Ponta si Aurescu, discutii cu ministrul britanic de Externe despre libera circulatie, UE si Rusia

Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 15:45
1806 citiri
Ponta si Aurescu, discutii cu ministrul britanic de Externe despre libera circulatie, UE si Rusia
Foto: MAE

Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, s-a intalnit miercuri la Bucuresti cu omologul sau, Bogdan Aurescu (foto), si cu premierul Victor Ponta, fiind abordate mai multe subiecte de interes bilateral, cum ar fi securitatea si apararea.

Premierul roman si ministrul britanic de Externe au subliniat faptul ca "o componenta importanta a Parteneriatului Strategic o reprezinta cooperarea economica, cei doi oficiali salutand nivelul record al schimburilor comerciale de anul trecut si potentialul lor de crestere", se arata intr-un comunicat Guvernului Romaniei.

De asemenea, au mai fost discutate "aspecte legate de evolutiile recente la nivelul Uniunii Europene si in vecinatatea acesteia, cu accent pe identificarea unor masuri adecvate pentru a face fata provocarilor actuale in plan economic si de securitate".

Premierul Romaniei a reafirmat "importanta respectarii principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, inclusiv principiul liberei circulatii a persoanelor, si a evidentiat impactul pozitiv in plan economic al acesteia".

In ceea ce priveste intalnirea cu ministrul roman de Externe, aceasta a fost marcata de mai multe teme, printre care balanta comerciala, situatia de securitate in vecinatatea Romaniei sau atacurile teroriste.

"Este de mentionat importanta libertatii de miscare a muncitorilor, dar si importanta ramanerii Marii Britanii in UE", a declarat ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, citat de TVR.

La randul sau, Philip Hammond a subliniat faptul ca "nu exista securitate strategica fara securitate economica" si a afirmat ca s-a cazut de acord asupra faptului ca "vecinii din Balcanii de Est vor continua sa se orienteze catre UE".

"Ii cerem Rusiei sa isi respecte angajamentele de la Minsk", a declarat ministrul britanic de Externe.

De asemenea, acesta a afirmat ca "e nevoie de o Europa mai competitiva, mai increzatoare" pentru ca europenii vor prosperitate si locuri de munca pentru ei, pentru copiii si nepotii lor.

"Noi in Marea Britanie am hotarat ca nu vom fi parte a zonei Euro, dar ne dorim o zona euro puternica", a mai subliniat ministrul britanic de Externe, anticipand ca va exista o "stransa colaborare" in favoarea interesului Marii Britanii si al Romaniei totodata.

Philip Hammond s-a intalnit miercuri, la Palatul Cotroceni, si cu presedintele Klaus Iohannis.

Iohannis l-a primit la Cotroceni pe ministrul de Externe al Marii Britanii: Drepturile romanilor, pe agenda

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ministru britanic Externe vizita Romania, #ministru britanic Externe Bogdan Aurescu, #ministru britanic Externe Ponta Bucuresti , #ministru de Externe