Ce a discutat Bogdan Aurescu cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden

Miercuri, 15 Septembrie 2021, ora 15:48
2824 citiri
Ce a discutat Bogdan Aurescu cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu FOTO MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și consilierul pentru securitate națională al Președintelui SUA, Jake Sullivan, au avut marți, 14 septembrie 2021, o convorbire telefonică, în care au salutat marcarea aniversării a zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și Statele Unite ale Americii și a semnării Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România.

Conform unei informării din partea Ministerului de Externe, Jake Sullivan a adresat mulțumiri ministrului Bogdan Aurescu pentru angajamentul ferm pe care România îl are pentru consolidarea securității transatlantice și pentru promovarea valorilor și intereselor comune. Totodată, oficialul american a exprimat apreciere deosebită pentru găzduirea de către România a facilității antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu, care contribuie la consolidarea apărării comune la nivel Aliat și la descurajarea amenințărilor și de la operaționalizarea căreia s-au împlinit cinci ani în luna mai.  

De cealaltă parte, Bogdan Aurescu a arătat că discuția, reprezintă o bună oportunitate de a evalua stadiul Parteneriatului Strategic.

„Astfel, cei doi înalți demnitari au discutat despre modalitățile concrete de consolidare în continuare a Parteneriatului Strategic bilateral și de întărire a cooperării dintre România și SUA, atât prin intensificarea dialogului politico-diplomatic, inclusiv la cel mai înalt nivel, cât și prin demersuri comune de răspuns la provocările actuale la nivel internațional.

Consilierul pentru securitate națională al Președintelui SUA a arătat, în acest sens, că Administrația SUA apreciază implicarea și participarea României în calitate de președinție a Comunității Democrațiilor (2019-2022), care va fi relevantă și pentru Summitul Democrațiilor care va fi găzduit de către Președintele Biden la finalul anului. Jake Sullivan a evocat totodată participarea Președintelui Biden la Summitul București 9 găzduit cu succes de către Președintele Klaus Iohannis, virtual, în luna mai, precum și aprecierea deosebită a Administrației SUA pentru angajamentul României în cadrul acestui format”, a transmis MAE.

Conform oficialilor de la București în cadrul discuției a fost abordat și rolul important al României în zona Europei Centrale și de Sud-Est și la Marea Neagră, precum și eforturile semnificative ale țării noastre în ceea ce privește consolidarea securității și stabilității regionale. A avut loc și un schimb de evaluări cu privire la situația de securitate din regiunea Mării Negre și provocările persistente de securitate pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru necesitatea consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic al NATO, la Marea Neagră, mai ales printr-o abordare unitară și coerentă.

„Cei doi înalți oficiali au agreat ca România și SUA să mențină, în următoarea perioadă, o coordonare strânsă privind securitatea la Marea Neagră, fiind apreciată contribuția României, inclusiv la nivel conceptual, ținând cont de expertiza sa regională și poziționarea geostrategică.

Ministrul Bogdan Aurescu a discutat, totodată, cu înaltul oficial american despre coordonarea pe tema adaptării NATO și a procesului de negociere a unui Nou Concept Strategic al NATO. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a accentuat încă o dată importanța pe care România o acordă creșterii prezenței militare a SUA în România și la Marea Neagră.

Șeful diplomației române și consilierul pentru securitate națională al SUA au abordat și subiectul consolidării rezilienței strategice, subliniind importanța coordonării cu partenerii care împărtășesc aceleași valori și priorități, în primul rând la nivel transatlantic, precum și necesitatea promovării în regiune a democrației, prosperității și a statului de drept. Ministrul Bogdan Aurescu a amintit, în acest context, inaugurarea, la București, a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență și a evidențiat oportunitățile oferite de acest hub, la nivel transatlantic, precum și regional.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat importanța celor două proiecte majore de interconectare regională, Rail2Sea și Via Carpathia, promovate de România inclusiv în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, de natură să sprijine dezvoltarea economică și mobilitatea militară, precum și interesul pentru o implicare, inclusiv financiară, a SUA în concretizarea acestora. Astfel, șeful diplomației române a pledat pentru necesitatea consolidării prezenței economice și de investiții americane, pe lângă o prezență militară crescută a SUA în regiune.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, și cu acest prilej, semnificația  pe care România și cetățenii români o atribuie accederii în programul Visa Waiver. Astfel, cele două părți au agreat menținerea unui dialog apropiat în următoarea perioadă pentru a identifica soluții concrete comune care pot contribui la înregistrarea unor progrese tangibile în acest sens.

De asemenea, șeful diplomației române a evocat obiectivul strategic al României de aderare la OCDE.

Consilierul pentru securitate națională a mulțumit, totodată, pentru măsurile luate de România în ceea ce privește securitatea rețelelor 5G și pentru intrarea recentă în vigoare a Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România, țara noastră fiind considerată de Administrația SUA un model regional în abordarea acestor domenii strategice. A fost subliniat, totodată, interesul comun pentru concretizarea rapidă a oportunităților de cooperare în sectorul energiei nucleare civile din România, care vor aprofunda dimensiunea strategică a relației bilaterale”, a conchis MAE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Bogdan Aurescu ministru Externe, #jake sullivan, #Joe Biden presedinte SUA, #consilier securitate , #stiri Bogdan Aurescu