Bogdan Aurescu pleaca in Ungaria: Suntem ingrijorati ca identitatea culturala a romanilor e amenintata

Miercuri, 06 Mai 2015, ora 22:31
5256 citiri
Bogdan Aurescu pleaca in Ungaria: Suntem ingrijorati ca identitatea culturala a romanilor e amenintata
Foto: Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a declarat ingrijorat ca identitatea culturala a romanilor din Ungaria e amenintata.

Declaratia, facuta intr-un interviu acordat Agerpres, vine inainte ca Aurescu sa efectueze, joi, o vizita in Ungaria, unde se intalneste cu omologul Peter Szijjarto, cu care va discuta inclusiv despre problemele minoritatilor nationale, situatia din Ucraina si cooperarea in cadrul NATO.

"Suntem (...) ingrijorati de soarta romanilor din Ungaria, a caror identitate culturala este amenintata, motiv pentru care tergiversarea lucrarilor Comitetului poate avea consecinte grave asupra lor. In mod specific, am in vedere asigurarea la un standard adecvat a educatiei in limba romana la toate nivelurile de invatamant, precum si finantarea adecvata a presei de limba romana, 'Foaia Romaneasca', spre exemplu, avand o traditie de peste 60 de ani in promovarea identitatii etnice, culturale, lingvistice a minoritatii romane din Ungaria", a spus Aurescu.

Seful diplomatiei romane a mai aratat ca "sunt importante pentru noi si masurile pe care statul ungar trebuie sa le adopte si sa le puna in aplicare cu fermitate pentru eradicarea fenomenului de etno-business care erodeaza identitatea nationala".

Potrivit unui comunicat MAE remis redactiei Ziare.com, in cadrul consultarilor de joi din Ungaria, "partea romana va aborda, in spiritul Parteneriatului Strategic romano-ungar, subiecte de actualitate ale agendei bilaterale, inclusiv stadiul finalizarii Protocolului celei de-a opta sesiuni a Comitetului de specialitate romano-ungar de colaborare in problemele minoritatilor nationale, dar si aspecte care tin de dinamizarea cooperarii economice, sectoriale si transfrontaliere cu Ungaria".

In comunicat se mai arata ca "in cadrul discutiilor vor fi dezbatute si subiecte de actualitate ale agendei europene, regionale si de securitate, printre care pregatirea Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, evolutiile din vecinatatea estica, cu accent pe situatia din Ucraina, securitatea energetica si cooperarea in cadrul NATO".

Ministrul roman se va intalni si cu presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Adunarea Nationala a Ungariei, Zsolt Nemeth, cu reprezentanti ai opozitiei democratice din Adunarea Nationala a Ungariei, precum si cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Ungaria.

Cu prilejul discutiilor cu membrii comunitatii romanesti, vor fi discutate preocuparile romanilor din Ungaria pentru mentinerea identitatii etnice, culturale, religioase si lingvistice ale acestora, precum si modalitatile de sprijin de catre statul roman.

Ministrul va avea, de asemenea, la sediul Comisiei Dunarii, o intrevedere cu conducerea acestei organizatii.

A.I.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Aurescu vizita Ungaria drepturi romani, #Aurescu drepturi romani Ungaria , #ministru de Externe