Aurescu, convocat la Parlament: Explicatii despre refugiati si criticile fostului ambasador al Belgiei (Video)

Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 11:28
3759 citiri
Aurescu, convocat la Parlament: Explicatii despre refugiati si criticile fostului ambasador al Belgiei (Video)
Foto: B1 TV

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a fost convocat, miercuri dimineata, de Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, pentru discutii pe teme precum criza refugiatilor si criticile aduse Parlamentului Romaniei de fostul ambasador al Belgiei la Bucuresti.

La finalul discutiilor, Bogdan Aurescu a declarat ca a prezentat elementele pe care MAE le are in vedere legat de "planul Comisiei Europene cu privire la tratarea chestiunii migratiei", plan anuntat de Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei, chiar in aceasta dimineata.

"Dupa ce planul va fi transmis statelor membre, analiza noastra va continua si vom elabora mandatul pe care il vom supune CSAT saptamana viitoare. Vom lucra indeaproape cu Ministerul de Interne", a subliniat Bogdan Aurescu.

Raspunzand intrebarilor puse de jurnalisti, ministrul roman de Externe a reamintit ca atat presedintele Klaus Iohannis, cat si premierul Victor Ponta au exprimat aceeasi pozitie, "aceea de a prefera un sistem cu cote voluntare si nu cu cote obligatorii".

"In primul rand, orice fel de propunere, de cifra, este supusa procesului de analiza interna, interinstitutionala si, in al doilea rand, urmeaza sa fie supusa negocierii intre statele membre", a subliniat seful diplomatiei romane.

Iohannis dezvaluie cati refugiati vor veni in Romania: Nu e cazul sa reactionam isteric. Sedinta CSAT pe tema aceasta

De asemenea, Bogdan Aurescu a precizat ca Ministerul de Externe "nu are competente in privinta primirii de refugiati, selectiei, gestionarii centrelor de refugiati; acestea nu intra in zona de competenta a MAE".

Criza imigrantilor: Ministerul Educatiei cauta locuri in camine, Parlamentul face inca o comisie

Totodata, Bogdan Aurescu a admis ca problema migratiei, cu care se confrunta Europa, "este extrem de sensibila, este un dosar complicat, care afecteaza in mod evident capacitatea statelor membre de a se concentra pe alte chestiuni", fara a da detalii insa.

Gen. Constantin Degeratu: Criza imigrantilor, o operatiune de razboi. Rusia raspunde la sanctiunile UE Interviu

Criza imigrantilor: "Nimeni nu joaca corect. Rusia profita si incurajeaza" Interviu

In privinta faptului ca Romania nu a fost acceptata in Spatiul Schenegen, dar i se cere solidaritate, observatie facuta atat de fostul presedinte Traian Basescu, cat si de premierul Victor Ponta, Bogdan Aurescu a subliniat faptul ca, daca Romania ar fi acceptata, "ar intari securitatea spatiului Schengen si ar aduce o contributie de fond in intarirea UE".

"Avem nu doar drepturi, ci si obligatii. Solidaritatea europeana trebuie sa functioneze in dublu sens. Nu e vorba de o dubla conditionare, subliniem apasat ca aderarea la Spatiul Schengen nu ar face altceva decat sa intareasca securitatea spatiului european in ansamblul sau", a mai declarat ministrul de Externe.

Basescu, despre primirea de refugiati: Daca eram presedinte, spuneam "nu sunt in Schengen, asa ca lasati-ma" (Video)

Iohannis: In criza refugiatilor, a fost un avantaj ca nu suntem in Schengen

EUObserver: Ponta cere ca Romania sa adere la Schengen in schimbul primirii de refugiati

Critici dure la adresa clasei politice din Romania

Un alt subiect discutat cu presedintele Camerei Deputatilor a fost legat de declaratiile critice aduse de fostul ambasador al Belgiei la Bucuresti, care si-a incheiat mandatul in urma cu doua saptamani, a mai precizat Bogdan Aurescu.

Intr-un interviu acordat Mediafax, Philippe Beke a declarat ca in administratia din Romania "este prea multa numire politica", ajungand directori "persoane care nu au o diploma si care nu sunt capabile sa ocupe astfel de functii", ca in administratie "sunt prea multe persoane incompetente si corupte", dar si ca in Parlament ar trebui "sa se faca politica, si nu bani".

Bogdan Aurescu a declarat ca a cerut lamuriri de la Ministerul de Externe din Belgia cu privire la aceste declaratii.

"Raspunsul a fost ca interviul a fost acordat dupa ce ambasadorul Belgiei si-a incheiat mandatul la Bucuresti si ca nu a fost autorizat de Ministerul de Externe al Belgiei, fiind facute cu titlu personal", a precizat acesta, subliniind faptul ca acele critici "nu afecteza relatiile diplomatice dintre Romania si Belgia", care sunt excelente.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Aurescu Zgonea discutii refugiati, #Aurescu cote refugiati Romania, #Aurescu Schengen refugiati Romania, #Aurescu ambasador Belgia , #ministru de Externe