Ministrul de Externe, despre cum sustine tara noastra Georgia

Vineri, 13 Februarie 2015, ora 22:40
7241 citiri
Ministrul de Externe, despre cum sustine tara noastra Georgia
Foto: Ziua de Constanta

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a asigurat pe liderii de la Tbilisi ca Romania va continua sa mentina un nivel ridicat in cadrul Misiunii UE de Monitorizare in Georgia (EUMM) si a exprimat sustinerea Bucurestiului pentru solutionarea pasnica a conflictelor prelungite din aceasta tara.

Potrivit unui comunicat MAE, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a fost primit vineri de presedintele Georgiei, Giorgi Margvelasvili, si a avut intrevederi cu premierul Irakli Garibasvili, presedintele Parlamentului, David Usupasvili, cu ministrul de stat al Georgiei pentru integrare europeana si euro-atlantica, David Bakradze, precum si consultari cu omologul Tamar Beruceasvili.

In cadrul discutiilor cu presedintele Margvelasvili, Bogdan Aurescu a exprimat interesul Romaniei pentru dezvoltarea cooperarii bilaterale, in toate sectoarele de interes comun, precum si de sprijin al Bucurestiului pentru optiunile Georgiei de integrare europeana si euro-atlantica.

Intalnirea cu premierul georgian a oferit ocazia abordarii aspectelor privind extinderea cooperarii economice romano-georgiene, inclusiv in perspectiva vizitei oficiale pe care Irakli Garibasvili o va efectua la Bucuresti, in perioada urmatoare, la invitatia premierului Victor Ponta.

Bogdan Aurescu a reiterat importanta concretizarii proiectelor comune in domeniul energiei, prin inter-conectorul de gaz lichefiat Azerbaidjan - Georgia - Romania - Ungaria (AGRI), si in domeniul transporturilor, prin proiectul de transport de marfuri Marea Neagra - Marea Caspica.

Reformele din Aparare

In discutiile cu ministrul de stat David Bakradze, seful diplomatiei romane a evidentiat importanta pe care Romania o acorda implementarii Pachetului Substantial de Masuri privind Georgia, adoptat cu prilejul reuniunii la varf a Aliatilor din Marea Britanie, aratand ca tara noastra va participa la efortul Aliat menit sa consolideze securitatea Georgiei si sa sprijine reformele in domeniul apararii.

Seful diplomatiei romane a exprimat, in cadrul intrevederilor, dar si la vizitarea punctului de control Khurvaleti, sustinerea Romaniei pentru activitatea Misiunii UE de Monitorizare in Georgia (EUMM). El a aratat ca Romania va continua sa mentina un nivel ridicat al participarii la EUMM, fiind, in continuare, principalul contributor, cu 35 de experti secondati si 3 experti in regim contractual.

Totodata, Bogdan Aurescu a exprimat sustinerea Romaniei pentru solutionarea pe cale pasnica a conflictelor prelungite din Georgia, in baza dreptului international, cu respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Georgiei, in cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan international.

Discutiile dintre Bogdan Aurescu si ministrul georgian de Externe, Tamar Beruceasvili, au vizat situatia din Ucraina si perspectivele de solutionare a acesteia in urma intelegerilor de la Minsk din 12 februarie.

Aurescu a relevat ca Georgia este al doilea beneficiar al asistentei pentru dezvoltare acordata de Romania, cu un procent de 7,5%, dupa Republica Moldova.

Programul vizitei oficiale in Georgia a cuprins si vizitarea liniei administrative de separatie cu Osetia de Sud, in localitatea Khurvaleti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Aurescu Romania Georgia, #Romania sprijin Georgia , #ministru de Externe