Aurescu: Speram sa devenim una dintre destinatiile importante pentru investitiile americane

Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 14:051749 citiri
Aurescu: Speram sa devenim una dintre destinatiile importante pentru investitiile americane
Foto: Ziare.com

Romania s-a angajat pe un drum al cresterii constante si ar putea deveni una dintre destinatiile importante pentru investitiile americane, a declarat vineri ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, Bogdan Aurescu, la conferinta despre Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP).

Potrivit acestuia, Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii "va da un impuls investitiilor".

"Romania s-a angajat pe un drum al cresterii constante si speram sa devenim una dintre destinatiile cele mai importante pentru investitiile americane", a mentionat Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe al Romaniei a subliniat ca parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii va stimula comertul si in sectorul energetic, adaugand ca criza din Ucraina a evidentiat necesitatea diversificarii surselor de aprovizionare in sectorul energetic. Totodata, Aurescu a mentionat ca TTIP inseamna "o adancire a relatiilor transatlantice".

Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership) este cel mai mare tratat comercial si de investitii negociat vreodata atat de Statele Unite ale Americii, cat si de Uniunea Europeana, menit sa sporeasca prosperitatea celor doi parteneri.

Varianta sa pentru spatiul pacific, TPP (Trans Pacific Partnership), tratat negociat intre SUA si partenerii sai din zona Asia-Pacific, a fost aprobat la finalul lui septembrie 2015, oferind motivatia unei negocieri mai accelerate si in cazul TTIP.

Tratatul transatlantic se afla in momentul de fata intr-o faza decisiva a negocierilor intre cei doi mari parteneri si actori comerciali, SUA si UE, care impreuna au peste 800 de milioane de locuitori si acopera circa jumatate din PIB-ul planetei.