Boli cu simptome foarte asemănătoare cu cele ale COVID. Medic: ”Sunt descrise în infecții respiratorii virale coincidente”

Miercuri, 09 Februarie 2022, ora 22:16
4179 citiri
Boli cu simptome foarte asemănătoare cu cele ale COVID. Medic: ”Sunt descrise în infecții respiratorii virale coincidente”
Strănutul nu este neapărat un simptom al Omicron FOTO: Pixabay.com

Multe persoane aflate în carantină pentru că sunt contacți direcți ai unor pacienți infectați cu SARS-CoV-2 au semnele bolii. Unii nu se testează nici măcar antigen și preferă să ia tratament simptomatic sau, mai grav, medicamente prescrise pentru cel bolnav.

Sunt cazuri în care simptomele de COVID-19 pot să nu fie chiar ale acestei boli. Astfel, dureri de cap, tuse, dureri de gât, oboseală și chiar pierderea gustului și a mirosului pot fi manifestări ale altor afecțiuni medicale.

Un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea John Hopkins din Baltimore arată că mulți adulți, nevaccinați chiar, care credeau că au COVID-19, de fapt nu au avut boala, scrie medpagetoday.com. Testele de anticorpi făcute ulterior au relevat acest fapt. Cercetarea a fost făcută înainte de declanșarea valului Omicron.

Ce boli pot avea manifestări de COVID-19

Studiile preliminare arată că semne de oboseală, dureri de gât, tuse persistentă și chiar pierderea gustului și a mirosului nu trebuie legate neapărat de COVID-19 decât în urma unui test pozitiv antigen sau PCR.

Epidemiologul șef al României, prof. dr. Doina Azoicăi, a explicat pentru Ziare.com ce boli au simptome asemănătoare cu cele date de infecția cu SARS-CoV-2.

”În această perioadă a anului sunt foarte multe infecții respiratorii ale căror simptome pot fi confundate cu cele date de tulpina Omicron.

Altfel spus, infecția cu SARS-CoV-2, formă ușoară, poate avea aceleași manifestări care se întâlnesc la orice infecție respiratorie acută.

Putem vorbi despre obstrucție nazală, rinoree, disfagie (jenă la înghițit sau disconfort faringian), tuse seacă iritativă care nu este cu afectare pulmonară ci se manifestă doar la nivelul căilor respiratorii superioare, cefalee (dureri de cap), mialgii (dureri musculare). Mai pot fi artralgii (dureri articulare), senzația de oboseală, de epuizare.

Aceste simptome sunt descrise în gripă sau sindrom respirator pseudo-gripal, dar și în alte infecții respiratorii virale care sunt coincidente și sunt frecvente în sezonul rece”, a explicat medicul epidemiolog.

Fără gust și miros și înainte de pandemia de COVID-19

În prezent, absența gustului și mirosului reprezintă un semn clar că putem vorbi de o infecție cu SARS-CoV-2 iar un test PCR confirmă, de regulă, această ipoteză. Însă aceste manifestări erau întâlnite și înaintea pandemiei de COVID-19 la unii pacienți.

”Sigur că înaintea etapei COVID și persoanele care făceau infecții acute cu virus gripal puteau rămâne fără gust sau fără miros din cauza afectării mucoasei olfactive și mucoasei rinofaringiene. Dar nu erau simptome caracteristice gripei. Acestea au fost înregistrate mai frecvent la infecția cu SARS-CoV-2.

Deci se pot întâlni și în alte infecții respiratorii”, a precizat dr. Doina Azoicăi.

Există și persoane care stau în carantină pentru că sunt contact direct cu o persoană infectată din familie și, practic, nu prea au cum să evite contactul cu cel izolat să nu facă boala. Este însă posibil ca acestea să dezvolte simptome respiratorii, iar testele să fie negative.

De ce au scăzut perioadele de izolare și de carantină în valul Omicron

Zilnic, zeci de mii de noi cazuri de infectări sunt relevate de testele anti-COVID făcute în România. Însă perioada de izolare a fost scurtată la cinci zile pentru cei vaccinați și la șapte pentru cei nevaccinați.

Se pare că după această perioadă, cei care au avut COVID-19 nu mai pot transmite virusul.

”Contagiozitatea celor care fac infecția cu varianta Omicron este, demonstrată prin studii, mai limitată față de variantele anterioare. În acest context, pentru că aceste persoane nu mai sunt contagioase după cinci zile, carantina nu mai este necesară după acest interval”, a explicat dr. Doina Azoicăi.

Până la începutul lunii februarie, perioada de izolare în cazul unui pacient pozitiv era de șapte zile pentru vaccinaţi şi 10 pentru cei care nu s-au imunizat.

Perioada de izolare pentru persoanele confirmate cu infecția cu COVID-19 a fost scurtată prin ordin al Ministerului Sănătății.

Medicul a mai spus că vom asista nu după foarte mult timp la trecerea din pandemie în endemie. Astfel, vom avea îmbolnăviri însă, având la dispoziție vaccin și tratamente, nouă nu ne mai rămâne decât să aplicăm măsurile de protecție și să începem să revenim încet la normal.

În prezent, pe teritoriul României, 240.991 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.760 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 85.637 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 6 persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#boli asemanatoare covid, #doina azoicai, #simptome covid inselatoare , #medici