Victoria Nuland a discutat cu ministrul roman de Externe despre vize si un nou ambasador UPDATE

Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 10:28
3233 citiri
Victoria Nuland a discutat cu ministrul roman de Externe despre vize si un nou ambasador UPDATE
Foto: B1TV

Adjunctul secretarului de Stat al SUA pentru Europa si Eurasia, Victoria Nuland, s-a intalnit, miercuri, cu ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, in cadrul vizitei oficiale facute la Bucuresti.

Primirea la sediul MAE a emisarului american a venit dupa o prima intalnire a acestuia cu noul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis.

Prima intalnire dintre Klaus Iohannis si Victoria Nuland

"Ma bucur ca m-am intors, ma bucur sa va vad", i-a spus Victoria Nuland lui Bogdan Aurescu, fost secretar de stat pentru afaceri strategice in MAE la momentul semnarii acordului pentru instalarea scutului antiracheta in Romania, in prezent ministru de Externe.

Discutiile purtate intre cei doi oficiali au fost precedate de cateva minute acordate presei pentru inregistrarea unor imagini.

UPDATE Criza din regiune, numirea unui ambasador si programul Visa Waiver

Intr-un comunicat remis ulterior presei de MAE se precizeaza ca "agenda de discutii s-a concentrat pe prioritatile si directiile majore de actiune pentru 2015 in cadrul Parteneriatului Strategic romano-american, pe evolutiile preocupante din imediata vecinatate a Romaniei si din regiunea extinsa a Marii Negre, cu accent asupra situatiei din Republica Moldova si a celei din Ucraina, in contextul crizei din sud-estul acestei tari si al negocierilor in curs in formatul 'Normandia'".

De asemenea, in comunicat se arata ca "a fost realizat un schimb de vederi pe teme de securitate globala, de interes comun, in actualul context international, inclusiv problema combaterii terorismului".

"Bogdan Aurescu a reconfirmat interesul Romaniei privind aprofundarea si extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA si a reiterat necesitatea mentinerii, si in 2015, a unei dinamici sustinute a dialogului si colaborarii. In acest sens, a avansat o serie de propuneri concrete pentru amplificarea interactiunii pe dimensiunile principale ale Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic dintre Romania si SUA pentru Secolul XXI, adoptata la nivel inalt pe 13 septembrie 2011.

In context, a subliniat importanta dezvoltarii domeniilor de cooperare, in special cel economic, al schimburilor interumane, precum si in domeniul educatiei, stiintei si inovatiei.

In ceea ce priveste dimensiunea politico-militara si de securitate, cea mai avansata componenta a Parteneriatului Strategic, ministrul Aurescu a exprimat interesul Romaniei ca SUA sa continue sa sprijine masurile NATO de reasigurare destinate Aliatilor estici, precum si implementarea completa si in calendarul agreat a deciziilor Aliate adoptate la Summit-ul din Marea Britanie, cu un accent aparte in ceea ce priveste Planul de Actiune al Aliantei pentru cresterea capacitatii operationale (Readiness Action Plan) ", se mai arata in comunicatul citat.

Totodata, ministrul a evocat "stadiul avansat al operationalizarii sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice de la Deveselu".

"In ceea ce priveste alte subiecte de interes de pe agenda bilaterala, demnitarul roman a reiterat importanta numirii unui nou ambasador al SUA la Bucuresti, precum si necesitatea inregistrarii de progrese pe linia obiectivului includerii Romaniei in programul Visa Waiver (...)

De asemenea, cei doi interlocutori au realizat un schimb de vederi aprofundat legat de dezvoltarile din imediata vecinatate a tarii noastre si din regiunea extinsa a Marii Negre, cu accent pe Republica Moldova si Ucraina, si implicatiile acestora pentru Romania. Ministrul roman de externe a evidentiat demersurile intreprinse de Romania pentru sustinerea parcursului european al acestor state, pledand pentru mentinerea unui angajament consistent din partea SUA in vederea depasirii provocarilor din regiune", se mai arata in comunicatul remis presei de MAE.

Pe de alta parte, seful diplomatiei romane a punctat faptul ca alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din Republica Moldova "au reconfirmat sprijinul popular pentru optiunea pro-europeana", subliniind ca Romania va continua sa acorde un "sprijin ferm" Republicii Moldova pentru consolidarea procesului de reforme si implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana.

"In contextul discutiilor pe marginea situatiei din Ucraina, ministrul roman al afacerilor externe a evidentiat sprijinul consecvent al Romaniei pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, exprimand sustinerea Romaniei pentru regimul de sanctiuni al UE", se mai arata in comunicat.

La randul sau, Victoria Nuland a transmis "aprecierea deosebita pentru Parteneriatul Strategic cu Romania si rezultatele sale importante, subliniind interesul SUA pentru aprofundarea acestuia, inclusiv prin identificarea unor noi oportunitati de cooperare si proiecte comune pe dimensiunile economica si de securitate energetica, educatie, stiinta, inovatie, buna guvernare".

De asemenea, reprezentantul Departamentului de Stat "a adresat multumiri Romaniei pentru contributiile semnificative in planul securitatii regionale, euro-atlantice si globale, fiind salutata excelenta cooperare bilaterala, exemplificata si de proiectul comun de la baza Deveselu, sau de decizia Romaniei de sporire a contributiei la operatiunea NATO Resolute Support din Afganistan".

"Totodata, oficialul american a evidentiat rolul pozitiv pe care Romania il are in regiune in sprijinirea aspiratiilor europene ale statelor membre ale Parteneriatului Estic si a exprimat disponibilitatea de a aprofunda cooperarea bilaterala pe dimensiunea regionala, inclusiv prin avansarea unor initiative comune care sa sprijine reformele democratice si parcursul european ale statelor partenere din regiune", se mai arata in comunicatul citat.

Tur de forta pentru Victoria Nuland la Bucuresti: programul intalnirilor

Victoria Nuland mai are in programul zilei de astazi o intalnire la Palatul Victoria cu premierul Victor Ponta (ora 11:15) si discutii cu liderii partidelor politice si reprezentanti ai societatii civile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Nuland intalnire Aurescu, #Nuland vizita Bucuresti Iohannis, #Nuland vizita Romania Iohannis , #ministru de Externe