Bogdan Olteanu, luat la „bani mărunți” în instanță. Fost vicepreședinte al BNR trebuie să arate judecătorilor chitanțe de 1 milion de euro

Vineri, 03 Martie 2023, ora 21:30
6054 citiri
Bogdan Olteanu, luat la „bani mărunți” în instanță. Fost vicepreședinte al BNR trebuie să arate judecătorilor chitanțe de 1 milion de euro
Bogdan Olteanu va depune actele doveditoare până pe 31 martie. FOTO: Ionuț Mureșan

Fostul vicepreședinte al Băncii Naționale a României, Bogdan Olteanu, trebuie să depună la dosar actele doveditoare pentru plata prejudiciului de 1 milion de euro până la termenul din 31 martie, înainte ca judecătorii de la Curtea de Apel București soluționeze definitiv cererea de revizuire pe care acesta a depus-o împotriva condamnării de 5 ani de închisoare pentru trafic de influență în favoarea lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Bogdan Olteanu a obținut pe rolul Tribunalului București anularea condamnării ca urmare a intervenției prescripției, arătând că decizia fusese pronunțată în 2019 cu ignorarea hotărârii CCR care, cu un an înainte, declarase ca fiind neconstituționale prevederile art. 155 din Codul penal legate de prescripția specială.

Revizuirea lui Bogdan Olteanu a ajuns la Curtea de Apel București, care va pronunța decizia definitivă. La termenul de vineri, 3 martie, procurorul DNA a ridicat problema că de la dosar lipsesc actele care fac dovada efectivă a achitării prejudiciului, deși există, totuși, o adresă de la ANAF din care rezultă că fostul vicepreședinte al BNR nu datorează statului nimic.

Este vorba despre banii pe care Bogdan Olteanu i-a primit de la Sorin Ovidiu Vîntu în scopul numirii lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Cu ajutorul cui a plătit prejudiciul Bogdan Olteanu

Potrivit susținerilor avocatului, prejudiciul a fost acoperit încă de pe vremea când Bogdan Olteanu se afla în detenție.

„Domnul Bogdan Olteanu a avut disponibilitatea de a achita prejudiciul. Este vorba despre o sumă importantă de bani pe care el, cu ajutorul familiei, a făcut eforturi pentru a fi achitată. S-a conformat benevol – indiferent cum vede el soluția de condamnare – și asta dovedește că este un om disciplinat și onest”, a arătat avocatul lui Bogdan Olteanu.

Până la termenul următor, fixat pentru data de 31 martie, Bogdan Olteanu trebuie să vină cu chitanțele prin care face dovada plății.

Bogdan Olteanu, fost viceguvernator BNR și fost președinte al Camerei Deputaților, a obținut în instanță, pe data de 14 decembrie 2022, revizuirea condamnării pentru trafic de influență, urmare a deciziei CCR pe tema prescripției.

La momentul condamnării definitive, în 2019, fostul viceguvernator BNR susținuse că faptele sunt prescrise, însă instanțele n-au ținut cont de argumentele lui.

Eliberat din închisoare imediat după decizia CCR pe tema prescripţiei, Bogdan Olteanu a cerut anularea condamnării și încetarea procesului penal.

Motivare: „Deciziile CCR pot produce efecte echivalente cu dezincriminarea”

Ziare.com a consultat motivarea deciziei prin care Tribunalul București i-a dat dreptate fostului șef al Camerei Deputaților:

  • „Referitor la efectele deciziilor Curţii Constituţionale, într-o jurisprudenţă constantă s-a arătat că acestea pot avea aptitudinea de a reconfigura conţinutul unei norme de incriminare, ori chiar de a produce efecte echivalente cu o lege de dezincriminare, în ambele cazuri dispoziţiile constatate ca neconstituţionale fiind eliminate din fondul activ al legislaţiei.
  • Raportat la momentul epuizării faptei săvârșite de petentul-revizuent Bogdan Olteanu (noiembrie 2008), conform rechizitoriului, prescripția generală s-a împlinit în noiembrie 2016 (…). Instanța constată că (…) legislația aplicabilă în cauza de față nu conţine vreun caz care să permită întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale.
  • Instituția revizuirii este diferită de instituția contestației în anulare, care sancționează eroarea de procedură. Alte referiri la dispoziții care prevedeau „întreruperea prescripţiei” nu pot fi primite, deoarece intră în conținutul dispoziției legale declarată neconstituțională.
  • Combinarea dispoziţiilor art. 155 alin. (1) din Codul penal în forma anterioară Deciziei Curţii Constituţionale nr. 297/2018 (prin considerarea că actul de procedură a produs un efect întreruptiv al cursului prescripţiei) cu dispoziţiile art. 155 alin. (1) din Codul penal ulterioare publicării deciziei menţionate (care înlătură un asemenea efect după cum s-a arătat prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 358/2022), ar echivala cu crearea unei lex tertia.
  • Instanța, în cursul rejudecării cauzei în fond, constată intervenirea prescripției răspunderii penale, cauză care înlătură răspunderea penală prin stingerea dreptului statului de a sancționa și a obligației infractorului de a suportă consecințele infracțiunii comise (conform rechizitoriului). Orice alte referiri la fondul acuzației și considerentele hotărârii judecătorești supuse revizuirii sunt incompatibile cu efectul, de plin drept, al instituțiilor invocate”, se arată în motivare.

Bogdan Olteanu, liberalul plătit „regește” de Sorin Ovidiu Vîntu

Bogdan Olteanu stătea la pușcărie din 29 octombrie 2020, după ce a fost condamnat pentru că a primit 1 milion de euro de la SOV pentru a-l „unge” ca guvernator al Deltei Dunării pe Liviu Mihaiu.

Amintim că scopul întregii „afaceri” era, pentru SOV, să își îndeplinească visul de a crea „benzinării plutitoare” pe Dunăre, un fel de barje din care ambarcațiunile ar fi putut alimenta din mers.

Urmare a deciziei CCR din data de 26 mai 2022 privind întreruperea prescripției, Bogdan Olteanu a cerut revizuirea.

România nu a avut legislație care să întrerupă cursul prescripției între data de 26 aprilie 2018 când CCR a pronunțat prima decizie de neconstituționalitate a prevederilor art 155 și 26 mai 2022, când a constatat că Legiuitorul nu a făcut nimic pentru a pune în acord normele de drept cu decizia instanței de control constituțional, se arată în motivarea deciziei Curții Constituționale.

Herta Muller și alți 39 de laureați Nobel, scrisoare deschisă împotriva lui Putin: „Reprezintă o amenințare directă pentru întreaga umanitate”
Herta Muller și alți 39 de laureați Nobel, scrisoare deschisă împotriva lui Putin: „Reprezintă o amenințare directă pentru întreaga umanitate”
39 de laureați ai Premiului Nobel au semnat o scrisoare deschisă împotriva regimului lui Vladimir Putin. Oameni de știință, economiști și scriitori au cerut liderilor mondiali să...
USR acuză PNL că își folosește oamenii numiți în ANAF pentru a aduna informaţii despre parlamentari
USR acuză PNL că își folosește oamenii numiți în ANAF pentru a aduna informaţii despre parlamentari
Partidul USR acuză, miercuri, 27 martie, că directorul general adjunct al Direcţiei Antifraudă Târgu-Jiu, numit de PNL, s-a folosit de bazele de date ale instituţiei pentru a aduna, ilegal...
#Bogdan Olteanu, #revizuire, #apel, #prescriptie, #ANAF, #curtea de apel bucuresti , #justitie