Romania a cerut ca Turcia sa fie oprita printr-un moratoriu sa mai foreze in teritoriile maritime disputate

Sambata, 29 August 2020, ora 09:20
6812 citiri
Romania a cerut ca Turcia sa fie oprita printr-un moratoriu sa mai foreze in teritoriile maritime disputate
Sursa: HeptaPhoto

Ministrul de Externe al Romaniei, Bogdan Aurescu, a propus, la Berlin, in cadrul discutiilor purtate de ministrii de externe ai UE pe tema conflictului dintre Grecia si Turcia pe marginea explorarilor din Mediterana, ca Turcia sa inceteze operatiunile, urmand sa fie instituit un moratoriu asupra explorarilor in zonele maritime aflate in disputa, se arata intr-un comunicat al MAE.

Romania si-a exprimat sustinerea ferma fata de Grecia, in contextul in care Turcia foreaza si in Marea Neagra, in apropierea perimetrului romanesc Neptun, Erdogan anuntand gasirea celui mai mare zacamant de gaze din istoria tarii sale.

"In cadrul discutiilor referitoare la Turcia, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat ingrijorarea fata de continuarea tensiunilor din Mediterana de Est si a facut din nou apel la detensionare, calm si dialog direct intre partile implicate. A exprimat solidaritatea cu Grecia si Cipru, precum si sprijinul pentru eforturile in derulare la nivelul UE de dezescaladare si de relansare a dialogului cu Turcia.

A afirmat ca orice disputa privind delimitarile maritime ar trebui solutionata exclusiv pe cale pasnica si in conformitate cu dreptul international. In acest context, ministrul de externe roman a exprimat "deschiderea Romaniei de a impartasi, atat cu Grecia, cat si cu Turcia, expertiza dobandita in problematica delimitarilor maritime, in urma procesului privind Delimitarea Maritima in Marea Neagra de la Haga, in conformitate cu dreptul international aplicabil".

Bogdan Aurescu a propus, totodata, ca prim pas spre dezescaladare, introducerea unui moratoriu asupra explorarilor in zonele in disputa din Mediterana de Est pana la realizarea delimitarilor maritime in discutie fie prin negocieri, fie prin recurgerea la o instanta internationala, cum este Curtea Internationala de Justitie.

A reiterat in acelasi timp necesitatea mentinerii unui dialog cuprinzator al UE cu Ankara, avand in vedere arealul extins de teme de interes comun, precum migratia, comertul si lupta impotriva terorismului", anunta MAE.

UE: Va fi blocat accesul navelor turcesti in porturile Uniunii

Uniunea Europeana pregateste sanctiuni impotriva Turciei care ar putea fi decise la Consiliul European din 24 septembrie, ca raspuns la diferendul intre Atena si Ankara privitor la Mediterana Orientala, a anuntat vineri seful diplomatiei europene Josep Borrell, relateaza Reuters si AFP.

Masurile respective, menite sa limiteze capacitatea Turciei de a face explorari pentru gaz natural in apele disputate, ar putea viza persoane, nave sau utilizarea porturilor europene, a mentionat Borrell. Uniunea Europeana se va concentra pe orice este legat de ''activitati pe care le consideram ilegale'', a adaugat el, dupa reuniunea informala a ministrilor de externe europeni gazduita de Berlin, capitala tarii ce asigura in prezent presedintia semestriala a Consiliului UE.

Josep Borrell, care a prezidat reuniunea, a afirmat ca blocul comunitar este gata sa sanctioneze navele turce si sa le blocheze accesul la porturile UE.

In plus, Uniunea Europeana ar putea impune sanctiuni contra economiei Turciei. ''Putem merge pana la masuri privitoare la activitati sectoriale, unde economia turca este legata de economia europeana'', a explicat demnitarul european.

Totusi, Borrell si ministrul de externe german Heiko Maas au precizat ca Uniunea Europeana doreste sa ofere intai o sansa dialogului pentru a detensiona relatiile dintre Grecia si Turcia. Doi diplomati europeni de rang inalt au declarat ca ministrii de externe au convenit sa lase orice decizie privind eventualele sanctiuni la latitudinea liderilor statelor membre, care se reunesc in 24 septembrie.

Descoperirea in ultimii ani a unor importante zacaminte de gaz in estul Marii Mediterane a sporit apetitul tarilor riverane si a suscitat tensiuni intre Ankara si Atena, care isi disputa unele zone maritime.

Ca un semn ca situatia este una tensionata, o nava greaca si o nava turca au intrat saptamana trecuta in coliziune intr-o zona revendicata de Grecia si unde Turcia a desfasurat nave de razboi, potrivit unei surse militare grecesti.

Temandu-se ca va fi exclusa de la impartirea imenselor rezerve de gaze naturale din regiune, Turcia a desfasurat astfel, pe 10 august, nave de razboi intr-o zona revendicata de Grecia, provocand ingrijorarea Europei. Insotit de nave militare, vasul turc Oruc Reis desfasoara activitate de explorare in apropiere de insula Cipru. Agentia de presa turca Anadolu a anuntat ca aceasta activitate va continua pana la 27 august. Grecia a respins posibilitatea de a discuta cu Turcia atat timp cat misiunea navei Oruc Reis continua.

Momente de panică într-un supermarket din București. O bucată din tavan s-a desprins și a căzut pe un client
Momente de panică într-un supermarket din București. O bucată din tavan s-a desprins și a căzut pe un client
Inspectoratul pentru Situații de Urgență București - Ilfov anunță joi, 28 martie, că o bucată de aproximativ doi metri pătrați din tavanul unui supermarket s-a desprins și a lovit o...
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Companiile petroliere din Rusia se confruntă cu întârzieri la plată de câteva luni, pentru ţiţeiul şi carburanţii livraţi, deoarece băncile din China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au...
#MAE, #Bogdan Aurescu, #Turcia, #gaze naturale, #Grecia, #UE, #Bucuresti, #Erdogan , #stiri Bogdan Aurescu