Aurescu, mesaj pentru romanii din diaspora, "victime" ale diviziunii

Luni, 10 August 2015, ora 14:07
2479 citiri
Aurescu, mesaj pentru romanii din diaspora, "victime" ale diviziunii
Foto: Ministerul de Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, luni, un mesaj participantilor la lucrarile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, in care arata preocuparea permanenta pe care statul roman o are pentru conservarea, promovarea si dezvoltarea identitatii romanilor de pretutindeni.

In mesajul citit de presedintele Fundatiei pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Popescu, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a punctat faptul ca toti romanii de pretutindeni, indiferent de denumirea folosita pentru identificarea lor, trebuie sa se bucure de drepturile fundamentale ce vizeaza pastrarea identitatii nationale - folosirea limbii materne, accesul la serviciul religios in limba romana, accesul la informatie, participarea la viata sociala, economica, culturala si la treburile publice - iar Romania insista asupra respectarii lor in dialogul bilateral cu statele de resedinta, respectiv la nivel multilateral.

Promisiunile lui Aurescu pentru romanii din diaspora

"De aceste drepturi, ca de altfel de orice alte drepturi prevazute de dreptul international si de standardele in materie de protectie a persoanelor apartinand minoritatilor nationale, trebuie sa se bucure toti romanii de pretutindeni indiferent de denumirea folosita pentru identificarea lor. Am fost identificati, de-a lungul timpului, sub diferite nume, toate reflectand, insa, aceeasi radacina, aceeasi cultura, aceeasi limba, aceeasi spiritualitate: romanitatea.

(...) Diviziunile artificiale nu pot justifica ignorarea obligatiilor internationale relevante pentru conservarea si promovarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatii nationale 'victima' a diviziunii", se mai arata in mesajul transmis cursantilor Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului.

Ministrul de Externe le-a transmis totodata participantilor ca se implica personal in identificarea solutiilor pentru rezolvarea problemelor cu care fiecare comunitate se confrunta.

Potrivit acestuia, Romania are un interes direct si clar conturat in protejarea drepturilor minoritatii romane din afara tarii, indiferent de etnonimul folosit pentru identificarea acesteia pe teritoriul statului de resedinta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Aurescu romani diaspora, #Aurescu romani strainatate , #ministru de Externe