Bogdan Olteanu, retinut de DNA: Un Lexus, actiuni la E-boda si credite de un milion de lei, in declaratia sa de avere

Vineri, 29 Iulie 2016, ora 11:02
7438 citiri
Bogdan Olteanu, retinut de DNA: Un Lexus, actiuni la E-boda si credite de un milion de lei, in declaratia sa de avere
Foto: Ziare.com

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, retinut joi noaptea de procurorii DNA pentru trafic de influenta, dupa ce ar fi primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vintu, are, potrivit declaratiei de avere, o casa de peste 1.000 mp, un autoturism Lexus, actiuni la E-boda, dar si credite de aproape un milion de lei.

Conform declaratiei de avere completate in 7 iunie 2016, Bogdan Olteanu are o casa de locuit in Ghermanesti, judetul Ilfov, cu o suprafata de 1.057 de metri patrati, construita in anul 2014. El detine si un autoturism Lexus fabricat in anul 2007.

In aprilie, Olteanu a vandut actiuni la Unicredit S.A. in valoare de 12.625,07 lei.

Viceguvernatorul are conturi deschise la BRD si Banca Transilvania, in care avea, la data completarii declaratiei de avere, 14.953,06 lei si 39,55 euro.

Bogdan Olteanu detine 50% din actiunile E-boda Buildings si E-boda Electronics. El a imprumutat E-boda Buildings cu 155.061 lei si E-boda Electronics cu 6.000 de lei.

Olteanu are un credit imobiliar de 474.812,01 lei si un credit cu garantie imobiliara de 495.161,76 lei, ambele contractate la Banca Transilvania in anul 2015, cu scadenta in anul 2019. El mai are credite de 80.000 de lei la Bancpost si Banca Transilvania acumulate pe carduri de credite.

Bogdan Olteanu a incasat dividende de la E-boda Buildings SRL, in ultimul an fiscal incheiat, de 30.000 de lei, aceeasi societate rambursandu-i si o parte din imprumutul acordat, respectiv 61.299 lei.

Olteanu a mai incasat venituri in calitate de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International Bucuresti si Paris, in suma de 173.220 lei.

Veniturile pe care le incaseaza in calitate de viceguvernator al BNR nu sunt publice.

Bogdan Olteanu este asociat la E-boda Buildings si E-boda Electronics. De asemenea, el este membru al Asociatiei Absolventilor MBA - City University, vicepresedinte al Fundatiei "Prin noi insine", fondator al Fundatiei "Institutul de Studii Liberale", presedinte al Asociatiei TMA Romania, membru al Comitetului Director al Asociatiei Romane pentru Buna Administrare, membru al Consiliului Stiintific al Asociatiei "New Strategy Center", membru al INSOL Europe, membru al American Bankruptcy Institute si arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International.

Olteanu s-a suspendat din calitatea de membru al Baroului Bucuresti si al Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa.

Din 2013, Bogdan Olteanu este doctor in Drept al Universitatii Al. I. Cuza din Iasi.

In varsta de 44 de ani, Bogdan Olteanu este membru al Consiliului de Administratie si viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei din octombrie 2009.

In perioada 2006 - 2008, Bogdan Olteanu a fost presedinte al Camerei Deputatilor, iar din decembrie 2008 si pana in octombrie 2009 a fost vicepresedinte al Camerei.

Cum a evoluat cariera politica a lui Olteanu

Actualul viceguvernator al BNR a fost si ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul, din decembrie 2004 si pana in martie 2006, in Guvernul Tariceanu.

De altfel, Calin Popescu Tariceanu este si cel care l-a propulsat in politica, Olteanu incepandu-si cariera pe postul de consilier al ministrului Industriei si Comertului Calin Popescu Tariceanu, in 1997. Un an mai tarziu, Bolgdan Olteanu, absolvent de Drept, a inceput sa profeseze avocatura, la propriul sau cabinet.

Bogdan Olteanu a fost membru PNL din 1991, ocupand mai multe functii la organizatia de tineret, pana la cea de presedinte al Tineretului National Liberal, intre 1998-2000. In noiembrie 2004, Olteanu a fost ales deputat de Bucuresti pe listele Aliantei Dreptate si Adevar.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, joi noapte, pentru ca ar fi solicitat si primit de la Sorin Ovidiu Vintu, in 2008, cand era presedinte al Camerei Deputatilor, un milion de euro si sprijin electoral, constand in servicii de marketing si consultanta, in schimbul efectuarii de demersuri pe langa membrii Guvernului pentru numirea guvernatorului Deltei Dunarii, anunta DNA.

In cursul zilei de vineri, Bogan Olteanu urmeaza sa fie prezentat Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Potrivit unor surse judiciare, lui Olteanu i-ar fi fost dusa suma de doua milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vintu, printr-un intermediar, dupa ce cei doi se intalnisera la proprietatea omului de afaceri, in Delta Dunarii.

Din aceasta suma, un milion de euro i-ar fi revenit lui Calin Popescu Tariceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.

De asemenea, surse judiciare spun ca Olteanu ar fi recunoscut in fata procurorilor ca s-ar fi intalnit cu Vintu, dar nu si ca ar fi primit bani de la acesta.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#declaratie avere Bogdan Olteanu, #avere Olteanu BNR, #Bogdan Olteanu retinut DNA, #Bogdan Olteanu bani Vintu , #retinut