Cine este Bogdan Aurescu, propus ministru de Externe - omul care a negociat scutul antiracheta de la Deveselu si a obtinut marirea teritoriului Romaniei

Joi, 24 Octombrie 2019, ora 14:28
7165 citiri
Cine este Bogdan Aurescu, propus ministru de Externe - omul care a negociat scutul antiracheta de la Deveselu si a obtinut marirea teritoriului Romaniei
Foto: Arhiva (MAE)

Diplomat de cariera, fost ministru, in prezent consilier prezidential, Bogdan Aurescu este propus de premierul desemnat Ludovic Orban pentru un nou mandat la Ministerul de Externe.

In varsta de 46 de ani, Bogdan Aurescu a absolvit Facultatile de Drept (1996, cu Diploma de Merit) si Istorie (1998) ale Universitatii din Bucuresti, si este doctor in stiinte juridice, specializarea drept (2003), conform biografiei prezentate pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Lucreaza in MAE din 1996, ocupand diverse functii, printre care si cele de director al Directiei Juridice si Tratate / Drept International si Tratate, si director general al Directiei Generale Afaceri Juridice.

"In perioada 2003-2004 a detinut, in cadrul MAE roman, functia de subsecretar de stat - Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului, iar in intervalul 2004-2005 pe cea de secretar de stat pentru afaceri europene.

Intre septembrie 2004 si 3 februarie 2009, Bogdan Aurescu a fost Agentul Romaniei pentru Curtea Internationala de Justitie, in procesul privind Delimitarea Maritima in Marea Neagra (Romania c. Ucraina). In perioada 2010-2011 a fost negociator-sef pentru Romania al Acordului romano-american privind apararea antiracheta si al Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre Romania si SUA", mai precizeaza sursa citata.

Intre 2009 si 2014 a fost secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe. Are gradul diplomatic de ambasador. In perioada 24 noiembrie 2014 - 17 noiembrie 2015 a fost ministru de Externe, iar din mai 2016 este consilier prezidential pentru politica externa.

Intr-un interviu acordat in 2013 pentru Ziare.com, Bogdan Aurescu a vorbit despre valorile si principiile sale.

"Cred ca foarte importante sunt valorile umane, personale si profesionale, precum onestitatea, buna-credinta, moralitatea si seriozitatea. Alaturi de acestea - toleranta, egalitatea de sanse, pluralismul de idei.

Pun foarte mare pret pe profesionalismul oamenilor cu care lucrez si pe implicarea onesta in activitatea pe care ei o depun. Intr-o relatie de echipa, asa cum trebuie sa se lucreze in diplomatie, increderea reciproca, respectul pentru ideile celuilalt (chiar daca sunt diferite de ale tale) si eforturile lui sunt esentiale, pentru ca asezate impreuna, in logica de echipa, ele vor dobandi un sens eficient. Aceste aspecte sunt foarte importante, mai ales cand vine vorba despre diplomatie si reprezentarea interesului national.

Nu am reusit insa niciodata sa tolerez viclenia si lenea. Cred, din proprie experienta, ca munca personala asidua, dar inteligent dozata, este ingredientul esential. Dar as mai adauga ceva: consecventa de a duce proiectele incepute pana la capat, stiinta de a face parte sau de a aduna in jurul tau cea mai buna echipa, astfel incat munca noastra sa aiba sensul dat de valori ca modestia, solidaritatea, coeziunea, consecventa in a ne face datoria", ne-a spus atunci Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu este si membru al Comisiei ONU de Drept International, al Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga si membru supleant al Comisiei de la Venetia.

In 2009, a primit "Diploma de excelenta pentru merite deosebite in cariera diplomatica si contributia exceptionala in procesul 'Delimitarea maritima in Marea Neagra' (Romania c. Ucraina) de la Curtea Internationala de Justitie".

De asemenea, pentru activitatea depusa a fost decorat cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler (2002), Ordinul Meritul Diplomatic in grad de Cavaler (2007), Ordinul National Steaua Romaniei (2009) in grad de Cavaler, Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone (2009), Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Ofiter (2013), Emblema de Onoare a Statului Major General, MApN roman (2013), Medalia de Aur a Fortelor Armate Poloneze (2013) si Ordinul National Legiunea de Onoare al Republicii Franceze, in grad de Cavaler (2016).

Citeste mai multe despre Diplomatul care negociaza si castiga pentru Romania.

Bogdan Aurescu este si profesor universitar in cadrul Departamentului de Drept Public al Facultatii de Drept, de la Universitatea din Bucuresti.

"Este autor, co-autor sau coordonator al unui numar de 15 volume in domeniul dreptului international, 26 capitole publicate in volume colective, 17 studii publicate in volume ale conferintelor internationale de specialitate si peste 140 de articole, studii, comentarii, recenzii publicate in reviste romanesti si straine", se mai arata pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Bogdan Aurescu ministru Externe Orban , #ministru de Externe