Simptomele banale care te anunță că ai putea suferi de boli cardiace

Duminica, 20 Noiembrie 2022, ora 23:48
7362 citiri
Simptomele banale care te anunță că ai putea suferi de boli cardiace
Rezultat consultație cardiologie FOTO: Unsplash.com

Numărul deceselor cauzate de infarctul miocardic acut în România este mult mai mare decât media europeană. Şi ca să vă daţi seama cam cât de gravă este situaţia, e suficient să ne uităm la statistici.

Datele arată că la fiecare 30 de minute, un român face infarct. Alimentaţia nesănătoasă, stresul zilnic, lipsa activităţii fizice, obezitatea şi fumatul sunt cauzele pentru care din ce în ce mai mulţi tineri fac infarct.

Semne ascunse de care trebuie să ții cont

În timp ce prevenția este salvatoare, la fel este și cunoașterea semnelor. Cei mai mulți oameni recunosc simptomele comune ale bolilor de inimă, cum ar fi durerea în piept, senzația de strângere a pieptului și respirația îngreunată, dar există și semne ascunse de care trebuie să fim conștienți.

Potrivit doctorului Basit, "bolile de inimă nu provoacă întotdeauna dureri în piept și dificultăți de respirație. Poți avea, de asemenea, oboseală, amețeli și transpirație.

Semne subtile ale bolilor de inimă

Unii pacienți raportează dureri în partea superioară a spatelui, a brațului sau a maxilarului. Femeile, diabeticii și vârstnicii sunt mai predispuși să prezinte simptome oarecum atipice ale bolilor de inimă. Este important să se solicite imediat ajutor medical. Chiar și câteva minute pot face diferența. Un atac de cord provoacă moartea mușchiului cardiac și poate duce la insuficiență cardiacă”.

Joyce Oen-Hsiao, MD, cardiolog la Yale Medicine, adaugă: „Semnele subtile ale bolilor de inimă includ dureri de cap, dificultăți de respirație, umflarea picioarelor. Acestea nu trebuie ignorate, deoarece dacă putem trata și depista problemele din timp, de obicei putem preveni deteriorarea inimii.”

Hipertensiune

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de boli de inimă este tensiunea arterială crescută sau hipertensiunea. În condiții normale, sângele exercită o presiune specifică asupra pereților vaselor de sânge, numită tensiune arterială.

În multe situații, această presiune poate fi atât de mare, încât poate afecta organele corpului. Problema poate apărea din cauza creșterii volumului de sânge sau din cauza scăderii diametrului arterelor.

Această afecțiune nu provoacă simptome specifice. Mulți oameni pot suferi de hipertensiune fără să știe. Cu toate acestea, unii pacienți au diferite simptome atunci când tensiunea arterială crește. Acestea includ dureri de cap, amețeli, dificultăți de respirație și sângerări nazale.

Boli coronariene (CHD)

Boala coronariană afectează arterele responsabile de aprovizionarea inimii cu sânge. Lumenul vaselor de sânge este redus din diverse motive, ceea ce duce la un aport insuficient de oxigen și sânge către inimă.

Una dintre cele mai frecvente complicații ale acestei boli este infarctul miocardic, cunoscut și sub numele de atac de cord. Apare atunci când artera este complet blocată, ceea ce înseamnă că există un aport inadecvat de sânge. Drept urmare, celulele nu au suficient oxigen și mor în câteva minute.

Principalul simptom al bolilor coronariene este angina pectorală sau durerea toracică. În majoritatea cazurilor, apare după o activitate fizică intensă în centrul pieptului, are o natură constrictivă și, de obicei, dispare după câteva minute de odihnă.

Insuficiență cardiacă

Unul dintre cele mai grave tipuri de boli de inimă este insuficiența cardiacă. Aceasta este un sindrom clinic în care inima nu pompează eficient sângele, ducând la un debit cardiac scăzut sau insuficient.

În general, atunci când există insuficiență cardiacă, mușchiul ventricular este foarte slăbit. Prin urmare, nu se contractă corect. Multe modificări structurale sau funcționale pot provoca această boală. De fapt, este etapa finală a anumitor afecțiuni cardiace.

Boli cardiace congenitale

Una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor cardiace la copii este boala congenitală a inimii. Aceasta presupune defecte structurale din naștere care își au originea în sarcină, atunci când inima bebelușului se formează. Vorbim despre un set de defecte, nu despre unul singur.

Boala cardiacă reumatică

Diferite boli sistemice pot afecta inima, cum ar fi febra reumatică. O tulpină de stafilococi atacă țesutul conjunctiv, producând o reacție autoimună. Astfel, bacteriile afectează mușchii și valvele inimii, provocând multe daune. Aceste daune sunt atât de grave, încât pot duce la insuficiență cardiacă severă și chiar moarte.

Cardiomiopatii

Cardiomiopatiile sunt boli care afectează mușchiul inimii. Acestea modifică forma și distribuția celulelor care îl compun. Astfel, inima este modificată.

General american: SUA au nevoie de o abordare strategică reînnoită, care să corespundă noii ere geopolitice
General american: SUA au nevoie de o abordare strategică reînnoită, care să corespundă noii ere geopolitice
Generalul american Wesley Clark, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa, a publicat o „notă pentru președintele SUA”, în care subliniază cele mai presante probleme mondiale,...
Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Două milioane de persoane din Anglia şi Scoţia continuă să sufere din cauza simptomelor generate de COVID-19 de lungă durată, iar activităţile zilnice desfăşurate de 381.000 dintre ele...
#boli inima, #simptome, #cardiolog, #sfaturi, #pacienti , #boli