Aurescu, audiat in Senat pe problema refugiatilor: Cati putem primi si ce sanctiuni riscam daca nu-i luam pe toti (Video)

Autor: Ana Ilie
Joi, 10 Septembrie 2015, ora 14:16
2464 citiri
Aurescu, audiat in Senat pe problema refugiatilor: Cati putem primi si ce sanctiuni riscam daca nu-i luam pe toti (Video)
Foto: Digi24

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a precizat ca opinia exprimata de presedintele Klaus Iohannis, potrivit careia Romania respinge cotele obligatorii de imigranti impuse de Comisia Europeana, este o pozitie consolidata a tuturor institutiilor statului si reprezinta baza pentru mandatul CSAT cu care Romania se va prezenta la 14 septembrie la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI).

Aurescu a declarat, dupa audierile in Comisia de Afaceri Externe a Senatului, ca "la Consiliul JAI din 14 septembrie e firesc sa participe Ministerul Afacerilor Interne, nu este vorba de pozitia uneia sau alteia dintre institutii, ci o pozitie consolidata a tuturor institutiilor stat roman, pozitiile exprimate de premier, presedinte si alte institutii sunt perfect convergente".

"Analiza propunerilor Comisiei Europene de ieri urmeaza sa reprezinte baza pentru mandatul care va fi stabilit de CSAT, este o pozitie consolidata a statului roman", a mai afirmat seful diplomatiei romane. Acesta a aratat ca deocamdata Comisia a exprimat "doar propuneri, ele sunt negociate, discutate, se convine asupra lor de catre statele membre, prima negociere are loc la Consiliul JAI".

Aurescu a reafirmat ca "un stat nu poate sa primeasa mai mult decat are capacitatea efectiva de a primi si integra social". In ceea ce priveste eventualitatea ca Romania sa fie sanctionata financiar pentru refuzul de a prelua refugiati, "nu am vazut in planul Comisiei mentionandu-se sanctiuni, exista o idee ca statele care nu pot prelua momentan, timp de 12 luni, refugiati din motive obiective, sa plateasca o compensatie financiara de 0,0002% din PIB, dar si aceasta este supusa negocierii".

Iohannis respinge cotele de refugiati impuse Romaniei de CE

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca nu este de acord cu cotele de imigranti impuse de Comisia Europeana, care a stabilit miercuri ca Romaniei ar trebui sa ii revina, in total, 6.351 de refugiati.

Iohannis a precizat ca, la Consiliul JAI de luni, ministrul de Interne Gabriel Oprea a fost mandatat sa prezinte pozitia Romaniei, si anume ca nu accepta mai multi imigranti decat s-a oferit initial sa primeasca: 1.700.

"Am luat act cu nemultumire de proiectul prezentat in Parlamentul European, ce prevede detalii care nu ar fi fost necesare in acesta faza si nu va duce spre o solutionare", a spus seful statului, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni.

Totodata, presedintele a informat ca a avut o discutie, in dimineata zilei de joi, cu Gabriel Oprea, care va participa luni la Consiliul de Justitie si Afaceri Interne (JAI). Astfel, vicepremierul a fost mandatat sa informeze ca tara noastra respinge cotele obligatorii.

Raspunsul lui Klaus Iohannis vine dupa ce Comisia Europeana a publicat, miercuri, planul de redistribuire a imigrantilor intre tarile membre ale Uniunii.

Comisia Europeana a anuntat cati refugiati vrea sa trimita in Romania (Video)

Astfel, potrivit documentului, Romania ar trebui sa accepte 4.646 de refugiati. Acestia ar proveni dintre cei care deja se afla pe teritoriul Uniunii - 604 ar veni din Grecia, 1.951 din Italia si 2.091 de la vecinii unguri.

Acesta cota se adauga propunerii formulate de CE in luna mai, care prevedea repartizarea a 1.705 imigranti in Romania, dintre care 682 din Grecia si 1.023 de imigranti din Italia. Astfel, tara noastra ar urma sa gazduiasca in total 6.351 de refugiati.

Chiar si inainte ca noua schema a CE sa fie prezentata in Parlamentul European, Klaus Iohannis a subliniat ca tara noastra nu poate accepta mai mult de 1.785 de refugiati.

Iohannis dezvaluie cati refugiati vor veni in Romania: Nu e cazul sa reactionam isteric. Sedinta CSAT pe tema aceasta

Iohannis: In criza refugiatilor, a fost un avantaj ca nu suntem in Schengen

Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
#Aurescu Romania pozitie refugiati, #Aurescu Romania cote refugiati , #ministru de Externe
Comentarii