Romania se implica in Orientul Mijlociu: Aurescu, primit de Mahmoud Abbas

Luni, 19 Octombrie 2015, ora 19:50
5662 citiri
Romania se implica in Orientul Mijlociu: Aurescu, primit de Mahmoud Abbas
Foto: Twitter / Bogdan Aurescu

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a fost primit, luni, la Ramallah, de catre presedintele palestinian Mahmoud Abbas (foto) si a avut convorbiri cu premierul palestinian si cu omologul sau. Printre temele abordate s-au aflat situatia din Orientul Mijlociu si cea din Siria.

In timpul intrevederii cu Mahmoud Abbas, Bogdan Aurescu "a exprimat sprijinul Romaniei pentru dezvoltarea capacitatilor institutionale palestiniene in cadrul unor programe bilaterale si multilaterale, ca o contributie concreta a Romaniei la sustinerea solutiei celor doua state", se arata intr-un comunicat remis presei de MAE.

De asemenea, a fost discutat calendarul viitoarelor intrevederi bilaterale si organizarea unei noi reuniuni a Comitetului Interguvernamental Romano-Palestinian, prezidat de cei doi ministri ai afacerilor externe, in prima parte a anului 2016.

"Ministrul roman de externe a mentionat programele de burse in derulare, precum si disponibilitatea extinderii numarului acestora, dar si posibilitatile de extindere a cooperarii bilaterale in domenii ca agricultura, sanatatea, exploatarea resurselor de apa.

Seful diplomatiei romane a discutat cu presedintele palestinian despre situatia actuala din Orientul Mijlociu si despre perspectivele reluarii negocierilor de pace cu Israelul, prilej cu care a pledat pentru stoparea urgenta a violentelor recente si pentru incurajarea masurilor care sa conduca la cresterea increderii reciproce.

A exprimat deschiderea Romaniei de a sprijini, inclusiv in cadrul UE, dar si in plan bilateral, crearea atmosferei necesare pentru reluarea negocierilor directe de pace. De asemenea, a lansat un apel pentru realizarea reconcilierii inter-palestiniene", se arata in comunicatul citat.

Relatiile bilaterale si programul de cooperare

Tot luni, Bogdan Aurescu a avut o serie de convorbiri cu prim-ministrul palestinian Rahmi Hamdallah si respectiv cu ministrul palestinian al afacerilor externe, Riad al-Malki, aceasta fiind a doua intalnire a celor doi ministri in acest an, dupa intrevederea din aprilie din marja reuniunii ministeriale a UE cu partenerii sudici, de la Barcelona.

"In timpul intrevederilor au fost trecute in revista teme vizand relatiile bilaterale, dar si aspecte privind evolutiile regionale. Ambele parti au confirmat dorinta comuna de a dezvolta atat dialogul politico-diplomatic, cat si cooperarea economica si sectoriala.

In cadrul vizitei, cei doi ministri ai afacerilor externe au semnat Programul de cooperare in domeniile educatiei, culturii si in alte domenii conexe intre Guvernul Romaniei si Guvernul Palestinei, care a reconfirmat interesul celor doua parti pentru consolidarea cooperarii in domeniul academic", se arata intr-un comunicat al MAE.

Conform sursei citate, prim-ministrul Rahmi Hamdallah si ministrul afacerilor externe Riad al-Malki au multumit Romaniei pentru acordarea de asistenta institutionala, in special pe linia MAE, dar si in domenii precum medicina de urgenta sau agricultura, respectiv exploatarea resurselor de apa.

"In cadrul intrevederilor, au fost abordate pe larg si evolutiile actuale din Orientul Mijlociu, cu accent pe perspectivele Procesului de pace.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul Romaniei pentru reluarea negocierilor de pace israeliano-palestiniene.

In actualul context marcat de cresterea violentelor, seful diplomatiei romane a pledat pentru masuri imediate de aplanare a tensiunilor si de condamnare comuna a tuturor actelor teroriste sau de violenta care submineaza stabilitatea si securitatea regionala.

De asemenea, a exprimat disponibilitatea si deschiderea Romaniei de sprijini evolutii pozitive pentru reluarea negocierilor directe, subliniind ca abordarile unilaterale nu pot conduce la solutii durabile.

In discutii a fost abordat, de asemenea, dosarul sirian, mai ales in contextul interventiei militare ruse, care complica trecerea spre o solutie negociata, politica, a crizei siriene", precizeaza MAE.

Intalnire cu membrii comunitatii romanesti

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu s-a intalnit luni si cu membri ai comunitatii romanesti din Palestina.

"In cadrul discutiilor, ministrul afacerilor externe a subliniat disponibilitatea statului roman pentru acordarea de sprijin cetatenilor romani care se afla in situatii dificile, inclusiv prin proceduri de evacuare, daca va fi nevoie.

Totodata, au fost discutate aspecte ridicate de cetatenii romani privind procedurile consulare.

Ministrul afacerilor externe a mentionat practica de organizare a consulatelor itinerante in zonele in care cetatenii romani intampina dificultati, care a fost deja lansata in Palestina si care va fi reluata ori de cate ori este necesar si daca cetatenii romani solicita acest lucru.

In context, Bogdan Aurescu a subliniat importanta mentinerii identitatii romanesti a tinerilor proveniti din familii mixte, amintind oferta statului roman in domeniul programelor de burse de studii pentru etnicii romani", se arata intr-un comunicat remis presei de MAE.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Bogdan Aurescu intalnire Abbas, #Aurescu vizita Palestina , #ministru de Externe