Cine este Bogdan Aurescu, propus ministru de Externe - omul care a negociat scutul antiracheta de la Deveselu si a obtinut marirea teritoriului Romaniei

Joi, 24 Octombrie 2019, ora 14:286872 citiri
Cine este Bogdan Aurescu, propus ministru de Externe - omul care a negociat scutul antiracheta de la Deveselu si a obtinut marirea teritoriului Romaniei
Foto: Arhiva (MAE)

Diplomat de cariera, fost ministru, in prezent consilier prezidential, Bogdan Aurescu este propus de premierul desemnat Ludovic Orban pentru un nou mandat la Ministerul de Externe.

In varsta de 46 de ani, Bogdan Aurescu a absolvit Facultatile de Drept (1996, cu Diploma de Merit) si Istorie (1998) ale Universitatii din Bucuresti, si este doctor in stiinte juridice, specializarea drept (2003), conform biografiei prezentate pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Lucreaza in MAE din 1996, ocupand diverse functii, printre care si cele de director al Directiei Juridice si Tratate / Drept International si Tratate, si director general al Directiei Generale Afaceri Juridice.

"In perioada 2003-2004 a detinut, in cadrul MAE roman, functia de subsecretar de stat - Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului, iar in intervalul 2004-2005 pe cea de secretar de stat pentru afaceri europene.

Intre septembrie 2004 si 3 februarie 2009, Bogdan Aurescu a fost Agentul Romaniei pentru Curtea Internationala de Justitie, in procesul privind Delimitarea Maritima in Marea Neagra (Romania c. Ucraina). In perioada 2010-2011 a fost negociator-sef pentru Romania al Acordului romano-american privind apararea antiracheta si al Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre Romania si SUA", mai precizeaza sursa citata.