Bogdan Aurescu, despre gafa cu harta Germaniei: M-a suparat, am fost pus intr-o situatie delicata

Duminica, 15 Martie 2015, ora 21:42
4476 citiri
Bogdan Aurescu, despre gafa cu harta Germaniei: M-a suparat, am fost pus intr-o situatie delicata
Foto: Ziua de Constanta

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, sustine ca gafa diplomatica de la inceputul acestei saptamani, cand i-a oferit omologului sau german o brosura pe a carei coperta era imprimata harta Frantei acoperita cu drapelul Germaniei, nu a afectat relatiile dintre cele doua tari.

"A fost o situatie regretabila care m-a suparat si m-a afectat foarte mult personal, pentru ca am fost pus intr-o situatie delicata, care a afectat si imaginea Ministerului si imaginea mea de profesionist, pe care mi-am construit-o in foarte multi ani de munca diplomatica asidua, si mai ales pentru ca toti cei care lucreaza cu mine stiu ca sunt extrem de exigent, ca ma uit la toate detaliile care tin de mine. Dar, in acest caz, nu a fost treaba ministrului sa tehnoredacteze sau sa dea un bun de tipar pe acest material. Am avut incredere in purtatorul de cuvant al Ministerului, care a fost responsabilul de proiect pentru acest material.

Nu mi-am inchipiut ca o organizatie profesionista cum este Agerpres poate sa faca o asemenea eroare tehnica. Nu mi-am inchipuit ca purtatorul de cuvant, care este un diplomat foarte experimentat, cu o cariera impecabila pana in acest moment, nu a remarcat aceasta eroare, nu s-a uitat pe ultima forma a materialului", a declarat Bogdan Aurescu, intr-un interviu la Digi24.

Gafa diplomatica - harta Frantei, acoperita cu drapel german: Explicatiile MAE

Potrivit acestuia, nimeni nu a observat eroarea pana cand jurnalistii de la AFP au remarcat acest lucru.

"Aceasta situatie nu a creat dificultati in relatia bilaterala cu Germania. De altfel, ministrul de Externe german, care a apreciat continutul materialului respectiv, nu a observat aceasta eroare pana cand nu i-am atras eu atentia. Eram impreuna la Sibiu, la manifestarile pentru celebrarea a 25 de ani de la crearea Forumului Democrat al Germanilor din Romania. Nici delegatia germana nu a observat acest lucru, nimeni nu a observat pana cand jurnalistii de la AFP au remarcat acest lucru", a spus Bogdan Aurescu.

Ministrul a precizat ca a discutat si cu partenerii francezi, acestia afirmand la randul lor ca nu exista niciun fel de problema.

"Am discutat si cu partenerii francezi si am avut exact aceeasi reactie: nu este o problema. Insa este o situatie delicata in care am fost pus, Ministerul de Externe a fost pus si care, iata, a creat foarte mare emotie in Romania. De aceea am decis eliberarea din functie a doamnei Predescu (Brandusa Predescu, n.r.), pe care am apreciat-o foarte mult pentru activitatea sa profesionala de pana acum, pentru ca este si o problema de incredere pe care trebuie sa o ai in echipa cu care lucrezi. (...) S-a intamplat acest incident si este regretabil", a mai declarat Aurescu.

In ceea ce priveste gafa de pe pagina de Facebook a ministrului german de Externe, unde s-a scris ca Rosen Plevneliev ar fi presedintele Romaniei, nu al Bulgariei, Bogdan Aurescu a spus ca "o greseala a unuia nu poate sa fie scuzata sau acoperita de greseala altuia. Dar iata ca se pot intampla acest tip de incidente, care nu au efecte in plan diplomatic. Sunt din categoria erorilor umane, dar care au vizibilitate".

I.O.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Bogdan Aurescu gafa diplomatica, #Bogdan Aurescu gafa harta, #gafa MAE harta Germaniei , #ministru de Externe