Despre falsa diplomatie si adevaratul penibil

Autor: Radu Portocala - scriitor
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 13:25
4517 citiri

De cate ori am auzit expresiile "mari specialisti" si "mari profesionisti" aplicate securistilor, post-securistilor si neavenitilor care formeaza personalul asa-zis diplomatic al Romaniei. Si de cate ori am citit despre gafele, neroziile sau potlogariile la care se dedau aceste ilustre personaje - tratate intodeauna cu o suspecta indulgenta.

Iata ca, acum, echipa d-lui ministru Bogdan Aurescu a gasit inca o ocazie de a ridiculiza Romania si ca, din nou, reactia generala e molateca.

Intai-statatorul diplomatiei romanesti a oferit luni omologului sau german o brosura editata cu ocazia implinirii a 135 de ani de relatii bilaterale, coperta acestei brosuri fiind impodobita cu o harta a Romaniei acoperita cu tricolorul national si o harta a Frantei peste care se intind mandre culorile steagului german.

Daca acest lucru s-ar fi intamplat in cadrul unei ceremonii sportive n-ar fi fost, poate, foarte grav. Dar asa...

Brosura a fost pregatita, ni se spune, de Agerpres, care anunta intr-un comunicat ca MAE a primit, in vederea acordului final, un fisier informatic continand ilustratiile corecte (adica harta Romaniei si a Germaniei), greseala intervenind dupa aceea.

Nu ma pot impiedica sa cred ca Agerpres minte. In primul rand, pentru ca un fisier pe care s-a primit "bunul de tipar" nu are de ce sa mai fie modificat. Nimeni nu mai umbla la el. In al doilea rand, pentru ca inlocuirea hartii Germaniei cu cea a Frantei presupune o intreaga manipulare informatica, in cel putin trei etape, manipulare care nu poate fi considerata ca o "eroare tehnica".

Putem, mai degraba, presupune ca ilustratia de pe coperta brosurii a fost aprobata de catre unul dintre "profesionistii" de la MAE sub forma aberanta pe care am vazut-o cu totii. Nu asta e important. Importanta e certitudinea ca dl. ministru Aurescu a vazut de doua ori aceasta coperta - cand i-a oferit-o invitatului german si, ceva mai tarziu, cand a prezentat-o presei - fara sa remarce ca ignoranta violase geografia si istoria, fara sa inteleaga enormitatea politica pe care o avea sub ochi.

Gafa diplomatica la MAE: Responsabilul a fost dat afara

Dupa ce presa - si nu "specialistii" de la MAE! - a remarcat ce se intamplase, dl Aurescu a cerut scuze Germaniei. Doar Germaniei. Pentru ca probabil subtilii lui subordonati nu si-au dat inca seama ca ofensa lovea in primul rand Franta, care apare in aceasta ilustratie ca o colonie germana. Caci numai o colonie, lipsita de existenta politica proprie, poarta steagul unei puteri straine, numai pe harta unei colonii se asaza culorile nationale ale altui stat.

Ce insulta mai mare poate fi adusa unei tari decat abolirea, fie ea si simbolica, fie ea si printr-o ilustratie prosteasca, a suveranitatii sale?

Dar daca scena s-ar fi petrecut nu la Bucuresti, ci la Berlin? Daca dl Steinmeier i-ar fi oferit dlui Aurescu o brosura pe a carei coperta s-ar fi aflat harta Romaniei acoperita de steagul Ungariei? Ce vociferari am fi auzit, ce gemete de tara calcata in picioare! Cu cata elocventa ni s-ar fi explicat ca se urzeste un complot impotriva fiintei nationale a Romaniei! Si daca cineva, la Berlin, ar fi indraznit sa spuna ca nu e vorba decat de o "eroare tehnica" n-ar fi intarziat sa se inalte corul bocitoarelor asigurandu-ne ca nu suntem considerati demni de o mai mare atentie.

Romania, insa, functioneaza asimetric: ea poate sa faca altora, fara sa se scuze, ceea ce, daca i s-ar face ei insasi, i-ar incrancena carnea. "Regretul profund" pe care dl Aurescu l-a exprimat doar Germaniei nu face, in fond, decat sa agraveze incidentul si sa accentueze in lumea larga sentimentul ca Romania este, in mod iremediabil, o tara care nu stie si nici nu vrea sa invete sa se poarte.

E poate adevarat in ce-l priveste pe dl Aurescu, dar e nedrept pentru foarte multi romani.

Scriitor si jurnalist, Radu Portocala este un cunoscut opozant al regimului Ceausescu. Desi traieste la Paris din 1982, a publicat numeroase editoriale in presa din Romania, dar si carti, cele mai recente vazand lumina tiparului in aceasta toamna.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#Radu Portocala brosura Agerpres Germania, #gafa brosura Agerpres Germania , #ministru de Externe
Comentarii