Decizia luata dupa discutia intre ministrii de externe din Grecia si Romania. Coada la intrarea in Republica Elena se intinde pe mai multi kilometri

Joi, 02 Iulie 2020, ora 15:10
8873 citiri
Decizia luata dupa discutia intre ministrii de externe din Grecia si Romania. Coada la intrarea in Republica Elena se intinde pe mai multi kilometri
Coada la punctul de trecere al frontierei Kulata-Promachonas se intinde pe mai mult de 5 kilometri FOTO Facebook

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a discutat joi, 2 iulie, la telefon cu omologul grec Nikos Dendias pentru a solutiona intarzierile inregistrate la punctul de frontiera dintre Bulgaria si Republica Elena, odata cu instituirea, la 1 iulie, a noilor reguli privind intrarea cetatenilor straini in Grecia, informeaza MAE, intr-un comunicat de presa.

MAE a trimis un reprezentant al Consulatului General al Romaniei la Salonic la punctul de trecere a frontierei Kulata - Promachonas pentru a acorda asistenta cetatenilor romani. O prima masura deja luata de Guvernul elen este crearea unui flux separat pentru autoturismele inmatriculate in statele membre UE.

"In contextul intarzierilor inregistrate la punctul de frontiera dintre Bulgaria si Republica Elena (Kulata - Promachonas), odata cu instituirea, la 1 iulie, a noilor reguli privind intrarea cetatenilor straini in Republica Elena, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonica cu omologul elen, Nikos Dendias, caruia i-a prezentat situatia cu care se confrunta cetatenii romani aflati in tranzit catre Grecia, facand apel la identificarea unor solutii pentru reducerea timpului de asteptare si evitarea aglomerarii autoturismelor in acest punct de frontiera si sugerand deschiderea si altor puncte de frontiera, avand in vedere demararea sezonului turistic. In context, a mentionat ponderea importanta a turistilor romani in Grecia si necesitatea asigurarii conditiilor optime pentru ca acestia sa poata ajunge in cele mai bune conditii la locul de petrecere a vacantei", arata reprezentantii MAE, intr-un comunicat de presa remis, joi, news.ro.

MAE a facut demersuri, de urgenta, pe langa Ministerul de Externe elen, atat prin intermediul Ambasadei Romaniei la Atena, cat si pe langa Ambasada Greciei la Bucuresti, solicitand autoritatilor elene identificarea rapida a unor solutii care sa permita fluidizarea traficului in punctul de frontiera Kulata - Promachonas, potrivit sursei citate.

Sursa citata mai spune ca partea elena a transmis ca are in atentie situatia creata la frontiera si ca actioneaza pentru identificarea de solutii pentru fluidizarea circulatiei, inclusiv prin stabilirea de controale comune cu autoritatile bulgare. O prima masura deja luata este crearea unui flux separat pentru autoturismele inmatriculate in statele membre UE.

Totodata, MAE roman precizeaza ca un reprezentant al Consulatului General al Romaniei la Salonic se afla la punctul de trecere a frontierei Kulata - Promachonas pentru a acorda asistenta cetatenilor romani.

Ministerul Afacerilor Externe va continua sa urmareasca indeaproape evolutiile cu privire la tranzitul cetatenilor romani prin punctul de trecere al frontierei mentionat si va ramane in dialog constant cu autoritatile elene pentru a identificarea solutiilor necesare reducerii timpului de asteptare si prevenirea unor astfel de situatii in perioada urmatoare.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca in cursul zilei de ieri a fost emisa o atentionare de calatorie prin care cetatenii romani au fost informati asupra limitarii accesului pe cale rutiera in Grecia printr-un singur punct de frontiera, respectiv Kulata-Promachonas, precum si asupra faptului ca toate persoanele care intra pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriana, rutiera sau maritima) sunt obligate sa completeze, cu cel putin 48 de ore inainte de inceperea calatoriei, un formular electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul caruia sa poata fi asigurata evidenta electronica a celor care calatoresc in aceasta tara.

Dupa completare, solicitantii vor primi pe adresa de e-mail utilizata la completarea formularului un cod unic de confirmare a inregistrarii, care trebuie prezentat autoritatilor de frontiera (in format electronic sau tiparit), in momentul intrarii pe teritoriul elen. Formularul este disponibil in limba engleza la adresa https://travel.gov.gr, unde sunt disponibile si conditiile de calatorie valabile pentru aceasta perioada.

Pentru a evita timpi suplimentari de asteptare la frontiera, este important ca cetatenii romani sa completeze acest formular anterior deplasarii si sa obtina in timp util codul de confirmare a inregistrarii, care va trebui prezentat la frontiera, mai indica sursa citata.

De asemenea, avand in vedere debutul sezonului turistic, precum si situatia exceptionala generata de pandemia COVID-19, MAE accentueaza importanta informarii temeinice, anterior deplasarii in strainatate si a verificarii cu atentie a informatiilor postate pe site-ul MAE privind sfaturile si alertele de calatorie, precum si a informatiilor de interes publicate pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice si ale oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate.

MAE mentioneaza ca autoritatile elene competente pot modifica fara preaviz conditiile de intrare pe teritoriul national, in functie de numarul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi inregistrate pe parcurs.

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Atena +302106774035 si Consulatului General al Romaniei de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center, in regim de permanenta.

De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu un caracter de urgenta, au la dispozitie si telefonul de urgenta al misiunii diplomatice a Romaniei in Republica Elena +306978996222 si al Consulatului General al Romaniei de la Salonic +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe mai recomanda consultarea paginilor de internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia "Calatoreste in siguranta" (http://www.mae.ro/app_cs), care ofera informatii si sfaturi de calatorie.

Reactia MAE vine in contextul in care multi romani care au plecat in vacanta in Grecia s-au plans pe retelele de socializare ca au asteptat cu orele sa treaca de singurul punct de frontiera deschis traficului rutier intre Bulgaria si Grecia. Internauti au postat pe Facebook poze cu cozile kilometrice care s-au format la frontiera.

Delir în Georgia după prima calificare din istorie, la Euro 2024. O fostă campioană europeană a rămas acasă VIDEO
Delir în Georgia după prima calificare din istorie, la Euro 2024. O fostă campioană europeană a rămas acasă VIDEO
Echipa naţională a Georgiei s-a calificat marţi seara în premieră la un turneu final al Euro, după ce a învins Grecia, pe teren propriu, după lovituri de departajare, scor 4-2, în prima...
Țara europeană în care salariul minim net va crește la peste 700 de euro din aprilie
Țara europeană în care salariul minim net va crește la peste 700 de euro din aprilie
Guvernul elen a decis ca de la 1 aprilie salariul minim să fie majorat la aproximativ 830 de euro brut (sau 705 euro net), informează publicaţia Ekathimerini. Ministrul Muncii, Domna...
#Grecia, #friontiera, #kulata, #teste, #covid , #stiri Bogdan Aurescu
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Dacă era gata inelul autostradal al Mării Negre, n-ajungeai acum mai
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Aiureala-i cu-atât mai mare, cu cât din tot lotul de Români (singu