Descoperire revoluționară în medicină: Tratament personalizat pentru bolile autoimune la fiecare pacient

Sambata, 09 Aprilie 2022, ora 02:00
24753 citiri
Descoperire revoluționară în medicină: Tratament personalizat pentru bolile autoimune la fiecare pacient
Bolile autoimune sunt greu de tratat FOTO: Pixabay

Cele mai multe boli autoimune sunt ușor de diagnosticat, dar foarte greu de tratat. Acum, o echipă de oameni de știință condusă de Institutul de cercetare medicală Garvan din Australia a reușit să detecteze o amprentă unică a celulelor imune, care poate ajuta la identificarea rapidă a unui tratament personalizat pentru fiecare pacient.

Descoperirea ar putea fi revoluționară pentru persoanele cu boli autoimune, deoarece ei vor beneficia de tratamente specifice pentru a ținti exact afecțiunea de care suferă, potrivit News Medical.

”Am analizat profilul genomic a peste 1 milion de celule de la 1.000 de oameni, cu scopul de a identifica o amprentă care leagă markerii genetici de boli precum scleroza multiplă, artrita reumatoidă, lupusul, diabetul de tip 1, boala inflamatorie intestinală și boala Cohn.

Descoperire epocală în medicină: Analiza ce prezice un atac de cord și un accident cerebral, în următorii 4 ani VIDEO

Am reușit să facem acest lucru folosind secvențierea unei singure celule, o nouă tehnologie care ne permite să detectăm schimbări subtile în celulele individuale”, a spus profesorul Joseph Powell, autor principal al studiului publicat pe 8 aprilie 2022, în revista Science.

Studiul la care au participat cercetători din Sydney, Hobart, Melbourne, Brisbane, toate din Australia și San Francisco din Statele Unite, ne ajută să înțelegem de ce unele tratamente funcționează bine la unii pacienți, dar la alții nu.

Este cel mai mare studiu de până în prezent care leagă genele cauzatoare de boli de tipurile specifice ale celulelor imunitare.

”Unele boli autoimune pot fi notoriu dificil de tratat. Din cauza complexității sistemului nostru imunitar și a variației acestuia între indivizi, în prezent nu înțelegem bine de ce un tratament funcționează la unii oameni, dar nu și la alții”, a spus Powell.

Descoperire importantă pentru sănătate: dieta specială ce alungă durerile articulare ale pacienților

Studiul a reușit să lege anumite gene și tipuri de celule imune de boala unui individ, aceasta însemnând că profilul genetic unic al unui pacient ar putea fi folosit pentru a oferi tratamente adaptate pentru a ”îmblânzi” sistemul lor imunitar.

Sistemul imunitar al corpului nostru este conceput pentru a lupta împotriva amenințărilor externe, dar bolile autoimune apar atunci când sistemul nostru imunitar vizează propriile noastre celule sănătoase.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#boli autoimune, #tratament boli, #boli autoimune diagnosticare, #imunitate, #gene umane, #tratament personalizat , #stiri sanatate