Tribunalul, precaut cu revizuirea condamnării lui Bogdan Olteanu. De ce n-a scăpat fostul liberal de drumurile în instanță

Marti, 06 Septembrie 2022, ora 06:45
3000 citiri
Tribunalul, precaut cu revizuirea condamnării lui Bogdan Olteanu. De ce n-a scăpat fostul liberal de drumurile în instanță
Bogdan Olteanu, la Tribunalul București, luni, 5 septembrie. FOTO: Ionuț Mureșan

Revizuirea condamnării de 5 ani pentru trafic de influență formulată de fostul liberal Bogdan Olteanu se va judeca la Tribunalul București numai după ce Înalta Curte va tranșa chestiunea juridică a aplicării deciziei Curții Constituționale pe tema prescripției.

Fost viceguvernator și fost șef al Camerei Deputaților, Olteanu a venit la Tribunalul București, luni, 5 septembrie, pentru prima oară după ce a fost eliberat din pușcărie, urmare a suspendării executării pedepsei, după decizia CCR.

Bogdan Olteanu spera că judecătorul va lua în discuție revizuirea deciziei de condamnare și va scăpa definitiv de procesul în care a fost găsit vinovat că a luat 1 milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Bogdan Olteanu, „pionierul” neștiut al prescripției

Fostul viceguvernator BNR a arătat încă de la fond că în cazul faptei reținute în sarcina lui, respectiv traficul de influență, s-a împlinit termenul de prescripție.

Acum, Olteanu spune că el a fost printre primii care a sesizat CCR, în 2018, cu neconstituționalitatea art. 155, cel despre care instanța l-a declarat neconstituțional, iar legiuitorul nu l-a reparat până pe 26 mai 2022, când a venit a doua decizie.

De asemenea, avocatul lui Bogdan Olteanu venise pregătit a pune concluzii finale pe cererea de revizuire și a arătat că, în opinia lui, sesizările primite de Înalta Curte pe tema aplicării deciziei CCR – reunite într-o singură cauză, aflată pe rolul Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept – depășesc limitele de competență ale Instanței supreme.

Deși nu a explicat cu subiect și predicat, avocatul părea a împărtăși un anume curent de opinie al unei părți a specialiștilor în drept, potrivit căruia, ICCJ nu ar avea competența de a „traduce” deciziile CCR, ele fiind – așa cum spune legea – obligatorii și general valabile.

Numai că judecătorul Mihai Bălănescu – cel care a pronunțat o decizie dură pe fond în Dosarul Colectiv – s-a arătat de această dată precaut. Magistratul a pus în discuție oportunitatea amânării cauzei după data de 25 octombrie, termen la care ICCJ va dezbate sesizările pe tema prescripției.

Procurorul a arătat că amânarea este utilă cauzei pentru a vedea soluția Înaltei Curți, avocatul s-a opus, iar judecătorul i-a împăcat pe amândoi: „Termen 3 octombrie și o să mă gîndesc dacă mai amânăm sau nu”.

Bogdan Olteanu, liberalul plătit „regește” de Sorin Ovidiu Vîntu

Bogdan Olteanu stătea la pușcărie din 29 octombrie 2020, după ce a fost condamnat pentru că a primit 1 milion de euro de la SOV pentru a-l „unge” ca guvernator al Deltei Dunării pe Liviu Mihaiu.

Amintim că scopul întregii „afaceri” era, pentru SOV, să își îndeplinească visul de a crea „benzinării plutitoare” pe Dunăre, un fel de barje din care ambarcațiunile ar fi putut alimenta din mers.

Urmare a deciziei CCR din data de 26 mai privind întreruperea prescripției, Bogdan Olteanu a cerut revizuirea.

România nu a avut legislație care să întrerupă cursul prescripției între data de 26 aprilie 2018 când CCR a pronunțat prima decizie de neconstituționalitate a prevederilor art 155 și 26 mai 2022, când a constatat că Legiuitorul nu a făcut nimic pentru a pune în acord normele de drept cu decizia instanței de control constituțional, se arată în motivarea deciziei CCR.

Astfel – arată avocatul fostului viceguvernator BNR – condamnarea definitivă a lui Bogdan Olteanu a survenit în baza unei norme constatată ulterior ca fiind neconstituțională, de care instanța de apel, la momentul pronunțării, nu a avut cunoștință.

Până la soluționarea pe fond a cererii de revizuire, avocatul lui Bogdan Olteanu a formulat și o cerere de suspendare a executării pedepsei, pe care instanțele au admis-o, iar fostul liberal a ieșit din pușcărie.

Pe 24 decembrie 2019, Tribunalul București l-a condamnat pe fostul viceguvernator al BNR la 7 ani pentru trafic de influență, pedeapsă scăzută la 5 ani de Curtea de Apel București în data de 29 octombrie 2020.

Sorin Ovidiu Vîntu a dezvăluit din închisoare motivul pentru care, în 2008, a dat dispoziție prin intermediar ca 2 milioane de euro să ajungă la Bogdan Olteanu pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării. Suma de 1 milion de dolari s-a pierdut pe drum, iar ancheta DNA nu a stabilit nici până acum unde au ajuns banii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de influenţă după ce a fost prins când primea 20.000 de euro de la o rudă a unei persoane trimise în judecată, în schimbul promisiunii că poate...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Bogdan Olteanu, #prescriptie, #trafic de influenta, #revizuire, #Tribunalul Bucuresti , #justitie
Comentarii