Aurescu, dezamagit in Ungaria: E nevoie de solutii la probleme greu de acceptat de o parte sau alta

Joi, 07 Mai 2015, ora 20:43
6814 citiri
Aurescu, dezamagit in Ungaria: E nevoie de solutii la probleme greu de acceptat de o parte sau alta

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a constatat "cu dezamagire" la Budapesta ca expertii romani si unguri nu au reusit sa finalizeze Protocolul Comitetului mixt privind minoritatile, precizand ca mai trebuie gasite solutii la "cateva probleme" greu de acceptat de o parte sau de alta.

"Prezenta mea astazi este o dovada concreta a angajamentului ferm al Romaniei pentru consolidarea Parteneriatului Strategic (...) pentru a rezolva acele probleme care se afla inca pe masa relatiei bilaterale dar care pot fi rezolvate tocmai facand apel la acest spirit al Parteneriatului", a declarat, joi, la Budapesta, ministrul roman de Externe, intr-o conferinta comuna de presa cu omologul Peter Szijjarto.

"Consider ca pentru a solutiona aceste probleme, pentru a dezvolta o relatie fireasca intre state vecine care sunt parteneri strategici dar si membri ai UE si aliati in cadrul NATO, cheia cea mai importanta este dialogul si abordarea consensuala a tuturor aspectelor care sunt de interes si care trebuie sa fie solutionate dar si a proiectelor comune, inclusiv atunci cand vorbim despre protectia persoanelor care apartin minoritatilor nationale", a precizat Aurescu.

Bogdan Aurescu pleaca in Ungaria: Suntem ingrijorati ca identitatea culturala a romanilor e amenintata

Seful diplomatiei romane a explicat ca a discutat cu omologul ungar si despre negocierile la Protocolul celei de-a opta sesiuni a Comitetului de specialitate romano-ungar de colaborare in problemele minoritatilor nationale, care au inceput inca din 2011.

Este "o perioada destul de indelungata de vid de actiune in ceea ce priveste minoritatea maghiara din Romania, respectiv minoritatea romana din Ungaria, desi evident ca Romania, un stat care se preocupa de minoritatile sale, a luat cele mai bune masuri pentru a dezvolta protectia minoritatilor de pe teritoriul sau", a afirmat Bogdan Aurescu, subliniind ca partea romana a aratat in cadrul acestui proces de negociere "intreaga disponibilitate pentru a avansa discutiile si pentru a gasi solutii".

"Vreau sa le multumesc colegilor nostri care au depus un efort consistent pentru a finaliza negocierea acestui document al Comitetului Mixt. Din pacate, sunt nevoit sa constat cu dezamagire ca nu am reusit ieri sa finalizam acest protocol in ciuda eforturilor pe care le-am depus dar am hotarat astazi, impreuna cu domnul ministru, ca saptamana urmatoare acest efort sa continue, co-presedintii si co-secretarii Comitetului sa se intalneasca pentru a finaliza cele cateva pagini care mai sunt de finalizat pentru a gasi solutii la acele cateva probleme care sunt greu de acceptat, fie de catre o parte, fie de catre cealalta si care evident ca (...) trebuie sa corespunda cu interesul Romaniei, respectiv al Ungariei, al minoritatii ungare din Romania si al minoritatii romane din Ungaria", a declarat ministrul roman de Externe.

Bogdan Aurescu a precizat ca acest document trebuie finalizat cat mai curand pentru a evita "abordarile de tip unilateral". "Cele mai bune practici, cele mai bune masuri sunt cele pe care le adoptam atunci cand actionam in consens, in dialog si, evident, impreuna. Abordarea consensuala trebuie sa prevaleze in relatia bilaterala", a spus el.

Oficialul roman a explicat ca, dupa ce Protocolul va fi realizat la nivelul co-presedintilor si secretarilor, ar urma sa aiba loc o sesiune plenara a a Comisiei Mixte in cadrul careia sa aiba loc dezbateri si, totodata, sa fie semnat si documentul.

"Avem nevoie de un grad de incredere sporit care sa permita o abordare deschisa fara niciun fel de accente emotionale", iar rezolvarea problemelor sa fie facuta "pe cale diplomatica, fara atacuri sau aluzii in mass-media".

In ceea ce priveste mostenirea Gojdu, Bogdan Aurescu a anuntat ca a fost convenita, la propunerea sa, reluarea discutiilor la nivel de experti pentru a identifica solutii in acest dosar.

Totodata, ministrul roman a propus ca in lunile octombrie si noiembrie sa se desfasoare la Bucuresti o noua reuniune a Comisiei Mixte Economice Interguvernamentale, propunere acceptata de omologul ungar.

Cei doi oficiali au salutat progresele in ceea ce priveste interconectarea si darea in folosinta a autostrazii A1-M43 Nadlac-Arad - Szeged-Mako-Csanadpalota, in cursul lunii iulie 2015.

Cu ocazia vizitei a fost semnat Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Ungariei privind interconectarea la frontiera de stat romano-ungara a unei infrastructuri transfrontaliere de retea optica.

De asemenea, discutiile au vizat evolutiile in materie de securitate energetica, Aurescu subliniind potentialul resurselor din Marea Neagra. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat faptul ca pozitiile Romaniei, ca stat membru al UE, au fost si sunt clar si consecvent exprimate, in sensul mentinerii regimului de sanctiuni pana la aplicarea deplina a Acordurilor de la Minsk.

A evidentiat ca evolutiile geopolitice si de securitate recente din vecinatatea imediata demonstreaza, o data in plus, necesitatea unei voci comune si a unei actiuni solidare la nivelul statelor membre UE pentru a depasi actualele provocari, aratand ca pana in prezent, atat in cadrul UE, cat si in cadrul NATO, s-a manifestat coeziunea necesara adoptarii masurilor la adresa celor care au atentat la suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei.

Ministrul roman a pledat, totodata, pentru mentinerea unei consecvente sporite in privinta comunicarii publice pe aceasta tema, existand pericolul ca eventuale divergente intre pozitiile statelor membre UE sau NATO cu privire la criza din Ucraina sa induca implicit ideea ca agresiunile pot continua in vecinatatea estica.

Totodata, ministrul roman al afacerilor externe a prezentat omologului sau initiativa Romaniei privind crearea unei Curti Internationale pentru combaterea terorismului, ministrul de externe ungar salutand aceasta initiativa si mentionand sustinerea Ungariei pentru concretizarea proiectului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Aurescu vizita Ungaria, #Aurescu Ungaria , #ministru de Externe