Romania il recheama pe ambasadorul de la Minsk pentru consultari

Vineri, 09 Octombrie 2020, ora 14:51
2674 citiri
Romania il recheama pe ambasadorul de la Minsk pentru consultari
Ambasadorul Viorel Mosanu alaturi de scriitoarea bielorusa Svetlana Aleksievici

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a anuntat ca a decis sa il recheme pe ambasadorul Romaniei in Belarus, in semn de solidaritate cu Lituania si Polonia. El a adaugat ca presiunile la nivel diplomatic asupra statelor membre UE nu vor ajuta dialogului si nu vor avea rezultate pozitive.

"Am decis sa il rechemam pe ambasadorul nostru in Belarus, pentru consultari, in spirit de solidaritate cu Lituania si Polonia. Belarus trebuie sa inteleaga ca presiunile la nivel diplomatic asupra statelor membre UE nu vor ajuta dialogul si nu vor aduce rezultate pozitive", a scris Bogdan Aurescu vineri pe Twitter.

Seful politicii externe a Uniunii Europene Josep Borrell a afirmat ca solicitarea autoritatilor din Belarus ca Polonia si Lituania sa isi retraga ambasadorii si sa isi reduca semnificat reprezentarile diplomatice la Minsk este neintemeiata si regretabila. Oficialul european mai spune ca cererea este impotriva logicii dialogului si nu va face decat sa izoleze si mai mult autoritatile de la Minsk.

"Incercarile autoritatilor din Belarus de a viza anumite state membre ale UE nu vor reusi sa slabeasca unitatea Uniunii, care a fost reafirmat in mod clar la reuniunea Consiliului European de la 1 octombrie cand toate statele membre ale UE au cerut autoritatilor din Belarus sa puna capat violentei si represiunii, sa elibereze toate persoanele retinute si detinutii politici, sa respecte libertatea presei si societatea civila si sa inceapa un un dialog national incluziv", potrivit declaratiei lui Josep Borrell postata duminica pe site-ul de politica externa a UE.

Lukașenko discută despre un posibil atac asupra coridorului Suwalki, călcâiul lui Ahile al NATO
Lukașenko discută despre un posibil atac asupra coridorului Suwalki, călcâiul lui Ahile al NATO
Autoproclamatul președinte al Belarusului Aleksander Lukașenko a discutat despre un posibil atac asupra coridoului Suwałki, teritoriul Lituaniei și Poloniei situat între Belarus și regiunea...
Belarusul eludează sancțiunile UE. Ce a relevat o anchetă jurnalistică despre importurile de lemn
Belarusul eludează sancțiunile UE. Ce a relevat o anchetă jurnalistică despre importurile de lemn
Belarus eludează sancțiunile exportând lemn în UE prin Polonia, folosind documente false care sugerează că provine din Kazahstan – o țară care nu are aproape deloc păduri – a constatat...
#viorel mosanu, #ambasador minsk, #ambasador belarus, #Belarus , #stiri Bogdan Aurescu