Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Bogdan Aurescu > stiri Bogdan Aurescu
<>512 / 639 stiri
A   A   A

Ministrul Bogdan Aurescu: "Implementarea proiectelor de conectivitate regionala, impact pozitiv asupra cresterii economice din Europa Centrala si de Est"

Ministrul Bogdan Aurescu: "Implementarea proiectelor de conectivitate regionala, impact pozitiv asupra cresterii economice din Europa Centrala si de Est"
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Afacerilor Externe
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, marti, prin sistem video-conferinta, la reuniunea ministrilor afacerilor externe din cele 12 state participante la Initiativa celor Trei Mari (I3M), organizata de Estonia, care va gazdui la Tallinn, in luna octombrie, al cincilea Summit al I3M, context in care a subliniat continuarea implementarii unor proiecte majore de conectivitate regionala, care vor avea "un impact pozitiv semnificativ asupra cresterii economice si asupra pietei muncii din Europa Centrala si de Est".

La reuniune au mai participat, in calitate de invitati, adjunctul secretarului de stat al SUA, Stephen Biegun, si secretarul de stat din MAE german, Miguel Berger, precum si Secretarul General al Serviciului European de Actiune Externa, Helga Schmid, arata un comunicat MAE transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, "dezbaterea a vizat si Fondul de Investitii al Initiativei celor Trei Mari, ale carui baze au fost puse la Summit-ul din 2018 de la Bucuresti, un instrument fundamental care are ca obiectiv finantarea proiectelor de interconectare din regiunea celor Trei Mari".

Seful diplomatiei romane a aratat ca realizarea proiectelor prioritare de interconectare ale I3M din domeniul conectivitatii in sfera transporturilor, energiei sau digitalului ar putea oferi un sprijin important redresarii economice post-pandemie. Din aceasta perspectiva, continuarea implementarii unor proiecte majore de conectivitate regionala va avea, totodata, un impact pozitiv semnificativ asupra cresterii economice si asupra pietei muncii din Europa Centrala si de Est.
Ministrul Bogdan Aurescu a salutat demersurile Estoniei pentru pregatirea celui de-al cincilea Summit al Initiativei si celei de-a treia editii a Forumului de Afaceri I3M. In acest context, a subliniat sprijinul deplin al Romaniei pentru substanta si succesul evenimentelor gazduite de Estonia in luna octombrie, pe linia consolidarii rezultatelor Summit-ului si Forumului de Afaceri I3M din 2018, de la Bucuresti, gazduit de presedintele Klaus Iohannis.

Ministrul roman a precizat ca tara noastra ramane implicata activ in dezvoltarea I3M, presedintele Romaniei si Guvernul conlucrand pentru valorificarea deplina a potentialului acestei platforme si pentru implementarea proiectelor si a obiectivelor Initiativei, inclusiv la nivelul unui grup de lucru interinstitutional coordonat la nivel de vice-prim-ministru.
Totodata, seful diplomatiei romane s-a referit si la importanta consolidarii parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, esential pentru securitatea si prosperitatea celor doua maluri ale Atlanticului, I3M reprezentand un instrument concret de aprofundare a cooperarii in acest sens, un exemplu pozitiv de cooperare transatlantica. De asemenea, a exprimat aprecierea Romaniei pentru interesul si sprijinul puternice ale Germaniei pentru I3M, care a participat la Initiativa incepand cu Summit-ul de la Bucuresti.

Bogdan Aurescu a subliniat rolul potential al Fondului de Investitii al Initiativei celor Trei Mari, la care participa ca fondatori Banca Poloneza de Dezvoltare si Eximbank din Romania, in finantarea unor proiecte de interconectare in regiune, complementar cu utilizarea de fonduri guvernamentale ori private, europene sau americane. In context, a mentionat importanta implicarii in Fond si a altor banci de profil din regiune, precum si a institutiilor financiare europene si internationale, alaturi de investitori privati.
Facebook ShareTweet
 Marti, 30 Iunie 2020, ora 20:41
 Sursa:AGERPRES

 Articol citit de 468 ori

Citeste si: