Ministrul Bogdan Aurescu a condamnat in termeni fermi, la reuniunea informala a Consiliului de Securitate al ONU, represaliile din Belarus

Vineri, 04 Septembrie 2020, ora 23:44
2847 citiri
Ministrul Bogdan Aurescu a condamnat in termeni fermi, la reuniunea informala a Consiliului de Securitate al ONU, represaliile din Belarus
Foto: Hepta.ro

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, vineri, la reuniunea informala in format Arria a Consiliului de Securitate al ONU (CS ONU), pe tema situatiei drepturilor omului in Belarus, organizata de Estonia si co-sponsorizata de Romania, alaturi de Marea Britanie, SUA, Canada, Danemarca, Islanda, Letonia, Lituania, Polonia si Ucraina.

Aurescu a condamnat in termeni fermi represaliile la adresa reprezentantilor opozitiei si a protestatarilor pasnici.

"Salutand initiativa de organizare a acestei dezbateri, Bogdan Aurescu a subliniat ca reuniunea informala a CS ONU a prilejuit aducerea in atentia comunitatii internationale a incalcarilor grave ale drepturilor omului din Belarus, dar si a nazuintelor cetatenilor belarusi pentru libertati civile si democratie. Ministrul Bogdan Aurescu a evidentiat, in cadrul reuniunii, ca evolutiile post-electorale din Belarus continua sa ingrijoreze profund, pe fundalul mentinerii tensiunilor interne si al refuzului reprezentantilor puterii de a dialoga cu protestatarii. A condamnat in termeni fermi represaliile la adresa reprezentantilor opozitiei si a protestatarilor pasnici, precum si arestarile de jurnalisti", a transmis MAE, printr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, seful diplomatiei romane a evocat experienta Romaniei de tranzitie democratica, evidentiind importanta unui dialog real intre reprezentantii puterii si ai opozitiei.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru masuri concrete de sprijin al societatii civile, al presei libere si al cetatenilor din Belarus.

"In context, a reiterat decizia de a aloca o contributie voluntara de 100.000 euro din bugetul pentru asistenta pentru dezvoltare si asistenta umanitara pe anul 2020, gestionat de MAE si de Agentia de Cooperare Internationala pentru Dezvoltare (RoAid), pentru sustinerea societatii civile si a jurnalismului independent din Belarus, prin intermediul European Endowment for Democracy. Totodata, a exprimat sprijinul pentru eforturile derulate la nivelul OSCE, pentru facilitarea unui dialog direct intre autoritati si societatea civila. In incheiere, a asigurat de sprijinul Romaniei pentru indeplinirea aspiratiilor cetatenilor belarusi de a trai in libertate, intr-un stat independent, suveran si democratic", a mai transmis MAE.

Printre vorbitorii invitati la reuniune au figurat Svetlana Tihanovskaia, candidatul prezidential din partea opozitiei din Belarus, Anais Marin, Raportorul Special ONU pentru situatia drepturilor omului in Belarus, precum si reprezentanti ai Centrului pentru Drepturile Omului Viasna si ai Asociatiei Jurnalistilor din Belarus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Ești pasionat de lumea antreprenoriatului și vrei să afli secretele succesului de la persoane din domeniu? Participa la evenimentul organizat de Ziare.com “Antreprenoriatul Profesie vs...
Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Hannah Gutierrez, armuriera de la filmările pentru westernul "Rust", a fost condamnată luni la un an şi jumătate de închisoare pentru moartea cineastei Halyna Hutchins, care a fost...
#aurescu, #ministru, #conferinta, #belaurs, #condamnare, #represiune , #stiri Bogdan Aurescu