Aurescu si Maior au fost primiti la Casa Alba de consilierul lui Trump pentru securitatea nationala

Joi, 24 Mai 2018, ora 23:05
4684 citiri
Aurescu si Maior au fost primiti la Casa Alba de consilierul lui Trump pentru securitatea nationala
Foto: Ambasada Romaniei in Statele Unite ale Americii

Consilierul prezidential pentru politica externa, Bogdan Aurescu, a avut joi, 24 mai 2018, la Casa Alba, o intrevedere cu ambasadorul John Bolton, consilier pentru securitate nationala al Presedintelui Statelor Unite, la intalnire participand si George Cristian Maior, ambasadorul Romaniei in Statele Unite ale Americii.

In cadrul intrevederii cu ambasadorul John Bolton au fost discutate aspectele cele mai importante ale cooperarii dintre Romania si SUA in cadrul Parteneriatului Strategic, cu accent pe cooperarea in domeniul securitatii si apararii, se arata intr-un comunicat de presa al Ambasadei Romaniei la Washington.

Bogdan Aurescu a transmis mesajul presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, catre presedintele Statelor Unite, Donald Trump, cu privire la angajamentul Romaniei si al sau personal pentru soliditatea Parteneriatului Strategic dintre cele doua state si dorinta ferma a Romaniei de a pune in practica toate deciziile luate cu prilejul intrevederii excelente a celor doi presedinti de la Casa Alba din iunie 2017, cand a fost convenita aprofundarea tuturor dimensiunilor Parteneriatului Strategic.

Consilierul presedintelui SUA a exprimat aprecierea Administratiei americane pentru mesajul presedintelui Romaniei si pentru tot ceea ce face Romania in cadrul NATO, respectiv la nivel regional, tinand seama de pozitia strategica a tarii noastre si provocarile existente in regiunea Marii Negre.

Bogdan Aurescu a prezentat modul responsabil in care Romania a inteles sa isi asume, la nivel aliat si regional, rolul de partener strategic al SUA, inclusiv prin alocarea a 2% din PIB pentru cheltuieli de aparare.

De altfel, Romania este in 2017 pe primul loc intre aliatii NATO in privinta cresterii cheltuielilor de aparare (45%), 33% dintre acestea fiind alocate achizitiilor de echipamente.

Oficialii romani si americani au discutat si despre pregatirea summit-ului NATO din iulie, de la Bruxelles, si au cazut de acord ca este necesar ca in cadrul acestei reuniuni la varf sa fie acordata o atentie sporita situatiei de securitate din regiunea Marii Negre.

Bogdan Aurescu a accentuat ca, in viziunea Romaniei, este necesara consolidarea relatiei transatlantice si a subliniat angajamentul Romaniei in favoarea Parteneriatului Strategic UE-SUA, Presedintia Consiliului UE, pe care Romania o va detine in 2019, fiind o oportunitate de a actiona pentru intarirea acesteia, se mai arata in comunicatul de presa.

Ambasadorul John Bolton a exprimat aprecierea Statelor Unite pentru contributia Romaniei in Afganistan, tara noastra fiind in prezent cel de al patrulea cel mai mare contributor la misiunea NATO.

De asemenea, au fost abordate stadiul si perspectivele de dezvoltare ale Initiativei celor Trei Mari, Bogdan Aurescu prezentand obiectivele si rezultatele concrete preconizate pentru summit-ul care va avea loc la Bucuresti in luna septembrie.

John Bolton a exprimat sprijinul Administratiei americane pentru Initiativa si summit-ul de la Bucuresti.

Au mai fost discutate, in detaliu, si alte teme de interes de pe agenda internationala, precum situatia din Republica Moldova si Ucraina, Balcanii de Vest. Bogdan Aurescu a subliniat importanta sprijinirii de catre UE si SUA a drumului european al Republicii Moldova, precum si a procesului de reforme.

De asemenea, a prezentat stadiul procesului de reglementare a dosarului transnistrean, de interes pentru administratia americana.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Bogdan Aurescu Casa Alba, #Maior ambasador SUA , #stiri Bogdan Aurescu