet, hipertensiune arterială, colesterolul crescut, fumatul, consumul excesiv de alcool, sau o dietă nesănătoasă. Cu toate acestea, există și factori mai puțin cunoscuți, dar care cresc riscul bolilor de inimă, potrivit medical-news.org.

10 obiceiuri surprinzătoare care pot crește riscul bolilor de inimă

1. Somnul insuficient

Deși câte o noapte cu mai puține ore de somn din când în când nu este o tragedie, oamenii care fac un obicei din a dormi puțin au un risc mai mare de boli de inimă. Inima are nevoie de odihnă, la fel ca restul corpului. În timpul somnului, când oamenii intră în faza REM, activitatea creierului, ritmul cardiac, temperatura corpului și tensiunea arterială scad. De asemenea, mușchii se relaxează, iar respirația încetinește. Astfel, stresul cumulat pe timpul zilei este eliberat.

Oamenii care dorm constant mai puțin de 6 ore pe noapte au un risc de boli cardiace cu 20% mai mare, arată numeroase studii.

Privarea de somn poate crește inflamația și eliberarea hormonilor de stres, ambele având efecte negative asupra sănătății inimii. Persoanele cu tulburări de somn precum insomnia și apneea în somn au un risc mai mare de insuficiență cardiacă.

2. Stresul cronic și suprasolicitarea

Cu toții ne confruntăm cu stres în viața de zi cu zi, la serviciu sau la școală. Dar dacă stresul vă face să vă simțiți copleșit sau epuizat și vă afectează capacitatea de concentrare și de funcționare normală, este posibil să suferiți de stres cronic. Spre deosebire de stresul acut, pe care oamenii îl experimentează temporar ca răspuns la un eveniment stresant, cum ar fi o ceartă sau un accident de mașină, stresul cronic este de lungă durată, la fel și efectele sale. Expunerea prelungită la stres poate crește ritmul cardiac și poate crește tensiunea arterială, tensionând vasele de sânge și inima.

Hormonii pe care organismul îi eliberează ca răspuns la stres provoacă inflamație în vasele de sânge, generând un risc mai mare de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Un studiu a constatat că persoanele care lucrează mai mult de 55 de ore pe săptămână au avut o rată a bolilor de inimă cu 13% mai mare decât persoanele care lucrează 40 de ore sau mai puțin pe săptămână.

3. Expunerea constantă la poluarea aerului și a zgomotului

Expunerea pe termen lung la poluarea aerului este deosebit de dăunătoare pentru sistemul cardiovascular. Un studiu din 2016 a constatat că expunerea constantă la particule fine (fum, funingine și praf) și oxizi de azot din emisiile mașinilor sunt asociate cu un risc crescut de boli de inimă. De-a lungul timpului, poluanții din aer deteriorează căptușeala vaselor de sânge și le fac mai vulnerabile la ateroscleroză și acumulare de placă în interiorul vaselor de sânge. Această acumulare blochează vasele de sânge, încetinește fluxul de sânge către inimă și crește riscul de boli de inimă.

4. Deficit de vitamina D

Vitamina D nu este importantă doar pentru sănătatea oaselor, ci și pentru a inimii. Unele studii au asociat deficitul de vitamina D cu creșterea riscului bolilor de inimă și a hipertensiunii arteriale. Vitamina D joacă un rol important în menținerea sănătoasă a vaselor de sânge, care sunt importante pentru funcționarea normală a inimii. În plus, vitamina D are proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la protejarea inimii. Deficitul de vitamina D este o afecțiune comună care afectează aproximativ un miliard de oameni din întreaga lume. Persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D pot prezenta oboseală, dureri osoase și articulare, dureri musculare și schimbări de dispoziție.

5. Lipsa sprijinului social

A avea un grup de persoane apropiate care pot oferi suport și activitățile sociale fac minuni pentru sănătatea generală. Cercetările arată că persoanele active social au un risc mai mic de boli de inimă decât cele izolate. Petrecerea timpului cu cei dragi poate fi o modalitate excelentă de a scăpa de stres și de a vă îmbunătăți starea de spirit. Pe de altă parte, izolarea socială crește stresul, riscul afecțiunilor de sănătate mintală precum depresia și vulnerabilitatea la condițiile de sănătate care afectează inima și creierul. Un studiu a constatat că persoanele care aveau puțini prieteni sau erau nemulțumiți de relațiile lor aveau un risc cu 29% mai mare de boli de inimă decât cei cu un sprijin social puternic.

