Protocol semnat de MAE si AEP: Ce obiective comune au in domeniul electoral

Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 22:12
3697 citiri
Protocol semnat de MAE si AEP: Ce obiective comune au in domeniul electoral
Foto: Autoritatea Electorala Permanenta

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Patru, si ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au semnat miercuri un Protocol de colaborare prin care institutiile pe care le reprezinta se angajeaza sa colaboreze si sa sustina reciproc anumite proiecte din domeniul electoral.

Printre aceste proiecte se numara organizarea, in luna octombrie, la Bucuresti a unui workshop pe tema codificarii dreptului electoral, la care vor participa si reprezentanti ai Comisiei de la Venetia, se arata intr-un comunicat remis presei de AEP.

Primele alegeri organizate in baza unui registru electoral - Interviu cu Ana Maria Patru (AEP)

De asemenea, anul viitor, in luna aprilie, Bucurestiul va fi gazda celei de-a 13-a Conferinte Europene a Organismelor de Management Electoral.

In plus, tot in Romania va avea loc, in 2017, Adunarea Generala a Asociatiei Mondiale a Organismelor Electorale (A-WEB).

Romania, in elita electorala internationala: Bucurestiul va gazdui doua evenimente in premiera

In Protocolul de colaborare se mai arata ca Ministerul de Externe va informa AEP asupra solicitarilor Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa cu privire la observatorii pe termen lung sau scurt in cadrul misiunilor de observare a alegerilor.

"Potrivit documentului, AEP va organiza, in colaborare cu MAE, programe specifice de instruire si formare profesionala in materie electorala pentru personalul MAE cu atributii in organizarea si desfasurarea alegerilor.

In ceea ce priveste promovarea regionala a experientei Romaniei in domeniul electoral, Protocolul de colaborare mentioneaza ca AEP intentioneaza sa infiinteze un organism regional cu rol principal in promovarea experientei Romaniei in materie electorala si a criteriilor de transparenta si integritate in alegeri", se mai arata in comunicatul citat.

Noul organism va colabora atat cu organisme electorale din diferite state, cat si cu reprezentanti ai mediului politic, societatii civile, organizatiilor neguvernamentale si cu cei ai mass-media, se mai arata in document.

"Salut semnarea acestui Protocol, intrucat este esential ca institutiile noastre sa mentina o cooperare apropiata. Odata cu acest document - care era necesar din punct de vedere institutional - colaborarea noastra a dobandit noi valente. Vom colabora inclusiv in vederea aplicarii, in cel mai riguros si eficient mod cu putinta, a cadrului legal in materie.

Reiterez faptul ca Ministerul Afacerilor Externe sprijina demersurile intreprinse de autoritatile romane cu atributii in domeniu privind actualizarea cadrului normativ electoral si consider absolut necesar sa actionam pentru a asigura exercitarea, in cele mai bune conditii, a dreptului la vot de catre toti cetatenii romani aflati in strainatate", a declarat cu aceasta ocazie ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, se arata intr-un comunicat remis presei de MAE.

Vot prin corespondenta pentru diaspora? Cand informatizam sectiile de votare? Interviu cu presedintele AEP

C.B.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#protocol Ministerul Externe Autoritatea Electorala, #protocol alegeri Minister Externe AEP , #ministru de Externe
Comentarii