Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Aurescu, despre scutul antiracheta de la Deveselu: Ce sustine Rusia nu are temei. E necesar

Marti, 06 Octombrie 2015, ora 16:00
2250 citiri
Aurescu, despre scutul antiracheta de la Deveselu: Ce sustine Rusia nu are temei. E necesar
Foto: Facebook/ Naval Support Facility Deveselu

Sistemul antiracheta de la Deveselu este de natura exclusiv defensiva si urmareste consolidarea apararii colective, sarcina fundamentala a NATO, precum si descurajarea oricaror atacuri balistice, a declarat, marti, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la Sevilla, in cadrul Conferintei "2015 Multinational Ballistic Missile Defence Conference and Exhibition".

Potrivit unui comunicat de presa remis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Aurescu a aratat ca proiectul apararii antiracheta reprezinta "in cel mai elocvent mod" soliditatea parteneriatului transatlantic, precum si "solidaritatea si indivizibilitatea securitatii aliate".

In discursul sustinut la conferinta amintita, seful diplomatiei romane a evidentiat progresele inregistrate in constructia Facilitatii Aegis Ashore din baza militara de la Deveselu, care va fi operationala pana la sfarsitul anului in curs, conform calendarului stabilit.

"Apreciem foarte mult rezultatele pozitive ale negocierilor care au dus la incheierea Planului Comun si Cuprinzator de Actiune care solutioneaza dosarul nuclear iranian, dar trebuie sa fim constienti ca aceasta solutie nu se refera si la programul balistic iranian, care continua sa se dezvolte.

Aceasta este ratiunea pentru care sanctiunile ONU privind programul balistic al Iranului se mentin in continuare. Prin urmare sustinerile Rusiei conform carora sistemul antiracheta nu mai este necesar nu au temei", a spus Bogdan Aurescu.

Moscova ataca Deveselu, NATO ne apara: Scutul antiracheta din Romania nu vizeaza Rusia

El a adaugat ca exista in continuare actori statali si non-statali interesati in a obtine sau dezvolta tehnologie balistica.

Cand se vor finaliza lucrarile de la baza Deveselu

Totodata, oficialul roman a subliniat ca proiectul de aparare antiracheta are ca obiectiv asigurarea securitatii NATO impotriva amenintarilor din afara spatiului euro-atlantic, protejarea populatiilor, teritoriilor si fortelor armate aliate, cu respectarea prevederilor Cartei ONU si a principiilor de drept international.

Poate sau nu Deveselu sa intercepteze rachete rusesti? Detalii despre centrele de control si comanda NATO din Romania

"In conformitate cu angajamentele Aliate asumate incepand cu Summit-ul de la Lisabona (2010), pana la cel mai recent, intalnirea la varf din Marea Britanie, din septembrie 2014, vom continua impreuna cu aliatii nostri demersurile pentru operationalizarea sistemului NATO de aparare antiracheta", a sustinut ministrul.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Bogdan Aurescu scut antiracheta, #Romania scut antiracheta, #deveselu scut antiracheta , #ministru de Externe