Consultari Aurescu-Fabius: Discutii despre aderarea la Schengen, Ucraina si terorism

Luni, 23 Februarie 2015, ora 22:45
2287 citiri
Consultari Aurescu-Fabius: Discutii despre aderarea la Schengen, Ucraina si terorism
Foto: Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut, luni, la Paris, consultari cu omologul francez, Laurent Fabius, cei doi oficiali discutand si despre dinamizarea calendarului de intalniri la nivel politic, ministrul francez acceptand invitatia de a face o vizita la Bucuresti in acest an, potrivit MAE.

"Intrevederea, desfasurata intr-o atmosfera foarte deschisa si cordiala, a permis reafirmarea satisfactiei partilor fata de relatia bilaterala, de Parteneriat Strategic, dinamica si substantiala, bazata pe afinitati culturale, istorice si de limba, precum si pentru nivelul si ritmul actual al contactelor politice. Vizita a oferit, totodata, un prilej de trecere in revista a principalelor aspecte discutate de presedintii roman si francez, la 10 februarie 2015, la Paris", se arata in comunicatul MAE referitor la consultarile pe care ministrul Bogdan Aurescu le-a avut, luni, la Paris, cu ministrul francez al Afacerilor Externe si Dezvoltarii Internationale, Laurent Fabius.

Cei doi inalti oficiali au discutat despre dinamizarea calendarului de intalniri la nivel politic, ministrul francez acceptand invitatia omologului roman de a face o vizita la Bucuresti in acest an, in contextul celebrarii celor 135 de ani de relatii diplomatice dintre Romania si Franta, mentioneaza sursa citata.

De asemenea, a fost convenita, la propunerea partii romane, realizarea unei evaluari comune a stadiului aplicarii Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic bilateral.

"Partile au evocat cu satisfactie ponderea dimensiunii economice a relatiei bilaterale, Franta fiind al treilea partener comercial al Romaniei, cu un volum anual al schimburilor comerciale bilaterale de aproape 7 miliarde de euro in 2014, si cu investitii de cca.7 miliarde de euro. Au fost totodata trecute in revista modalitati concrete de dezvoltare in continuare a acestei evolutii, inclusiv prin diversificarea domeniilor si proiectelor economice concrete", se mai arata in comunicat.

"Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii asupra evolutiilor actuale la nivelul UE, discutiile reliefand convergenta de viziuni si pozitii in numeroase dosare de interes comun", mentioneaza MAE.

Respectarea acordului de la Minsk

Referitor la Vecinatatea Estica si situatia din Ucraina, ministrii au subliniat importanta respectarii in totalitate a Acordurilor de la Minsk si, ca prima urgenta, a respectarii depline a incetarii focului, ca premisa pentru retragerea armamentului greu. In context, Bogdan Aurescu a salutat rolul asumat de presedintele francez si de cancelarul german in procesul negocierilor.

"Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat speranta autoritatilor romane in continuarea, de catre autoritatile de la Chisinau, a angajamentului pentru asigurarea parcursului european al Republicii Moldova, pe baza Programului sau de activitate care include, ca obiectiv prioritar, realizarea asocierii politice si integrarii economice cu Uniunea Europeana. La propunerea omologului roman, ministrul francez a fost de acord cu transmiterea in comun a unei invitatii catre ministrii de externe ai statelor membre UE pentru organizarea, in martie, a unei noi reuniuni a Grupului de Prieteni pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova, formatul, initiat de Romania si Franta, fiind foarte util pentru a stimula sprijinul statelor membre pentru eforturile de reforma proeuropeana ale Chisinaului, dar si pentru a reconfirma angajamentul Republicii Moldova in acest domeniu, mai ales in implementarea Acordului de Asociere si de Liber Schimb", se arata in comunicat.

Potrivit MAE, seful diplomatiei romane a reafirmat sprijinul ferm al Romaniei pentru intarirea cooperarii la nivel european si international in vederea combaterii terorismului. "In cadrul discutiilor privind consolidarea spatiului Schengen, in contextul luptei antiteroriste, Bogdan Aurescu a prezentat argumentele pe care Romania, ca furnizor de securitate in regiune si in UE, le considera relevante, in asteptarea legitima fata de o decizie favorabila privind aderarea tarii noastre la spatiul Schengen", mentioneaza sursa citata.

Bulgaria nu se pregateste sa mearga la razboi cu Rusia - Ministrul bulgar de Externe Interviu

Cele doua parti au avut, de asemenea, un schimb de opinii pe marginea unor subiecte de actualitate aflate pe agenda internationala, cu accent pe actiunile impotriva ISIL si pe evolutiile din Nordul Africii, Siria, Africa sub-sahariana.

In cadrul vizitei la Paris, ministrul roman de externe a avut o intrevedere cu Louis Schweitzer, comisar general pentru investitii, ocazie cu care cei doi oficiali au discutat despre posibile proiecte viitoare de cooperare bilaterala in vederea stimularii cresterii capacitatii administrative a institutiilor romane in general si in domeniul atragerii de fonduri europene in special, se mentioneaza in comunicatul MAE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Aurescu Fabius aderare Schengen, #Aurescu discutii terorism, #Aurescu Fabius discutii , #ministru de Externe