6. Neglijarea gingiilor

Dacă aveați nevoie de încă un motiv pentru a vă peria dinții și a folosi ața dentară în fiecare zi, iată unul: gingiile nesănătoase vă poate face mai vulnerabili la bolile de inimă.

Parodontita este o boală severă a gingiilor cauzată de infecția bacteriană. Dacă această infecție se răspândește în sânge, poate declanșa inflamația în artere, crescând riscul de boli de inimă.

7. Sedentarism

Studiile sugerează că persoanele cu un stil de viață sedentar au un risc mai mare de boli de inimă chiar dacă fac sport în mod regulat. Dacă stați ore întregi pe scaun zilnic fluxul sanguin este încetinit, ceea ce duce la acumularea plăcii în vasele de sânge. În plus, stilul de viață sedentar este asociat cu inflamația mai mare și rezistență la insulină, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă și diabet. Un studiu a constatat că persoanele cu un stil de viață sedentar aveau un risc de două ori mai mare de a face boli de inimă decât persoanele care erau mai active, chiar și atunci când aveau diete similare.

Un studiu din 2011 a constatat că stilul de viață sedentar a fost asociat cu o creștere cu 147% a evenimentelor cardiovasculare grave și cu o creștere cu 90% a deceselor din cauza bolilor cardiovasculare.

8. Prea multe dulciuri

Dietele bogate în zaharuri au fost asociate un risc crescut de boli de inimă, iar băuturile îndulcite precum sucul sunt printre cei mai mari vinovați. Consumul excesiv de zahăr crește numărul trigliceridelor care depozitează calorii. Nivelurile ridicate de trigliceride sunt un factor de risc pentru boli de inimă și diabet. Dietele bogate în zahăr sunt asociate cu creșterea în greutate, hipertensiune arterială, inflamație și colesterol ridicat, toate acestea contribuind la bolile de inimă.

9. Gripa

Un studiu din 2018 a constatat că persoanele cu gripă aveau un risc de șase ori mai mare de a face un atac de cord în săptămâna următoare după infecție. Această descoperire evidențiază de ce este mult mai bine să preveniți infecțiile, dacă este posibil, deoarece chiar și infecțiile aparent minore pot avea complicații grave. Atunci când infecțiile virale, inclusiv gripa, ajung la inimă, pot provoca daune care duc la boli de inimă. Nu se știe exact cum influențează gripa inima, dar infecția poate crește inflamația, care este un factor de risc pentru bolile de inimă.

10. Traume

Evenimentele traumatice au un efect de durată asupra noastră. Deși ați putea crede că impactul este limitat la creier, inima poate suporta și ea o parte din daunele traumei chiar și ani mai târziu. Stresul care urmează după un eveniment traumatic afectează inima. Un studiu a constatat că femeile care au suferit trei sau mai multe evenimente traumatice au avut un risc crescut de boli de inimă din cauza anomaliilor la nivelul vaselor de sânge.

Tipurile de traume care au declanșat aceste efecte au inclus abuzurile, pierderea unui copil, accidentele de mașină și experimentarea unui dezastru natural.

Descoperirea medicilor din SUA care dă totul peste cap: Un pahar pe zi dintr-o băutură ține inima sănătoasă
Descoperirea medicilor din SUA care dă totul peste cap: Un pahar pe zi dintr-o băutură ține inima sănătoasă
O cercetare realizată de experții de la Spitalul General din Massachusetts, Statele Unite și care este publicată în revista Journal of the American College of Cardiology, a făcut o...
Boala unui organ vital s-a răspândit rapid, devenind numărul 1 în lume: Depășește afecțiunile de inimă
Boala unui organ vital s-a răspândit rapid, devenind numărul 1 în lume: Depășește afecțiunile de inimă
Un studiu efectuat de sute de cercetători conduși de către Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății (IHME) din Statele Unite, publicat pe 14 martie 2024 în revista The Lancet, a...
#boli inima, #boli cardiovasculare, #factori risc boli inima , #stiri sanatate