Ministrul Aurescu spune sa nu ne fie frica de Rusia, chiar daca amenintarile se intetesc

Marti, 20 Octombrie 2015, ora 13:46
7804 citiri
Ministrul Aurescu spune sa nu ne fie frica de Rusia, chiar daca amenintarile se intetesc
Foto: Facebook/Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu asigura ca romanilor nu trebuie sa le fie teama de amenintarile Rusiei, chiar daca acestea se vor intensifica pe masura ce va spori si prezenta NATO in Europa.

Referitor la amenintarile Rusiei in legatuara cu amplasarea scutului antiracheta in tara noastra, la Deveselu, Bogdan Aurescu a declarat, intr-un interviu acordat Agerpres, ca romanii trebuie sa inteleaga ca acestea "sunt niste elemente de retorica cu o anumita argumentatie care nu este noua, in primul rand acest lucru trebuie subliniat".

"Sunt declaratii care se repeta in aceiasi parametri de cativa ani de fapt si care exprima o anumita stare de nemultumire a Federatiei Ruse fata de acest proiect. Din punctul nostru de vedere, pozitiile pe care le-am exprimat - atat Romania, cat si Statele Unite, cat si NATO in ansamblul sau - sunt pozitii care explica foarte clar, si cred ca Federatia Rusa intelege foarte bine, de ce acest sistem antiracheta nu este indreptat nici impotriva Federatiei Ruse, nu este nici ofensiv, ci doar defensiv, nu poate sa puna in pericol nici capacitatea de descurajare nucleara a Rusiei si ca in general nu reprezinta o problema, o amenintare pentru Federatia Rusa din nicio perspectiva, din niciun unghi", a explicat Aurescu.

Diplomatul de la Bucuresti a preconizat ca astfel de declaratii ale Moscovei se vor intensifica in perioada urmatoare, insa "acest lucru nu trebuie sa ingrijoreze".

"Ne putem astepta si in continuare la o serie de astfel de declaratii, poate chiar la o intensificare a acestei retorici pe masura ce ne apropiem de finalul anului, de operationalizarea sistemului sau de summitul din Polonia de anul viitor.

Acest lucru nu trebuie sa ingrijoreze, pentru ca Romania este un stat membru al Aliantei Nord Atlantice, este protejata de Tratatul de la Washington, de articolul 5, exista o prezenta consistenta a Statelor Unite pe teritoriul Romaniei si a altor aliati care participa la masurile de reasigurare pe care le-a decis NATO inca de la summitul din Marea Britanie de anul trecut", a precizat Bogdan Aurescu.

Rusia ne-a avertizat, saptamana trecuta, ca elementele antiracheta care urmeaza sa fie instalate la Deveselu reprezinta incalcari ale Tratatului fortelor nucleare intermediare, cerand Romaniei si SUA sa renunte la plan "cat nu este prea tarziu".

Rusia cere Romaniei si SUA sa renunte la sistemul antiracheta "cat nu este prea tarziu"

In scurt timp, Ministerul de Externe de la Bucuresti a raspuns amenintarii venite de la Kremlin.

"Acuzele cu privire la incalcarea Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) prin amplasarea facilitatii antiracheta Aegis Ashore la Baza militara Deveselu sunt nefondate. Prevederile acestui tratat vizeaza rachete care angajeaza tinte la sol", se arata intr-un comunicat MAE remis Ziare.com.

Rusia cere Romaniei sa renunte la scutul de la Deveselu "cat nu e prea tarziu" - Reactia MAE (Video)

Si ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a spus ca eforturile SUA in domeniul apararii antiracheta nu sunt menite sa afecteze echilibrul cu Rusia. In acest context, diplomatul american a subliniat ca baza de la Deveselu reprezinta o contributie a Americii si a Romaniei la sistemul NATO de aparare.

Reactia Ambasadei SUA la Bucuresti, dupa ce Rusia a cerut Romaniei si SUA sa renunte la scutul antiracheta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Aurescu Rusia, #Aurescu teama Rusia, #Aurescu Rusia scut, #Aurescu Rusia scut antiracheta , #ministru de Externe