Bogdan Aurescu, vizita de lucru in America - cu cine s-a intalnit

Joi, 17 Mai 2018, ora 08:453243 citiri
Bogdan Aurescu, vizita de lucru in America - cu cine s-a intalnit
Foto: Arhiva Hepta.ro

Consilierul prezidential pentru politica externa Bogdan Aurescu a efectuat, miercuri, o vizita de lucru la Washington, anunta Ambasada Romaniei in Statele Unite ale Americii.

Acesta s-a intalnit cu Wess Mitchell, asistent al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice, a fost la o masa rotunda organizata de think-tank-ul Atlantic Council cu tema "The Three Seas Initiative: Priorities and Concrete Deliverables of the Bucharest Summit", precum si la un seminar cu companiile din cadrul AMRO (American Romanian Business Council) pe tema stimularii participarii companiilor americane la Summit-ul Initiativei celor Trei Mari pe care Romania il va gazdui in luna septembrie.

La toate momentele vizitei a participat ambasadorul Romaniei in SUA, George Maior, precizeaza reprezentanta diplomatica la Washington.

Aceasta releva ca intrevederea cu Wess Mitchell "a prilejuit o discutie aprofundata despre Parteneriatul Strategic dintre Romania si SUA, obiectivele Romaniei pentru Summit-ul NATO din luna iulie si stadiul pregatirilor, precum si rezultatele concrete preconizate pentru Summit-ul Initiativei celor 3 Mari din luna septembrie, de la Bucuresti".

"Bogdan Aurescu a amintit intrevederea deosebit de fructuoasa dintre presedintele Klaus Iohannis si presedintele Donald Trump, care s-a desfasurat la 9 iunie 2017 la Washington, si care a conferit Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA mai multa substanta si robustete, reprezentand un puternic imbold politic pentru dinamizarea dialogului bilateral in domenii-cheie precum securitatea si apararea, economia, comertul si schimburile culturale. In acest sens a subliniat necesitatea dezvoltarii tuturor acestor domenii, prin dialogul strategic bilateral pe temele de interes comun", se arata in comunicatul citat.

Potrivit acestuia, o atentie speciala a fost acordata obiectivului intaririi cooperarii economice la nivel bilateral si regional, iar in acest context consilierul prezidential Bogdan Aurescu a informat in legatura cu stadiul pregatirilor pentru Summit-ul Initiativei celor Trei Mari, care va fi organizat de Romania in perioada 17-18 septembrie 2018, la Bucuresti, dezideratul fiind "de a trece intr-o noua faza a Initiativei, cea a rezultatelor concrete".

Sursa citata arata ca Wess Mitchell "a exprimat aprecierea pentru soliditatea Parteneriatului Strategic cu Romania, care este aliat de incredere al SUA".

Cele doua dezbateri pe tema Initiativei celor Trei Mari au oferit oportunitatea prezentarii de catre consilierul prezidential Bogdan Aurescu a viziunii Romaniei si a rezultatelor concrete care sunt urmarite cu prilejul celui de al treilea Summit al Initiativei celor Trei Mari care va fi gazduit de catre Presedintele Klaus Iohannis, adauga comunicatul.

In cadrul discutiilor, consilierul prezidential a prezentat obiectivele si pilonii principali ai acestei Initiative, care include 12 state membre ale Uniunii Europene din regiunea cuprinsa intre marile Baltica, Adriatica si Neagra, si care vizeaza deopotriva trei aspecte - dezvoltarea economica, coeziunea europeana si legaturile transatlantice.

Bogdan Aurescu a aratat ca, tot cu prilejul Summit-ului, va fi organizat si primul Forum de Afaceri al Initiativei celor Trei Mari (I3M), care reprezinta un angajament inclus in Declaratia Summit-ului Initiativei celor Trei Mari de la Varsovia, din iulie 2017. La Forumul de Afaceri sunt asteptati aproximativ 500-600 de participanti, oficiali si reprezentanti ai mediului privat si ai societatii civile din cele 12 tari ale I3M, din celelalte state membre UE, din SUA, ai institutiilor financiare internationale si europene, din Balcanii de Vest, R. Moldova, Ucraina, Georgia, Turcia.

"As dori sa evidentiez ca implicarea SUA in Initiativa celor Trei Mari este esentiala pentru succesul acesteia, reprezentand o abordare coerenta a angajamentului SUA fata de securitatea si prosperitatea regiunii noastre. Consolidarea legaturilor economice si a interconexiunilor in interiorul regiunii celor Trei Mari, precum si intre aceasta regiune ca intreg si SUA va aduce, totodata, o valoare adaugata pentru parteneriatul strategic UE-SUA", a declarat consilierul prezidential Bogdan Aurescu cu acest prilej, potrivit comunicatului ambasadei Romaniei la Washington.