De ce a fost arestat la domiciliu Bogdan Olteanu: Faptele sale sunt inca un pericol pentru societate

Miercuri, 03 August 2016, ora 13:14
6075 citiri
De ce a fost arestat la domiciliu Bogdan Olteanu: Faptele sale sunt inca un pericol pentru societate
Foto: Arhiva Ziare.com

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie sustin ca viceguvernatorul demisionar al BNR Bogdan Olteanu a profitat de influenta pe care o avea ca al treilea om in stat - cand era presedinte al Camerei Deputatilor - pentru a obtine sume uriase, respectiv un milion de euro, in schimbul numirii lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

"Inculpatul a profitat de influenta detinuta in baza functiei pe care o detinea pentru a obtine sume uriase raportat la veniturile la care era indreptatit, ignorand exigentele de etica pe care le presupune calitatea de ales public.

Fapta apare cu atat mai grava avand in vedere pozitia pe care o detinea inculpatul la momentul savarsirii statului, cea de presedinte al Camerei Deputatilor, considerata a treia pozitie in ierarhia functiilor statului, ceea ce ii permitea sa influenteze activitatea a numeroase institutii", se arata in motivarea deciziei judecatorilor, prin care Bogdan Olteanu a fost plasat in arest la domiciliu., scrie Agerpres.

Misterele din declaratiile de avere ale lui Bogdan Olteanu

Magistratii mai arata ca faptele de care este acuzat Bogdan Olteanu reprezinta si acum un pericol pentru ordinea publica, chiar daca ele au fost descoperite de organele judiciare in luna ianuarie 2016, la aproape 8 ani de la savarsire, generand si in prezent in randul societatii "puternice reactii negative, care persista cu aceeasi intensitate".

In opinia instantei, circumstantele personale favorabile lui Bogdan Olteanu (are un nivel ridicat de instruire, nu are antecedente penale, este integrat in societate) nu pot justifica cercetarea acestuia in libertate sub control judiciar, asa cum a cerut.

Sorin Ovidiu Vintu, prima reactie publica in cazul lui Bogdan Olteanu (Video)

Pe 29 iulie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins cererea DNA de arestare preventiva a lui Bogdan Olteanu, acesta fiind plasat in arest la domiciliu pe o perioada de 30 de zile, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta.

Bogdan Olteanu este acuzat ca, in perioada iulie - noiembrie 2008, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, a solicitat si primit de la Sorin Ovidiu Vintu suma de un milion de euro si sprijin electoral in schimbul numirii lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

Interceptari vechi de opt ani

Procurorii au inclus in dosar interceptari vechi de opt ani, precum si marturia unui angajat al lui Vintu, Ionut Eftime - intermediarul mitei, si documente privind transferuri bancare. Totusi, cu privire la predarea banilor catre Olteanu nu exista decat declaratia lui Eftime, arata Mediafax.

Din documentele prezentate de procurori reiese ca, mai intai, banii ar fi fost transferati in contul unei societati, IT Media Productions Delaware, dupa care ar fi ajuns la martorul Ionut Eftime.

"La cererea lui Vantu Sorin Ovidiu, Eftime Ionut Adrian a retras un milion de euro, iar banii in numerar i-a predat lui Olteanu Bogdan la sediul central al Partidului National Liberal.

Martorul Eftime Ionut a fost supus unei constatari tehnico-stiintifice de detectare a comportamentului simulat rezultand ca este sincer, astfel incat declaratia acestuia va fi avuta in vedere cu prioritate la stabilirea situatiei de fapt. Declaratia cuprinde numeroase detalii cu privire la imprejurarile remiterii banilor, care se coroboreaza cu celelalte mijloace de probe administrate si confirma concluzia raportului de constatare", se arata in motivarea instantei.

Si Liviu Mihaiu a fost audiat la DNA, iar acesta le-a spus anchetatorilor ca "nu a fost multumit de acest aranjament din punct de vedere financiar, respectiv de pierderea functiilor pe care le avea el atunci, cea mai importanta fiind cea de director editorial la Radio Guerrilla, care presupunea un salariu mai mare decat cel de guvernator al Deltei Dunarii".

"Vantu discutase cu factorul politic numirea mea, dar atunci nu mi-am dat seama ce implica acest lucru", a adaugat Mihaiu.

Anchetatorii au mai depus la dosar interceptari ale unor convorbiri telefonice din iulie si august 2008, dintre Sorin Ovidiu Vintu si angajatul sau Ionut Eftimie. Cei doi au discutat despre intalnirea cu Bogdan Olteanu din Delta Dunarii, precum si despre serviciile de consultanta care urmau sa fie prestate de catre INSOMAR in favoarea acestuia.

De asemenea, pe 4 septembrie 2008, "a avut loc o convorbire intre Vintu Sorin si Liviu Mihaiu cu privire la modalitatea de vanzare a actiunilor detinute in cadrul grupului de presa".

"Din continutul acesteia rezulta relatia de subordonare a lui Liviu Mihaiu fata de suspect si interesul acestuia de a avea o persoana apropiata in functia de guvernator", sustin procurorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Olteanu pericol societate, #Bogdan Olteanu motivare instanta , #DNA