Bogdan Aurescu, despre incidentul din Polonia: E prematur să ne pronunțăm cu privire la măsurile NATO. Să nu facem speculații

Miercuri, 16 Noiembrie 2022, ora 12:54
1670 citiri
Bogdan Aurescu, despre incidentul din Polonia: E prematur să ne pronunțăm cu privire la măsurile NATO. Să nu facem speculații
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe FOTO Facebook/ MAE

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat miercuri despre incidentul din Polonia că este extrem de important să nu facem speculaţii ci să aflăm mai întâi care sunt circumstanţele exacte, după care putem să ne pronunţăm şi a precizat că ”aceste atacuri inadmisibile pe care Rusia le face asupra infrastructurii civile din Ucraina trebuie să înceteze”.

Ministrul de Externe a afirmat că în cadrul Consiliului Nord-Atlantic toţi ambasadorii aliaţi, împreună cu secretarul general al NATO, discută despre datele şi informaţiile care sunt valabile la acest moment, care sunt disponibile, iar Secretarul general al NATO va face o declaraţie, după reuniune, în care va prezenta rezultatele acestei dezbateri.

”Este prematur în acest moment să ne pronunţăm cu privire la cauzele incidentului şi în consecinţă cu privire la măsurile care au urma să fie luate de Alianţa Nord-Atlantică. În acelaşi timp, aşa cum preşedintele şi premierul au arătat, România este deplin solidară cu Polonia, în aceste momente foarte dificile şi în acelaşi timp ne exprimăm condoleanţele pentru cele două victime omeneşti care au apărut din păcate în urma acestui incident. Este extrem de important, încă o dată, să nu facem speculaţii, ci să aflăm mai întâi care sunt circumstanţele exacte ale incidentului, după care putem să ne pronunţăm”, a spus ministrul Aurescu.

El a precizat că ”este un fapt că situaţia de securitate agravată de războiul pe care Rusia l-a declanşat împotriva Ucrainei şi aceste atacuri inadmisibile pe care Rusia le face asupra infrastructurii civile din Ucraina trebuie să înceteze, pentru că ele produc suferinţe extraordinare pentru poporul ucrainean, afectează infrastructura civilă şi în acest fel se încearcă să se afecteze rezilienţa societăţii ucrainene şi în acelaşi timp capacitatea de a susţine efortul de luptă al guvernului ucrainean”.

”Sunt convins însă că Ucraina va reuşi să continue efortul său de a face faţă cu eficienţă agresiunii ruse. Suntem de asemenea în contact cu partenerul polonez, partener strategic şi aliat în cadrul NATO”, a mai afirmat Bogdan Aurescu.

Ministrul a mai susţinut că este informat în timp real despre aceste discuţii şi este important să aşteptăm finalul acestei reuniuni a NATO.

”Am luat notă de declaraţiile pe care şi preşedintele Biden şi preşedintele Duda le-au făcut, trebuie să facem apel la calm şi să examinăm cu atenţie toate circumstanţele”, a arătat Aurescu. Întrebat dacă se impun măsuri suplimentare la graniţele României, ministrul a spus că ”nu facem speculaţii şi orice fel de ipoteze trebuie să fie în momentul de faţă puse deoparte până acum rezultatele discuţiilor”.

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
NATO trebuie să doboare rachetele rusești care zboară spre Polonia sau România. Apelul unui cunoscut general
NATO trebuie să doboare rachetele rusești care zboară spre Polonia sau România. Apelul unui cunoscut general
La nivelul NATO ar trebui să se ia decizia de a doborî rachetele din spaţiul aerian ucrainean care se îndreaptă spre Polonia sau România, susţine generalul polonez Waldemar Skrzypczak....
#Bogdan Aurescu, #rachete Polonia, #razboi Ucraina, #NATO , #stiri Bogdan Aurescu
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Batista pe țambal, că și-așa căț'aua-i moartă-n coteț (de foame)!